Ukloni DuckDuckGo (Vodič za uklanjanje) - ažurirano ruj 2017

DuckDuckGo Priručnik za uklanjanje

Što je DuckDuckGo?

DuckDuckGo Search nalazi se na mjestu moje početne stranice. Što to znači?

DuckDuckGo

DuckDuckGo legitimna je tražilica koja se može ručno instalirati ili se može odjednom samo pojaviti na vašem računalu. Također su objavljene mobilne verzije za Android i iPhone pametne telefone. I dok nema ništa zajedničko s računalnim virusima i ne bi se uopće smjela nazvati virusom, ova aplikacija kategorizira se kao potencijalno nepoželjan program (PUP, potentially unwanted program) i otimač preglednika.

Razlog tome je njegova mogućnost da inicira zamorne aktivnosti na vašem računalu, kao što je prikazivanje komercijalnih notifikacija, prikazivanje izmijenjenih rezultata pretraživanja ili jednostavno usporavanje brzine vaše veze s internetom.

Budite na oprezu jer ovaj program može izazvati dosadna preusmjeravanja zbog koji ćete posjetiti nepoznate stranice koje nikada ne bi promovirao Google ili neka druga renomirana tražilica. Pogledajte što piše u Izjavi o privatnosti tražilice DuckDuckGo:

“Također ćemo pohraniti pretraživanja, ali ne na način da vas se može identificirati […] Isto tako, možda ćemo dodati partnerski (affiliate) kod na neke komercijalne (eCommerce) web stranice (npr. Amazon, eBay), a to može rezultirati plaćanjem male provizije za DuckDuckGo u slučaju da nešto kupite na tim stranicama.”

“We also save searches, but again, not in a personally identifiable way […] Similarly, we may add an affiliate code to some eCommerce sites (e.g. Amazon & eBay) that results in small commissions being paid back to DuckDuckGo when you make purchases at those sites.”

To znači da će vam se možda prikazati partnersko oglašavanje tijekom posjete stranicama za kupovanje preko interneta. Uz to, jednom kad se DuckDuckGo nađe u vašem sistemu, stranica DuckDuckGo.com obično se pojavi umjesto ranije postavljene početne stranice i zadane tražilice.

Tražilica će vam prikazivati nepouzdane rezultate pretrage u koje su obično uključeni linkovi koji uzrokuju preusmjeravanja na stranice trećih strana, a one mogu biti opasne ili sadržavati ponude za preuzimanje drugih potencijalno nepoželjnih programa (PUP) ili drugih sumnjivih aplikacija.

Ako se želite riješiti ovog sumnjivog softwarea koji uzrokuje neugodne promjene na vašem računalu, preporučujemo vam instaliranje sigurnog anti-spyware programa, kao što je na primjer FortectIntego.

DuckDuckGo

Kako se DuckDuckGo može naći na mojem računalu?

Otimač preglednika DuckDuckGo može se preuzeti s legitimnih stranica kao što je cNET i sličnih. No, on se također može pojaviti na vašem računalu ako je obraćate dovoljno pažnje na proces instalacije freeware programa i pristanete na instalaciju ove ili neke druge tražilice kao besplatnog dodatka.

Da biste to izbjegli, morate više pažnje obratiti na instalaciju programa kao što su download manageri, programi za kreiranje PDF datoteka i programi za konverziju video materijala. Inače, vi možete odbiti instalaciju dodatnih programa odabirom Naprednih ili Prilagođenih postavki instalacije.

Tada ćete primijetiti nekoliko kućica kojima se potvrđuje da se slažete s preuzimanjem tražilice DuckDuckGo ili/i drugih potencijalno nepoželjnih programa (PUP). Uklonite kvačice iz tih kućica. Ako ste propustili ukloniti kvačice i već instalirali ovu tražilicu na računalo, možete je ukloniti uz pomoć našeg vodiča za uklanjanje. Molimo vas da nastavite na sljedeću stranicu da biste pročitali te upute.

Kako ukloniti ovu sumnjivu tražilicu?

Uklanjanje otimača preglednika DuckDuckGo zahtijeva znanje o nekoliko bitnih stvari: ovaj program NIJE virus, pa se vrlo lako može ručno obrisati. No, nekim korisnicima računala to predstavlja težak zadatak, pa njima ljubazno preporučujemo instaliranje legitimnog anti-spyware programa i automatsko eliminiranje otimača DuckDuckGo.

