Ljestvica ozbiljnosti:  
  (10/100)

Uklonite virus Browser redirect (Vodič za uklanjanje) - Jan 2021 ažuriranje

od Jake Doevan - - | Tip: Otimač preglednika

Kakvi su to virusi koji preusmjeravaju preglednik?

Browser redirect virus

Virus koji preusmjerava preglednik prijetnja je u svijetu računala koja pripada kategoriji “otimača preglednika”. Programi koji pripadaju toj kategoriji (tražilice, obmanjujuće ekstenzije i dodaci preglednicima) mogu se preuzeti na sistem i instalirati na bilo koji od preglednika bez da korisnik to shvati, jer se u većini slučajeva ti programi šire uz pomoć “bundlinga” (op. prev. u paketu s drugim programima).

Inače, ova sumnjiva tehnika distribucije nadopunjava se raznim download managerima, programima za kreiranje PDF datoteka, softwareom za emitiranje video materijala i sličnim besplatnim programima kojima se dodaju “opcionalne komponente” u zamjenu za novac. Morate biti oprezni jer se instalacija tih komponenti može odbiti, ako pažljivo pratite proces instalacije freeware programa i poništite unaprijed označene kućice s kojima potvrđujete njihovu instalaciju.

Dakle, ako vas preglednik preusmjerava na delta-homes.com, conduit, search protect ili neku drugu domenu dok koristite Google, Yahoo, Bing ili neku drugu tražilicu, to je znak da ste već instalirali besplatan program uz koji je došao i otimač preglednika. Molimo vas, NEMOJTE ignorirati takve stvari i NEMOJTE dopustiti da virus koji preusmjerava preglednik ostane na vašem računalu jer postoji velika opasnost da će vaš preglednik interneta (Internet Explorer, Google Chrome, Mozilla Firefox, Safar, Opera, itd.) biti preusmjeren prema nesigurnoj stranici koja pripada kreatorima malware programa.

Osim toga, jednom kad virus koji preusmjerava preglednik preuzme kontrolu nad sistemom, on također može početi s prikazivanjem napornih pop-up reklama tijekom korištenja Google tražilice. Uz to, virus može vrlo lako pratiti vaše navike tijekom surfanja i početi prikupljati podatke vezane uz te navike, poput termina koje tražite, najposjećenijih stranica, informacija koje šaljete tijekom posjeta tim stranicama, IP adrese i lokacije vašeg računala. Te informacije smatraju se “osobnima i neidentificirajućima”, ali njihov gubitak može dovesti do različitih problema, kao što je povećana količina spama i slični problemi.

Ako mislite da ste jedan od korisnika PC-ja nad čijim računalom je kontrolu preuzeo virus koji preusmjerava preglednik, trebali bi znati da možete ukloniti bilo koji takav virus uz pomoć sljedećih programa: ReimageIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner.

Browser redirect virus

Kako virus koji preusmjerava preglednik može preuzeti kontrolu nad mojim računalom?

Ako vas vaš preglednik preusmjerava na nepoznate stranice ili ako prikazuje razne pop-up reklame tijekom surfanja, to znači da se u sistemu vašeg računala krije otimač preglednika. Kao što smo ranije spomenuli, takvi potencijalno neželjeni, a ponekad i opasni programi, aktivno se šire metodom “bundlinga”. Na sreću, ne morate prestati s upotrebom freeware programa da bi se zaštitili od otimača preglednika.

Da bi se osigurali, morali bi prihvatiti sljedeće savjete:

 • Prilikom biranja besplatnog programa koji ćete instalirati na svoje računalo, morate pročitati što piše u “Izjavi o privatnosti” (op. prev. “Privacy Policy”) i “Ugovoru o licenci krajnjeg korisnika” (op. prev. “End User's License Agreement”). Ako se tamo spominje praćenje vaših navika tijekom surfanja, komercijalni sadržaj i slične stvari, trebali bi potražiti neki drugi besplatni program.
 • Ako ste već provjerili program, morate izbjeći “Brzu”, “Osnovnu” ili “Preporučenu” (op. prev. “Quick”, “Basic”, “Recommended”) opciju za instaliranje. Umjesto toga, trebali bi odabrati “Prilagođenu” ili “Naprednu” (op. prev. “Custom”, “Advanced”) opciju.
 • Nakon odabira neke od opcija za instaliranje, pokušajte biti vrlo pažljivi u radu s čarobnjakom (op. prev. wizard) za instalaciju i pročitajte što piše u svakom od prozora za instalaciju. Ako vidite unaprijed postavljene kvačice koje dozvoljavaju promjenu početne stranice ili zadane tražilice, morali bi to poništiti. Naravno, trebali bi također odbiti ponude za instalaciju nepoznatih dodataka pregledniku, ekstenzija i plug-inova na vaše računalo.
 • Instalirajte renomirani anti-spyware program i budite sigurni da koristite njegovu najnoviju verziju. To će vam pomoći u izbjegavanju naprednih otimača preglednika koji bi mogli biti skriveni duboko u freeware programu.

