Što je to virusi i kako ukloniti takav program

od Lucia Danes - - Ažurirano | Tip: Virusi
12

Virus je zlonamjeran računalni program koji se širi inficiranjem datoteka, instaliranjem srodnih komponenti ili uklanjanjem određenih multimedijalnih datoteka. Takav program obično sa sobom nosi destruktivne komponente koje su odabrane od strane njegovog autora ovisno o tome što namjerava učiniti. Tipičan virus inficira sistem, uništi ili obriše datoteke i foldere, preuzme druge opasne parazite na računalo, prikupi i zabilježi informacije o aktivnosti korisnika na internetu ili otkrije drugima osjetljive podatke. Ako je sistem zaražen od strane iznimno opasnog virusa, isti može izbrisati ili šifrirati sve podatke koje nađe na hard disku. Najopasniji virusi nastoje oštetiti kompletan sistem vašeg PC-ja ili samo neke dijelove.

Virusi se obično dijele u tri glavne kategorije:

1. Paraziti koji su dizajnirani za distribuciju drugih parazita ili koruptiranje legitimnih sistemskih datoteka. Primjeri:

 • Trojanci
 • Nukeri
 • Crvi
 • Paraziti AOL

2. Prijetnje koje su sposobne pokrenuti opasne aktivnosti unutar sistema. Mogu izazvati prikazivanje obmanjujućih upozorenja, lažno skeniranje sistema, upozoravajuće poruke kojima zaključaju kompletan sistem i ostale aktivnosti. Primjeri:

 • Odmetnuti anti-spyware programi
 • Ransomware programi
 • Adware programi
 • Otimači preglednika

3. Ostali virusi. Ova kategorija uključuje:

 • Snifferi (virusi koji presreću i analiziraju određene podatke)
 • Sistemski alati
 • Alati za upravljanje mrežama
 • Alati za daljinsku administraciju

Neki virusi ne pripadaju niti jednoj od navedenih kategorija jer kombiniraju više od jedne mogućnosti i funkcije. Takve prijetnje se ponekad nazivaju hibridnim virusima, a mogu se koristiti za prikazivanje obmanjujućih upozorenja, šifriranje datoteka korisnika, distribuciju drugih virusa i ostalih aktivnosti koje se smatraju zlonamjernima. Veoma je teško pronaći i ukloniti te parazite iz sistema jer se obično sastoje od komponenti koje automatski ponovno instaliraju jedna drugu nakon uklanjanja. Mnogi virusi također imaju dodatne mogućnosti koje im omogućavaju da se sakriju antivirusnom softveru. Takve prijetnje mogu pratiti aktivnost antivirusnog programa i preduhitriti njegove zahtjeve i namjere. Kad antivirusna aplikacija pokuša provjeriti inficiranu datoteku, virus odmah na raspolaganje stavlja originalnu, čistu i zdravu verziju te datoteke i tako sprečava vlastitu detekciju.

Koje aktivnosti mogu uzrokovati virusi?

U trenutku kad se maliciozni program infiltrira u sistem, pokrenut će sljedeće aktivnosti:

 • Inficira, piše preko ili briše datoteke. Može naštetiti vašim osobnim dokumentima, esencijalnim sistemskim komponentama i korisnim aplikacijama. Neki virusi također mogu uništiti cijeli sistem brisanjem ključnih datoteka i foldera koji su bitni za njegovo funkcioniranje.
 • Ubacuje maliciozan kod u glavni sektor hard diska za učitavanje operativnog sustava (MBR, master boot record) da bi pokrenuo svoje destruktivne komponente prije pokretanja samog operativnog sustava.
 • Dodaje štetne i opasne komponente u neki renomirani program ili modificira njegove postavke da bi inficirao dokumente koji se otvaraju ili kreiraju uz pomoć tog programa.
 • U velikoj mjeri nanosi štetu računalu mijenjanjem esencijalnih hardverskih postavki brisanjem CMOS memorije ili brisanjem BIOS-a. To može dovesti do gubitka krucijalnih podataka i kvara unutar računalnog sistema.
 • Kreira na tisuće nasumičnih datoteka i foldera koji mogu konzumirati veliku količinu resursa koji bi trebali biti na raspolaganju sistema.
 • Prikazuje brojne lažne poruke, mijenja razne postavke sistema, uzrokuje preusmjeravanja i provodi druge dosadne aktivnosti kojima komplicira regularne zadatke koje obavlja korisnik.
 • Inficira sistem trojancima, stražnjim vratima (backdoor, virus koji omogućava trećim stranama neometan pristup računalu), keyloggerima (virusi koji bilježe pritiskanje tipki) i ostalim opasnim parazitima.
 • Koristi kompromitirani sistem da bi širio ostale malware programe.
 • Krade ili šifrira osjetljive privatne informacije, vrijedne dokumente, lozinke, podatke za prijavu, detalje o identitetu ili kontakte korisnika.
 • Izbjegava vlastito uklanjanje modifikacijom samog sebe, šifriranjem inficiranih datoteka, presretanjem zahtjeva antivirusnog programa i mijenjanjem normalnog ponašanja sistema.
 • Uzrokuje usporavanja, smanjuje sigurnost sistema i uzrokuje nestabilnost softvera.