Ako ne znate koji program upotrijebiti, nakon ovog teksta pripremili smo vam nekoliko preporuka. Osim toga, pronaći ćete i vodič za ručno uklanjanje.

Često postavljana pitanja (FAQ):

Pitanje. Stranica DuckDuckGo zamijenila je moju početnu stranicu. Iako izgleda prilično cool, čini mi se da je zbog nje moje računalo usporeno i prikazuje neke dosadne reklame. Odlučio sam da mi ta tražilica nije potrebna i da je ne želim koristiti. Možete li mi reći što da radim?

Odgovor. Ako se DuckDuckGo pojavila kao vaša početna stranica i primarna tražilica, moguće je da je program DuckDuckGo preuzeo kontrolu nad vašim preglednikom i računalom. Izričito vam preporučujemo da ignorirate tu tražilicu i koristite Google, Bing ili neki drugi legitimni pretraživač, sve dok ne uklonite DuckDuckGo iz vašeg PC-ja. Smjernice za uklanjanje možete pronaći nakon ovog teksta:

Otimač preglednika DuckDuckGo može se preuzeti s legitimnih stranica kao što je cNET i sličnih. No, on se također može pojaviti na vašem računalu ako je obraćate dovoljno pažnje na proces instalacije freeware programa i pristanete na instalaciju ove ili neke druge tražilice kao besplatnog dodatka.

Da biste to izbjegli, morate više pažnje obratiti na instalaciju programa kao što su download manageri, programi za kreiranje PDF datoteka i programi za konverziju video materijala. Inače, vi možete odbiti instalaciju dodatnih programa odabirom Naprednih ili Prilagođenih postavki instalacije.

Tada ćete primijetiti nekoliko kućica kojima se potvrđuje da se slažete s preuzimanjem tražilice DuckDuckGo ili/i drugih potencijalno nepoželjnih programa (PUP). Uklonite kvačice iz tih kućica. Ako ste propustili ukloniti kvačice i već instalirali ovu tražilicu na računalo, možet eje ukloniti uz pomoć našeg vodiča za uklanjanje. Molimo vas da nastavite na sljedeću stranicu da biste pročitali te upute.

Uz pomoć programa FortectIntego moći ćete ukloniti štetu koju je napravio virus. Programi SpyHunter 5Combo Cleaner i Malwarebytes preporučuju se za detektiranje potencijalno nepoželjnih programa i virusa, kao i svih datoteka i unosa u registar koji su povezani s njima.

Ponuda
uradi sada!
Preuzmi
Fortect Sreća
Zagarantirana
Preuzmi
Intego Sreća
Zagarantirana
Kompatibilan sa Microsoft Windows Kompatibilan sa macOS
Što učiniti ako nije uspjelo?
Ako niste uspjeli ukloniti štetu izazvanu virusom uz pomoć Fortect Intego, postavite pitanje našem timu za podršku i navedite što je više moguće detalja.
Program Fortect Intego ima besplatan ograničeni skener. Fortect Intego nudi daleko više kada kupite njegovu kompletnu verziju. Kad besplatan skener detektira probleme, možete ih ukloniti besplatnom metodom popravka ili možete odlučiti kupiti kompletnu verziju da biste te probleme uklonili automatski.
ALternativni Softver
Različiti software ima različitu namjenu. Ako niste uspjeli popraviti oštećene datoteke programom Fortect, pokušajte pokrenuti SpyHunter 5.
ALternativni Softver
Različiti software ima različitu namjenu. Ako niste uspjeli popraviti oštećene datoteke programom Intego, pokušajte pokrenuti Combo Cleaner.

Ručni DuckDuckGo Priručnik za uklanjanje

Deinstalacija iz Windowsa

Da biste uklonili DuckDuckGo računala s Windowsima 10 ili 8, molimo vas da pratite sljedeće korake:

 1. Upišite Control Panel u kućicu s tražilicom za Windowse i stisnite Enter ili kliknite na rezultate pretraživanja.
 2. Ispod sekcije Programs, odaberite Uninstall a program. Deinstalacija iz Windowsa
 3. Na popisu pronađite unose povezane s DuckDuckGo (ili bilo kojim nedavno instaliranim sumnjivim programom).
 4. Desnom tipkom miša (Right-click) kliknite na aplikaciju i odaberite Uninstall.
 5. Ako se pojavi User Account Control, kliknite na Yes.
 6. Pričekajte da se proces deinstalacije završi i kliknite na OK. Deinstalacija iz Windowsa