Kako ukloniti virus koji preusmjerava preglednik?

Ako je vaš preglednik, kao što je Mozilla Firefox, Internet Explorer, Google Chrome ili bilo koji drugi, inficiran virusom koji preusmjerava preglednik, ovaj vodič će vam pomoći. Međutim, u ovom određenom slučaju, morali bi razmisliti o automatskom uklanjanju otimača preglednika, jer je jako teško odrediti ime virusa koji se skriva u vašem računalu.

Uz pomoć programa ReimageIntego moći ćete ukloniti štetu koju je napravio virus. Programi SpyHunter 5Combo Cleaner i Malwarebytes preporučuju se za detektiranje potencijalno nepoželjnih programa i virusa, kao i svih datoteka i unosa u registar koji su povezani s njima.

Ponuda
uradi sada!
Preuzmi
Reimage Sreća
Zagarantirana
Preuzmi
Intego Sreća
Zagarantirana
Kompatibilan sa Microsoft Windows Supported versions Kompatibilan sa OS X Supported versions
Što učiniti ako nije uspjelo?
Ako niste uspjeli ukloniti štetu izazvanu virusom uz pomoć Reimage Intego, postavite pitanje našem timu za podršku i navedite što je više moguće detalja.
Program Reimage Intego ima besplatan ograničeni skener. Reimage Intego nudi daleko više kada kupite njegovu kompletnu verziju. Kad besplatan skener detektira probleme, možete ih ukloniti besplatnom metodom popravka ili možete odlučiti kupiti kompletnu verziju da biste te probleme uklonili automatski.
ALternativni Softver
Različiti software ima različitu namjenu. Ako niste uspjeli popraviti oštećene datoteke programom Reimage, pokušajte pokrenuti SpyHunter 5.
ALternativni Softver
Različiti software ima različitu namjenu. Ako niste uspjeli popraviti oštećene datoteke programom Intego, pokušajte pokrenuti Combo Cleaner.

Ručni Browser redirect Priručnik za uklanjanje virusa:

Uklonite Browser redirect iz Windows sistema

 1. Kliknite Start Control Panel Programs and Features (ukoliko ste korisnik Windows XP, kliknite na Add/Remove Programs). Kliknite 'Start -> Control Panel -> Programs and Features' (ukoliko ste korisnik 'Windows XP', kliknite na 'Add/Remove Programs').
 2. Ukoliko ste korisnik Windows 10 / Windows 8, kliknite desnom tipkom miša na donji lijevi kut ekrana. Jednom kada se Quick Access Menu pojavi, odaberite Control Panel i Uninstall a Program. Ukoliko ste korisnik 'Windows 10 / Windows 8', kliknite desnom tipkom miša na donji lijevi kut ekrana. Jednom kada se 'Quick Access Menu' pojavi, odaberite 'Control Panel' i 'Uninstall a Program'.
 3. Uklonite Browser redirect i srodne programe
  Ovdje, potražite Browser redirect ili bilo koje druge nedavno instalirane sumnjive programe.
 4. Uklonite ih te kliknite OK kako biste spremili ove promjene. Desni klik na svaki sumnjiv unos te odaberite 'Uninstall'

Uklonite Browser redirect iz Mac OS X sistema

 1. Ako koristite OS X, kliknite na gumb Go u gornjem lijevom kutu ekrana te odaberite Applications. Kliknite 'Go' i odaberite 'Applications'
 2. Čekajte dok ne vidite mapu Applications i potražite Browser redirect ili bilo koje sumnjive programe u njoj. Sada kliknite desnom tipkom miša na svaki od unosa te odaberite Move to Trash. Kliknite na svaki zlonamjeran unos i odaberite 'Move to Trash'

Uklonite virus Browser redirect iz preglednika Microsoft Edge

Resetirajte postavke za Microsoft Edge (1. metoda)

