Novi Facebook Messenger virus napad donosi lažne video poveznice

Nova Facebook Messenger muljaža sugerira da postoji video o vama na internetu

Facebook korisnici su primjetili i prijavili novu muljažu koja kruži na popularnoj mreži. Ovog puta, to je isti stari Facebook Messenger virus koji napada korisničke profile i djeluje u ime žrtve da dalje distribuira zlonamjeranu poveznicu.

Muljaža koristi osnovne socijalne inžinjerske tehnike koje mame potancijalnu žrtvu da klikne na zadan URL. Osim toga, žrtva se osjeća sigurno budući da poveznica dolazi od strane njegovog Facebook prijatelja. Poruka obično uključuje kratku poruku koja izgleda slično kao '' ti si? [ime] :|.”

Emotikon na kraju poruke se razlikuje, i poslana poveznica je skraćena; u biti, korisnik ne može primjetiti gdje to vodi. Međutim, kratica indicira da poveznica vodi do misterioznog videa i aktivira žrtvinu radoznalost da pogleda što je to.

Tipična strategija: Instaliraj nešto da bi pogledao video

Stručnjaci za internetsku sigurnost su već upoznati sa tehnikom korištenom da trik propitkuje korisnike prema instaliranju Facebook Message Video virusa. Čim žrtva klikne na ugroženu poveznicu i uđe na lažnu stranicu[( koja je navodno dizajnirana da izgleda ko YouTube ili neka druga popularna video platforma), pojavljuje se zbunjujući pop-up prozor, koji traži od žrtve da instalira ažuriranje ili aplikaciju (to može biti Adobe Flash Player ili dodatak)

Datoteka predložena korisniku ne sadrži softver vezan za video prijenos i jednostavno prenese zlonamjerno opterećenje koje kasnije ugrožava žrtvin profil i šalje obmanljive poruke žrtvinim kontaktima.

Kada pričamo o lažnim Adobe Flash Players, želimo vas informirati da su to jedne od najopasnijih prijetnji za vašu sigurnost. Jedan od zadnjih internet napada je bio baziran na lažnim pop-up prozorima koji su se pojavljivali na ugroženim stranicama, sileći ljude da instaliraju ažuriran Flash Player. Nažalost, pokretanje instalacije _flash_player.exe je samo zarazilo računalo sa Bad Rabbit zločudnim softverom.

Stvari koje morate učiniti ako je vaš Facebook profil ugrožen

Ako je novi Facebook virus probudio znatiželju u vama i vi ste se čak složili da instalirate zlonamjernu datoteku koju nude stranice promovirane od strane novih prevara, morate maknuti zločudan softver i osigurati svoj profil sada.

  • Prva stvar koju predlažemo da napravite je da informirate vaše prijatelje o napadu virusom i date im do znanja da klikajući na poveznicu koju ste im poslali će ugroziti njihove Facebook profile isto.
  • Sljedeće, trebali biste pregledati svoje računalo zbog Facebook virusa i ukloniti ga bez odugovlačenja. Ne preporučujemo mijenjanje lozinke prije uklanjanja virusa jer bi vam moglo ukrasti podatke od nove lozinke dok ju upisujete.
  • Kada je virus maknut, poduzmi korake da zaštitiš svoj profil. Promijeni lozinku i razmisli o dopuštanju dva čimbenika autentifikacije.
O autoru
Gabriel E. Hall
Gabriel E. Hall - Strastveni istraživač weba

Gabriel E. Hall strastvena je istraživačica malware aplikacija koja radi za virusi.hr gotovo cijelo desetljeće.

Kontaktiraj Gabriel E. Hall
O tvrtci Esolutions

Pročitajte na drugim jezicima
Datoteke
Softver
Usporedi