Adware programi u Appleovom Mac OS X? Da, moguće je!

Adware in Apple Mac OS X? Yes, it’s possible!Polako, ali sigurno, godinu za godinom, razne vrste adware programa smetaju korisnike Windowsa. Nakon što se instaliraju u paketu s programom treće strane, prekidaju korisnike u radu dosadnim pop-up reklamama, linkovima u tekstu, reklamama u natpisima i ostalim komercijalnim sadržajem. Treba spomenuti da se takve aplikacije ne smatraju malicioznima, no stručnjaci za sigurnost na internetu preporučuju njihovo izbjegavanje. Također, čini se da bi i korisnici operativnog sustava Mac OS trebali obratiti pažnju na ovu preporuku jer danas nisu samo korisnici Windowsa ti koji su pogođeni tim nepodnošljivim programima. Na sreću, više je nego očito da taj operativni sustav daleko otporniji i da će developerima adware programa biti potrebno nekoliko godina, možda čak i više, da bi naučili kako povećati popularnost adware programa za Mac OS.

Kako možete znati da je vaše Mac računalo pogođeno softwareom za ubacivanje reklama? Jedan od najočitijih znakova koji pokazuje da je vaša mašina ispunjena programima koje zapravo uopće ne trebate su – reklame. Ponekad se reklame mogu zaobići odabirom “Block pop-up windows” (op. prev. “Blokiraj pop-up prozore”) u opcijama preglednika Safari, no to vam možda neće pomoći ako vas je napala opaka vrsta adware programa. U tom slučaju, počet će vas pratiti dosadne reklame čim počnete sa surfanjem, a nakon toga ponovno će se pojavljivati, bez obzira na to koju web stranicu odlučite posjetiti, bila ona komercijalna ili ne. Ako se već neko vrijeme borite s takvim reklamama, morali bi shvatiti što one žele. Ako ste novi u svemu tome, trebate znati da svaki od tih oglasa služi da bi donio zaradu developeru adware programa, pa vas molimo da na njih ne klikate.

Drugi znak koji ukazuje na infiltraciju adware programa je preusmjeravanje. Nikada ne možete znati koja web stranica se promovira korištenjem te tehnike, pa bi se trebali kloniti reklama koje uzrokuju preusmjeravanja. Naši stručnjaci za sigurnost na internetu također upozoravaju korisnike Mac računala da adware programi mogu promijeniti njihovu početnu stranicu preglednika i zadanu tražilicu bez da su za to tražili dozvolu korisnika. Na kraju, adware programi mogu početi pratiti navike surfanja korisnika i prikupiti različite informacije vezane uz aktivnosti pretraživanja interneta.

Na sreću, developeri softwarea počeli su razvijati aplikacije za uklanjanje adware programa za Mac računala. Željeli bismo vam predstaviti dvije različite aplikacije koje su pokazale izvrsne rezultate u detektiranju i eliminaciji tih opakih programa. Prvi od njih je AdwareMedic. Besplatan je to alat koji je dizajniran isključivo za uklanjanje adware programa. Drugi program zove se Webroot SecureAnywhere AntiVirus. Možemo ga nazvati svestranom aplikacijom koja se koristi za borbu protiv malware programa usmjerenih protiv korisnika PC-ja i Mac računala.

Podsjetit ćemo, sigurnost i zaštita vašeg Mac računala u potpunosti je u vašim rukama. Hakeri nikad ne spavaju, a tako bi se morali ponašati i vi…

O autoru
Julie Splinters
Julie Splinters - Specijalist za uklanjanje malware programa

Julie Splinters urednica je vijesti na Virusi.hr. Diplomirala je englesku filologiju.

Kontaktiraj Julie Splinters
O tvrtci Esolutions

Pročitajte na drugim jezicima