 1. Pokrenite aplikaciju Microsoft Edge i kliknite na More (tri točke u gornjem desnom kutu ekrana)
 2. Kliknite na Settings za više opcija.
 3. Jednom kada pojavi prozor Settings, kliknite na gumb Choose what to clear pod opcijom Clear browsing data. Idite na Postavke i odaberite 'Choose what to clear'
 4. Ovdje odaberite sve što želite ukloniti i kliknite na Clear. Odaberite 'Clear'
 5. Sada biste desnom tipkom miša trebali kliknuti na Start (logo Windowsa). Ovdje odaberite Task Manager. Otvorite 'Start menu' i odaberite 'Task Manager'
 6. Kada ste u Processes, potražite Microsoft Edge.
 7. Kliknite na njega desnom tipkom miša i odaberite Go to details. Ukoliko ne možete vidjeti Go to details, kliknite na More details i ponovite prijašnje korake. Kliknite desnom tipkom miša na 'Microsoft Edge' i odaberite 'Go to details' Odaberite 'More details' ukoliko se ne pojavi 'Go to details'
 8. Kada se pojavi kartica Details, pronađite svaki unos koji sadrži naziv Microsoft Edge. Kliknite na svaki od njih desnom tipkom miša i odaberite End Task kako biste završili te unose. Pronađite unose Microsoft Edgea i odaberite 'End Task'

Resetiranje preglednika Microsoft Edge (2. metoda):

Ukoliko vam 1. metoda nije pomogla, morate upotrijebiti naprednu metodu za resetiranje Edgea.

 1. Pažnja: morate napraviti sigurnosnu kopiju podataka prije korištenja ove metode.
 2. Pronađite ovu mapu na svojem računalu: C:\Users\%username%\AppData\Local\Packages\Microsoft.MicrosoftEdge_8wekyb3d8bbwe.
 3. Odaberite svaki unos koji je tamo pohranjen i kliknite desnom tipkom miša. Nakon toga kliknite na Delete. Idite u mapu Microsoft Edge na svojem računalu, desnim klikom odaberite sve unose i kliknite na 'Delete'
 4. Kliknite na Start (logo Windowsa) i unesite window power u kućicu Search my stuff.
 5. Kliknite desnom tipkom miša na unos Windows PowerShell i odaberite Run as administrator. Pronađite Windows PowerShell, kliknite na njega desnom tipkom miša i odaberite 'Run as administrator'
 6. Jednom kada se pojavi prozor Administrator: Windows PowerShell, zalijepite ovu liniju koda nakon PS C:\WINDOWS\system32> i pritisnite Enter:
  Get-AppXPackage -AllUsers -Name Microsoft.MicrosoftEdge | Foreach {Add-AppxPackage -DisableDevelopmentMode -Register $($_.InstallLocation)\AppXManifest.xml -Verbose}
  Kopirajte i zalijepite potreban kod i pritisnite 'Enter'

Jednom kada su ti koraci dovršeni, Browser redirect bi trebao biti uklonjen iz preglednika Microsoft Edge.

Uklonite Browser redirect iz Mozilla Firefox (FF)

 1. Uklonite opasna proširenja
  Otvorite Mozilla Firefox, kliknite na ikonu menija (gornji desni kut) te odaberite Add-ons Extensions. Kliknite na ikonu menija te odaberite 'Add-ons'
 2. Ovdje, odaberite Browser redirect i ostale upitne dodatke. Kliknite Remove kako biste obrisali ove unose. Odaberite 'Extensions' te potražite zlonamjerne unose. Kliknite na 'Remove' kako biste ih se riješili
 3. Resetirajte Mozilla Firefox
  Kliknite na Firefox meni u gornjem lijevom kutu te kliknite na upitnik. Ovdje, odaberite Troubleshooting Information. Kliknite na ikonu menija i onda na '?'. Odaberite 'Troubleshooting Information'
 4. Sada ćete vidjeti Reset Firefox to its default state poruku s Reset Firefox gumbom. Kliknite na ovaj gumb nekoliko puta te završite uklanjanje Browser redirect. Kliknite na gumb 'Reset Firefox' nekoliko puta

Uklonite Browser redirect iz Google Chrome

 1. Obrišite zlonamjerne dodatke
  Otvorite Google Chrome, kliknite na ikonu menija (gornji desni kut) te odaberite Tools Extensions. Kliknite na ikonu menija. Odaberite 'Tools' i 'Extensions'
 2. Ovdje odaberite Browser redirect te ostale zlonamjerne dodatke te odaberite ikonu koša za smeće kako biste obrisali ove unose. Potražite zlonamjerne unose i obrišite svakog od njih klikom na ikonu koša za smeće
 3. Ponovo kliknite na ikonu menija te odaberite Settings Manage Search engines pod sekcijom Search . kada ste u 'Settings', odaberite 'Manage search engines...'
 4. Kada ste u Search Engines..., uklonite zlonamjerne tražilice. Trebali biste ostaviti samo Google kao svoje željeno ime domene. Kliknite na 'X' kako biste uklonili zlonamjerne URL adrese
 5. Resetirajte Google Chrome
  Kliknite na ikonu menija u gornjem desnom kutu Vašeg Google Chrome te odaberite Settings.
 6. Idite na kraj stranice te kliknite na Reset browser settings. Kada ste u 'Settings', idite dolje do gumba 'Reset browser settings' te kliknite na njega
 7. Kliknite Reset kako biste potvrdili ovu akciju i završili uklanjanje Browser redirect. Kliknite na gumb 'Reset' kako biste završili uklanjanje