Ako ste korisnik Windowsa 7 ili XP, pratite upute koje slijede:

 1. Kliknite na Windows Start > Control Panel koji se nalazi na desnoj strani otvorenog menija (ako ste korisnik Windowsa XP, kliknite na Add/Remove Programs).
 2. U Control Panelu, odaberite Programs > Uninstall a program. Deinstalacija iz Windowsa
 3. Odaberite nepoželjnu aplikaciju tako da na nju kliknete jednom.
 4. Pri vrhu, kliknite na Uninstall/Change.
 5. Na upit o potvrdi vaše akcije, odaberite Yes.
 6. Kliknite na OK jednom kad se proces uklanjanja završi.

Uklonite DuckDuckGo iz Mac OS X sistema

 1. Ako koristite OS X, kliknite na gumb Go u gornjem lijevom kutu ekrana te odaberite Applications. Kliknite 'Go' i odaberite 'Applications'
 2. Čekajte dok ne vidite mapu Applications i potražite DuckDuckGo ili bilo koje sumnjive programe u njoj. Sada kliknite desnom tipkom miša na svaki od unosa te odaberite Move to Trash. Kliknite na svaki zlonamjeran unos i odaberite 'Move to Trash'

Resetirajte MS Edge/Chromium Edge

Obrišite nepoželjne ekstenzije iz preglednika MS Edge:

 1. Odaberite Menu (tri horizontalne točkice u gornjem desnom kutu prozora) i odaberite Extensions.
 2. S popisa odaberite ekstenziju i kliknite na Gear (ikonicu zupčanika).
 3. Kliknite na Uninstall koji se nalazi pri dnu. Resetirajte MS Edge/Chromium Edge

Očistite kolačiće i ostale podatke spremljene tijekom surfanja:

 1. Kliknite na Menu (tri horizontalne točkice u gornjem desnom kutu prozora preglednika) i odaberite Privacy & security.
 2. Pod Clear browsing data odaberite Choose what to clear.
 3. Odaberite sve (izostavite lozinke, iako biste mogli ostaviti i Media licenses, ako je moguće) i kliknite na Clear. Resetirajte MS Edge/Chromium Edge

Vratite postavke za novu karticu (tab) i početnu stranicu u početno stanje:

 1. Kliknite na ikonicu manija i odaberite Settings.
 2. pronađite sekciju On startup.
 3. Kliknite na Disable ako ste pronašli neku sumnjivu domenu.

Resetirajte MS Edge ako vam koraci iznad nisu pomogli:

 1. Pritisnite Ctrl + Shift + Esc da biste otvorili Task Manager.
 2. Kliknite na strelicu More details koja se nalazi pri dnu prozora.
 3. Odaberite karticu (tabDetails.
 4. Sada skrolajte prema dolje i pronađite svaki unos koji u sebi sadrži naziv Microsoft Edge. Desnom tipkom miša kliknite na svaki od tih unosa i odaberite End Task da biste prekinuli rad preglednika MS Edge. Resetirajte MS Edge/Chromium Edge

Ako vam ovo rješenje nije pomoglo , morat ćete upotrijebiti naprednu metodu resetiranja preglednika Edge. Prije nastavka morali biste napraviti sigurnosnu kopiju svojih podataka.

 1. Na računalu pronađite sljedeći folder: C:\\Users\\%username%\\AppData\\Local\\Packages\\Microsoft.MicrosoftEdge_8wekyb3d8bbwe.
 2. Pritisnite na tipkovnici Ctrl + A da biste odabrali sve foldere.
 3. Desnom tipkom miša kliknite na njih i odaberite Delete. Resetirajte MS Edge/Chromium Edge
 4. Sada desnom tikom miša kliknite na gumb Start i odaberite Windows PowerShell (Admin).
 5. Kad se otvori novi prozor, kopirajte i zalijepite sljedeću komandu, pa pritisnite Enter:

  Get-AppXPackage -AllUsers -Name Microsoft.MicrosoftEdge | Foreach {Add-AppxPackage -DisableDevelopmentMode -Register “$($_.InstallLocation)\\AppXManifest.xml” -Verbose Resetirajte MS Edge/Chromium Edge

