Covid-19. Sigurnosni problemi na internetu tijekom karantene: kako upravljati vlastitom privatnošću

Tehnologija za #OstaniteDoma – Private Internet Access VPN

S obzirom na to kako se razvija nedavna pandemija virusa COVID-19, korisnicima diljem svijeta savjetuje se #OstaniteDoma, bili oni bolesni ili ne. Te kampanje utječu na to da su ljudi više prisutni na internetu i više su uključeni u svijet cyber sigurnosti zbog malicioznih faktora i problema koje isti uzrokuju. Zbog tih kriminalaca i njihovih proizvoda, čak i rad od kuće i učenje preko interneta postaju riskantne aktivnosti.

I dok je biti u karanteni nije niti malo zabavno, iako imate šansu više vremena provoditi sa svojim najmilijima ili imate vremena pogledati sve serije na Netflixu, postoje mnogi rizici i problemi s konekcijama na internet i vašom sigurnošću. Mnoge hakerske kampanje ciljaju upravo na online usluge emitiranja, pa možete završiti izloženi malicioznim stranicama u trenutku kad poželite pogledati neki film.

Isto tako, panika zbog situacije s pandemijom ohrabruje kriminalce da iskoriste korisnike koji ne pridaju previše pažnje nekim detaljima. Srećom, ima nekoliko tehnoloških alata koji vam mogu olakšati život u trenucima kad ste zapeli kod kuće i nemate drugog izbora nego visjeti na internetu. Jedan od tih alata je Private Internet Access VPN ili PIA. Evo kako taj alat funkcionira.

Staying home during quarantine brings additional online privacy risks

Učinite karantenu podnošljivijom uz pomoć VPN-a

VPN ili virtualna privatna mreža alat koji se generalno koristi za zaštitu privatnosti i sigurnost u vrijeme kada ste spojeni na internet. Ovo funkcionira na sljedeći način: usluga VPN-a upotrebljava udaljene servere na koje se korisnici spajaju i tako mijenjaju dodijeljenu im IP adresu u neku s druge lokacije. To korisnike zapravo čini anonimnima i ne može ih se identificirati. Nitko, pa čak ni vlada, pružatelj usluga interneta (ISP) ili hakeri ne mogu saznati što radite na internetu, sve dok imate različitu IP adresu.

Isto tako, kad se povežete na server VPN-a, sav vaš promet koji ostvarujete surfanjem instantno se šifrira. To znači da tako postajete 100% zaštićeni i osigurani od napada hakera ili cyber napada. Kako vam VPN može pomoći tijekom karantene zbog korona virusa?

Prije svega, u obzir moramo uzeti podatak da se internet pojačano koristi, pa će tako rasti i cyber kriminal. Već sad smo uočili povećanja phishing napada, a pojavio se i malware pod imenom samog korona virusa. I budući da ćete većinu svog shoppinga odrađivati preko interneta, morali biste se osigurati i nikako prepustiti slučaju mogućnost da netko dođe do vaših podataka za online bankarenje, do vašeg emaila, lozinki, slika ili nekih drugih osjetljivih informacija.

Private Internet Access VPN

No, to nije sve. Dakle, kad se na server spojite iz neke druge države, sve stranice i portali kojima pristupate mislit će da živite negdje drugdje. To znači da možete pristupiti tonama biblioteka sa zabavnim sadržajem u cijelome svijetu spajanjem na neki drugi server i promjenom IP adrese. To također omogućava građanima pristup vijestima i sličnim informacijama koje vlada neke države ne želi da otkrijete.

PIA nudi više opcija za “gledanje u jednom dahu” (binge) tijekom karantene #OstaniteDoma

Dakle, usluge streaminga ne nude isti sadržaj u svim državama. To se događa zbog zakona o autorskim pravima. U većini slučajeva jedna kompanija nema globalna autorska prava na neko vlasništvo ili naslov sve dok takav sadržaj nije u njihovom vlasništvu. Srećom, postoji način da se ta restrikcija poništi.

Način na koji streaming stranice znaju koji sadržaj vam mogu prikazati je upotrebom IP adrese. IP adresa direktan je način za otkrivanje vaše lokacije. No, kad PIA promijeni vašu IP adresu u neku drugu, s nekog grdog mjesta, to znači da ćete se od sada moći uhvatiti u košta sa svim geo-restrikcijama s kojima ćete se sresti u budućnosti.

Covid-19. Online safety issues during the quarantine: how to manage your privacy

Ako koristite Private Internet Access VPN, možete pristupiti potpuno drugačijim streaming katalozima na platformama kao što su Netflix, Amazon Prime Video, Hulu, HBO Go, BBC iPLayer i ostale. Čak možete početi streaming usluge koje još uvijek nisu lansirane u vašoj zemlji, a neki od primjera su Disney Plus ili Apple TV+.

Sve što morate napraviti je da se spojite na neki strani server uz pomoć aplikacije PIA. Pobrinite se da odaberete server iz države koja ima sav sadržaj ili streaming platformu koji tražite. Pokrenite stranicu za streaming i uživajte u svom sadržaju koji je u vašoj zemlji blokiran.

Čak ni to nije sve otkad su preuzimanja (download) postala veliki dio online zabave. PIA će se također pobrinuti za to da iskusite najveću moguću brzinu preuzimanja. I dok se torrenti pravno smatraju sivom zonom, uz Private Internet Access možete postati anonimni i svoja preuzimanja držati u privatnosti cijelo vrijeme.

Kako doći do Private Internet Access

Zašto odabrati Private Internet Access?

PIA je trenutno jedna od najpouzdanijih VPN usluga do koje možete doći. Nikada neće bilježiti online aktivnosti svojih korisnika, pa možete biti sigurni, znati da imate kompletnu privatnost i da nitko ne zna što radite online. Bez obzira na vaše tehničke vještine, Private Internet Access jedna je od najlakših VPN aplikacija. Sve što je potrebno napraviti da biste se povezali je samo jedan klik i vaši podaci bit će instantno šifrirani.

Private connections due to VPN service

Uz to, samo s jednom pretplatom na Private Internet Access, možete povezati do 10 uređaja u isto vrijeme. Tako ćete moći održavati sigurnost i zaštitu za sve vaše uređaje i odblokirati sadržaj na bilo čemu što ima ekran.

Za kraj, ništa ne riskirate jer PIA također nudi 30-dnevnu garanciju, kao i povrat novca. Ako niste 100% zadovoljni Private Internet Accessom, imat ćete punih 30 dana da zatražite povrat sredstava, a mi ćemo vam vratiti vaš novac.

O autoru
Gabriel E. Hall
Gabriel E. Hall - Strastveni istraživač weba

Gabriel E. Hall strastvena je istraživačica malware aplikacija koja radi za virusi.hr gotovo cijelo desetljeće.

Kontaktiraj Gabriel E. Hall
O tvrtci Esolutions

Pročitajte na drugim jezicima