Načini koje tvorci virusa koriste za širenje svojih cyber prijetnji:

Virus inficira računala bez znanja ili pristanka korisnika. Šest je glavnih načina na koje ovi nepoželjni paraziti mogu ući u sistem.

 • Virusi inficiraju određene dokumente, izvršne i ostale datoteke iz povjerljivih izvora. Jednom kad žrtva otvori takav dokument ili pokrene datoteku, virus se neprimjetno instalira u sistem.
 • Mnogi virusi se distribuiraju kao privici u email porukama. Oni također mogu stići instant porukama (chat) ili mogu biti ugrađeni u tekst. Ti virusi imaju imena koja ne izazivaju sumnju, pa korisnika mogu navesti na pokretanje ili otvaranje. Jednom kad korisnik otvori takvu poruku ili datoteku, virus neprimjetno zarazi računalo.
 • Neki dijelovi virusa distribuiraju se uz pomoć prijenosnih hard diskova i oni se automatski aktiviraju čim korisnik spoji hard disk na računalo.
 • Piratizirani programi i lažne kompjuterske videoigre često su puni raznih virusa. Kad korisnik pokrene instalaciju takve igre ili programa, parazit se neprimjetno instalira unutar sistema.
 • Virusi također mogu ući u sistem računala uz pomoć ostalih nametnika kao što su trojanci, crvi, ili stražnja vrata. U sistem ulaze bez odobrenja i pristanka korisnika.

Koji su najpopularniji virusi na internetu?

Postoje na tisuće različitih virusa. Sljedeći primjeri ilustriraju koliko podmukli i iznimno opasni virusi mogu biti.

Trojan.LockScreen, također poznat kao Trojan LockScreen, je virus dizajniran za širenje zabrinjavajuće vrste virusa koja se kategorizira kao ransomware. Jednom kad ovakav trojanac inficira sistem, on u sistemu ostavlja unaprijed određene izvršne datoteke i ostale komponente koje su potrebne za normalno funkcioniranje s njim povezanog virusa. U većini slučajeva Trojan.LockScreen širi se internetom uz pomoć obmanjujućih email poruka i inficiranih privitaka. No, možete se isto tako zaraziti ovom cyber infekcijom nakon klikanja na obmanjujuću pop-up reklamu koja vam nudi ažuriranje nekog programa ili instaliranje “nužno neophodnog” softvera. Virus koji se širi uz pomoć programa Trojan.LockScreen može dovesti žrtvu do ogromnih problema jer je sposoban šifrirati sve datoteke koje se nalaze na računalu.

Cryptowall je virus koji spada u kategoriju ransomware programa. Ovaj parazit sposoban je modificirati esencijalne sistemske postavke i nakon toga blokirati cijeli PC. On će također prikazivati lažna upozorenja i šifrirati sve vaše datoteke. Da bi dao svojoj žrtvi mogućnost dešifriranja datoteka, virus će tražiti plaćanje otkupnine. U suprotnom, on će oštetiti ključ za dešifriranje što će dovesti do gubitka svih žrtvinih datoteka. Takav virus može se ukloniti iz sistema uz pomoć renomiranog anti-spyware programa, ali to neće pomoći u otključavanju blokiranih datoteka.