Upute za Edge Chromium

Obrišite ekstenzije iz preglednika MS Edge (Chromium):

 1. Otvorite Edge i klikanjem odaberite Settings > Extensions.
 2. Obrišite nepoželjne ekstenzije tako što ćete kliknuti na Remove. Resetirajte MS Edge/Chromium Edge

Očistite cache i podatke od spremljene tijekom surfanja:

 1. Kliknite na Menu i idite na Settings.
 2. Odaberite Privacy and services.
 3. Pod Clear browsing data odaberite Choose what to clear.
 4. Pod Time range birajte All time.
 5. Odaberite Clear now. Resetirajte MS Edge/Chromium Edge

Resetirajte MS Edge (Chromium):

 1. Kliknite na Menu i odaberite Settings.
 2. Na lijevoj strani odaberite Reset settings.
 3. Odaberite Restore settings to their default values (resetirajte postavke na početne vrijednosti).
 4. Potvrdite s Reset. Resetirajte MS Edge/Chromium Edge

Resetirajte Mozillu Firefox

Uklonite opasne ekstenzije:

 1. Otvorite preglednik Mozilla Firefox i kliknite na Menu (tri horizontalne linije u gornjem desnom kutu prozora).
 2. Odaberite Add-ons.
 3. Ovdje odaberite pluginove koji su povezani s DuckDuckGo i kliknite na Remove. Resetirajte Mozillu Firefox

Resetirajte početnu stranicu (homepage):

 1. Kliknite na tri horizontalne crte u gornjem desnom kutu da biste otvorili meni.
 2. Odaberite Options.
 3. Pod opcijama za Home, upišite adresu vaše omiljene stranice koja će se otvoriti svaki put kad pokrenete preglednik Mozilla Firefox.

Očistite kolačiće i podatke o stranicama:

 1. Kliknite na Menu i odaberite Options.
 2. Idite na sekciju Privacy & Security.
 3. Skrolajte prema dolje i pronađite Cookies and Site Data.
 4. Kliknite na Clear Data…
 5. Odaberite Cookies and Site Data, kao i Cached Web Content i kliknite na Clear. Resetirajte Mozillu Firefox

Resetirajte Mozillu Firefox

U slučaju da niste uspjeli ukloniti DuckDuckGo prateći upute iznad, morat ćete resetirati Mozillu Firefox:

 1. Pokrenite preglednik Mozilla Firefox i kliknite na Menu.
 2. Idite na  Help i tamo odaberite Troubleshooting Information. Resetirajte Mozillu Firefox
 3. Unutar sekcije Give Firefox a tune up kliknite na Refresh Firefox…
 4. Jednom kada vam iskoči pop-up prozor, potvrdite željenu akciju klikanjem na Refresh Firefox – to bi trebalo završiti uklanjanje DuckDuckGo. Resetirajte Mozillu Firefox

Resetirajte Google Chrome

Obrišite maliciozne ekstenzije iz preglednika Google Chrome:

 1. Otvorite Google Chrome, kliknite na Menu (tri vertikalne točke u gornjem desnom kutu) i odaberite More tools > Extensions.
 2. U novootvorenom prozoru vidjet ćete sve instalirane ekstenzije. Deinstalirajte sve što vam je sumnjivo i što bi moglo biti povezano s DuckDuckGo tako da kliknete na Remove. Resetirajte Google Chrome

Očistite cache i podatke  web stranica iz preglednika Chrome:

 1. Kliknite na Menu i odaberite Settings.
 2. Pod Privacy and security, odaberite Clear browsing data.
 3. Odaberite Browsing history, Cookies and other site data, kao i Cached images i files.
 4. Kliknite na Clear data. Resetirajte Google Chrome

Promijenite početnu stranicu:

 1. Kliknite na Menu i odaberite Settings.
 2. Potražite sumnjive stranice kao što je DuckDuckGo u sekciji On startup.
 3. Kliknite na Open a specific or set of pages i kliknite na tri točkice da biste došli do opcije Remove.