Mystartsearch smatra se otimačem preglednika i potencijalno nepoželjnim programom. On se može infiltrirati u računalo bez znanja korisnika jer se širi kao opcionalna komponenta drugih programa. Ovaj virus nije agresivan. No, on može biti vrlo naporan kad je aktiviran unutar nekog sistema. Može uzrokovati pravi nered na računalu jer prikazuje izmijenjen rezultate pretraga koji su puni komercijalnog sadržaja, kao što su reklame koje korisnike vode na unaprijed određene stranice i natpise. On također može prikupljati osobne neidentificirajuće informacije i proslijediti te podatke trećim stranama s kojima je povezan. Ako želite pouzdane rezultate pretraživanja interneta, morate u širokom luku zaobići MyStartSearch.com.

Koobface je iznimno opasan virus koji se koristi za krađu privatnih i osobnih informacija. Širi se uz pomoć društvenih mreža, kao što su Facebook, Twitter ili Yahoo Messenger. Jednom kad se infiltrira u sistem, Koobface preuzima kontrolu nad kolačićima (cookies) i koristi ih da bi pratio što žrtva radi. Može se koristiti i za inficiranje računala dodatnim malware programima. Korisnik ne može ručno ukloniti ovu prijetnju i ne može primijetiti ništa sumnjivo što bi mu moglo otkriti da je njegovo računalo zaraženo.

Kako ukloniti virus s mog računala?

Virusi se mogu pronaći i ukloniti iz sistema uz pomoć različitih metoda. Neke od virusa ne smatraju se agresivnima, pa ih možete pokušati ukloniti uz pomoć ručne metode uklanjanja. Međutim, ako želite biti sigurni da je svaka od komponenti koja pripada cyber prijetnji uklonjena, morate instalirati pouzdani anti-spyware program. Izričito vam preporučujemo upotrebu sljedećih programa koji su sposobni eliminirati svaki virus iz zaraženog sistema računala: Reimage, Plumbytes Anti-MalwareWebroot SecureAnywhere AntiVirus. Budite na oprezu jer ponekad čak i najpouzdaniji anti-spyware neće vam uspjeti pomoći u uklanjanju virusa jer hakeri konstantno ažuriraju svoje prijetnje. Developeri anti-spyware aplikacija ponekad na vrijeme ne uspiju uočiti te promjene, pa njihovi programi ne uspiju pronaći inficirane datoteke. Ako ste u ovom trenutku u takvom problemu, ne brinite. U tom slučaju, dodajte svoje pitanje na stranici Postavi nam pitanje, a mi ćemo vam besplatno pomoći u uklanjanju virusa.

Najnoviji virusi dodani u bazu podataka

Virusi baza podataka

Rujan 12, 2017

Prevara službe za tehničku podršku "You Have A ZEUS Virus"

Prijeti vam Zeus Virus? Upozorenja poput “You Have A ZEUS Virus” mogu alarmirati one korisnike koji su manje tehnički obrazovani i nesvjesni toga da se radi o uobičajenoj strategiji koju provode prevaranti.< a class="more_link" href="http://virusi.hr/prevara-sluzbe-za-tehnicku-podrsku-you-have-a-zeus-virus/">Više
Rujan 11, 2017

RevContent

Bismo li se trebali zabrinuti zbog reklama virusa RevContent? < a class="more_link" href="http://virusi.hr/revcontent/">Više
Rujan 08, 2017

Virus online.io

Kakva je to aplikacija Online.io? Tijekom surfanja internetom, ne morate se iznenaditi ako naletite na brojne aplikacije kao što je virus online.io .< a class="more_link" href="http://virusi.hr/virus-online-io/">Više
Rujan 06, 2017

MacKeeper pop-up oglasi

MacKeeper NIJE pouzdana aplikacija sudeći prema korisnicima.< a class="more_link" href="http://virusi.hr/mackeeper-pop-up-oglasi/">Više
Rujan 05, 2017

Virus “Error #268D3”

Kako identificirati virus “Error #268D3”? Ako se računalo zarazi virusom “Error #268D3”, korisniku će se početi prikazivati pop-up poruke tijekom surfanja internetom, a doživjet će i preusmjeravanja na Microsoftsupportdesk.com ili neke druge odmetnute web stranice.< a class="more_link" href="http://virusi.hr/virus-error-268d3/">Više
Rujan 05, 2017

Bing virus preusmjeravanja

Bing virus preusmjeravanja je otimač preglednika, koji napada samo one korisnike računala koji web pretražuju koristeći Bing Ova infekcija slična je Virus Google preusmjeravanja i Virus Yahoo preusmjeravanja koji su nedavno već prijavljeni našoj stranici.< a class="more_link" href="http://virusi.hr/bing-virus-preusmjeravanja/">Više
Rujan 04, 2017

Virus koji preusmjerava Firefox

Zbog čega ne bi smjeli koristiti tražilicu Virus koji preusmjerava Firefox Virus koji preusmjerava Firefox opasna je cyber infekcija koja vrlo lako može izazvati više problema svojim žrtvama.< a class="more_link" href="http://virusi.hr/virus-koji-preusmjerava-firefox/">Više
Rujan 01, 2017

FakeCry ransomware virus

FakeCry se šulja zajedno s NotPetya/Petya zarazom FakeCry virus je definiran kao virus koji enkriptira datoteke koji je ispušten zajedno s ExPetr/Petna preko inficirane M.E.Doc mreže ažuriranja.< a class="more_link" href="http://virusi.hr/fakecry-ransomware-virus/">Više
Kolovoz 30, 2017

Zepto virus

Zepto virus je nova verzija Locky ransomwarea Zepto ransomware je novi Locky virus, i brat nedavno otkrivenom Bart malware.< a class="more_link" href="http://virusi.hr/zepto-virus/">Više
Kolovoz 30, 2017

Cerber Decryptor

Može li Cerber Decryptor dešifrirati vaše datoteke? Cerber je maliciozan računalni virus koji je još jedna varijanta ransomware prijetnje koja uništava datoteke svoje žrtve i čini ih neupotrebljivima.< a class="more_link" href="http://virusi.hr/cerber-decryptor/">Više
Kolovoz 25, 2017

PUP.Optional.InstallCore

Da li je virus PUP.Optional.InstallCore ozbiljna prijetnja? < a class="more_link" href="http://virusi.hr/pup-optional-installcore/">Više
Kolovoz 24, 2017

Spora ransomware virus

Spora ransomware cilja korisnike računala iz cijelog svijeta Čini se da će Spora virus uskoro postati popularan u ransomware svijetu.< a class="more_link" href="http://virusi.hr/spora-ransomware-virus/">Više
Kolovoz 23, 2017

Safe Finder virus

Što je Safe Finder? Safe Finder je novootkriven potencijalno nepoželjan program koji se ovih dana aktivno širi Internetom.< a class="more_link" href="http://virusi.hr/safe-finder-virus/">Više
Kolovoz 23, 2017

Ransomware virus Jigsaw

Virus Jigsaw šifrira datoteke, a nakon toga ih briše Objavljena je još jedna moćna varijanta ransomware virusa – Jigsaw.< a class="more_link" href="http://virusi.hr/ransomware-virus-jigsaw/">Više
Kolovoz 23, 2017

Virus Yahoo koji preusmjerava preglednik

Infekcija Yahoo preusmjeravanja je još uvijek živa Ako su vas u radu smetala preusmjeravanja virusa Yahoo, tada sigurno znate koliko to naporno može biti.< a class="more_link" href="http://virusi.hr/virus-yahoo-koji-preusmjerava-preglednik/">Više
Kolovoz 23, 2017

Gmail virus

Stvari koje morate znati o Gmail virusu Gmail virus je termin sa širokim značenjem.< a class="more_link" href="http://virusi.hr/gmail-virus/">Više
Kolovoz 22, 2017

Super Optimizer

Što je Super Optimizer? Super Optimizer od Super PC Tools ltd je program koji tvrdi da je u mogućnosti ukloniti nepotrebne unose registra i loše datoteke koje usporavanju performas sustava.< a class="more_link" href="http://virusi.hr/super-optimizer/">Više

Podaci ažurirani: 2016-03-23

Izvor: http://www.2-spyware.com/viruses-removal

Pročitajte na drugim jezicima

Softver
Usporedi
Lajkaj nas na Facebook-u