Resetirajte Google Chrome:

Ako vam prethodne metode nisu pomogle, resetirajte Google Chrome da biste eliminirali DuckDuckGo i sve njegove komponente:

 1. Kliknite na Menu i odaberite Settings.
 2. Settings skrolajte prema dolje i kliknite na Advanced.
 3. Skrolajte prema dolje i pronađite sekciju Reset and clean up.
 4. Sada kliknite na Restore settings to their original defaults.
 5. Potvrdite s Reset settings da biste završili uklanjanje DuckDuckGo. Resetirajte Google Chrome

Resetirajte Safari

Uklonite nepoželjne ekstenzije iz preglednika Safari:

 1. Kliknite na Safari > Preferences…
 2. U novom prozoru odaberite Extensions.
 3. Odaberite nepoželjne ekstenzije povezane s DuckDuckGo i odaberite Uninstall. Resetirajte Safari

Očistite kolačiće i ostale podatke web stranica iz Safarija:

 1. Kliknite na Safari > Clear History…
 2. Iz padajućeg menija pod Clear, odaberite all history.
 3. Potvrdite vaš odabir s Clear History. Resetirajte Safari

Ako vam koraci iznad nisu pomogli, resetirajte Safari:

 1. Kliknite na Safari > Preferences…
 2. Idite na karticu (tabAdvanced.
 3. Stavite kvačicu u kućicu pokraj Show Develop menu.
 4. U meniju kliknite na Develop i zatim odaberite Empty Caches. Resetirajte Safari

Nakon deinstalacije ovog potencijalno nepoželjnog programa i popravljanja svakog od Vaših web preglednika, preporučamo Vam da skenirate svoj računalno sustav reputabilnim anti-spywareom. Ovo će Vam pomoći da se riješite DuckDuckGo tragova registra te će također identificirati srodne parazite ili moguće malware infekcije na Vašem računalu. Za to možete koristiti naše najbolje malware uklanjače: FortectIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner ili Malwarebytes.

Preporučujemo Vam

Nemojte dopustiti da vas vlada špijunira

Vlada ima mnogo problema vezanih uz praćenje korisnika i korisničkih podataka, kao i sa špijuniranjem građana, pa biste trebali uzeti u obzir i naučiti nešto više o sumnjivim praksama prikupljanja podataka. Pokušajte izbjeći bilo kakav pokušaj vlade da vas prati ili špijunira tako da na internetu postanete potpuno anonimni.

Možete odabrati drugu lokaciju kad budete online i pristupati bilo kakvom materijalu bez nekih posebnih ograničenja na sadržaj. Veoma lako možete imati internetsku vezu bez ikakvih rizika od hakerskih napada koristeći Private Internet Access VPN.

Kontrolirajte informacije kojima može pristupiti vlada ili bilo koja neželjena stranka i surfajte internetom bez mogućnosti da vas se špijunira. Čak i ako niste umiješani u ilegalne aktivnosti ili vjerujete svojem izboru usluga i platformi, budite sumnjičavi oko vlastite sigurnosti i poduzmite mjere predostrožnosti korištenjem usluge VPN-a.

Za slučaj malware napada, napravite sigurnosne kopije datoteka za kasniju upotrebu

Korisnici računala mogu na razne načine izgubiti podatke zahvaljujući cyber infekcijama ili upravo njihovom štetnom djelovanju. Softverski problemi koje stvaraju malware programi ili direktan gubitak podataka zbog šifriranja mogu dovesti do problema sa samim uređajem ili čak nanijeti permanentna oštećenja. Kada imate aktualne sigurnosne kopije, na veoma lagan način možete se oporaviti nakon takvog incidenta i nastaviti s radom.

Najbitnije je kreirati ažuriranja za svoje sigurnosne kopije, i to nakon bilo kakve promjene na računalu, pa ćete se moći vratiti točno u vrijeme prije nego je malware bilo što uspio promijeniti ili prije nego problemi s uređajem uzrokuju probleme s performansama ili oštećenje podataka. Kada imate raniju verziju svakog bitnog dokumenta ili projekta, lako ćete izbjeći frustracije i nervne slomove. To je pogotovo korisno kada se malware stvori niotkuda. Za potrebe vraćanja sistema u određenu točku u vremenu možete upotrijebiti Data Recovery Pro.

O autoru
Ugnius Kiguolis
Ugnius Kiguolis - Stručnjak za uklanjanje malware programa

Ukoliko Vam je ovaj besplatan vodič za uklanjanje pomogao i zadovoljni ste našom uslugom, molimo Vas da razmislite o doniranju kako bi ova usluga opstala. Čak i najmanja cifra će biti cijenjena.

Kontaktiraj Ugnius Kiguolis
O tvrtci Esolutions

Vodič za uklanjanje na drugim jezicima