Uklonite Browser redirect iz Safari

 1. Uklonite opasna proširenja
  Otvorite web preglednik Safari te kliknite na Safari u meniju u gornjem lijevom kutu ekrana. Jednom kada učinite ovo, odaberite Preferences. Kliknite na 'Safari' i odaberite 'Preferences'
 2. Ovdje, odaberite Extensions i potražite Browser redirect ili ostale sumnjive unose. Kliknite na gumb Uninstall kako biste se riješili svakog od njih. Idite na 'Extensions' i uklonite zlonamjrne dodatke
 3. Resetirajte Safari
  Otvorite web preglednik Safari te kliknite na Safari u sekciji meni u gornjem lijevom kutu ekrana. Ovdje, odaberite Reset Safari.... Kliknite na 'Safari' i odaberite 'Reset Safari...'
 4. Sada ćete vidjeti detaljan dijaloški prozor pun opcija resetiranja. Sve ove opcije su većinom označene, ali možete odabrati koje od njih želite resetirati. Kliknite na gumb Reset kako biste završili proces uklanjanja Browser redirect. Odaberite sve opcije i kliknite na gumb 'Reset'

Nakon deinstalacije ovog potencijalno nepoželjnog programa i popravljanja svakog od Vaših web preglednika, preporučamo Vam da skenirate svoj računalno sustav reputabilnim anti-spywareom. Ovo će Vam pomoći da se riješite Browser redirect tragova registra te će također identificirati srodne parazite ili moguće malware infekcije na Vašem računalu. Za to možete koristiti naše najbolje malware uklanjače: ReimageIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner ili Malwarebytes.

Nemojte dopustiti da vas vlada špijunira

Vlada ima mnogo problema vezanih uz praćenje korisnika i korisničkih podataka, kao i sa špijuniranjem građana, pa biste trebali uzeti u obzir i naučiti nešto više o sumnjivim praksama prikupljanja podataka. Pokušajte izbjeći bilo kakav pokušaj vlade da vas prati ili špijunira tako da na internetu postanete potpuno anonimni.

Možete odabrati drugu lokaciju kad budete online i pristupati bilo kakvom materijalu bez nekih posebnih ograničenja na sadržaj. Veoma lako možete imati internetsku vezu bez ikakvih rizika od hakerskih napada koristeći Private Internet Access VPN.

Kontrolirajte informacije kojima može pristupiti vlada ili bilo koja neželjena stranka i surfajte internetom bez mogućnosti da vas se špijunira. Čak i ako niste umiješani u ilegalne aktivnosti ili vjerujete svojem izboru usluga i platformi, budite sumnjičavi oko vlastite sigurnosti i poduzmite mjere predostrožnosti korištenjem usluge VPN-a.

Za slučaj malware napada, napravite sigurnosne kopije datoteka za kasniju upotrebu

Korisnici računala mogu na razne načine izgubiti podatke zahvaljujući cyber infekcijama ili upravo njihovom štetnom djelovanju. Softverski problemi koje stvaraju malware programi ili direktan gubitak podataka zbog šifriranja mogu dovesti do problema sa samim uređajem ili čak nanijeti permanentna oštećenja. Kada imate aktualne sigurnosne kopije, na veoma lagan način možete se oporaviti nakon takvog incidenta i nastaviti s radom.

Najbitnije je kreirati ažuriranja za svoje sigurnosne kopije, i to nakon bilo kakve promjene na računalu, pa ćete se moći vratiti točno u vrijeme prije nego je malware bilo što uspio promijeniti ili prije nego problemi s uređajem uzrokuju probleme s performansama ili oštećenje podataka. Kada imate raniju verziju svakog bitnog dokumenta ili projekta, lako ćete izbjeći frustracije i nervne slomove. To je pogotovo korisno kada se malware stvori niotkuda. Za potrebe vraćanja sistema u određenu točku u vremenu možete upotrijebiti Data Recovery Pro.

O autoru
Jake Doevan
Jake Doevan - Život je prekratak da bi se trošio na borbu s virusima

Ukoliko Vam je ovaj besplatan vodič za uklanjanje pomogao i zadovoljni ste našom uslugom, molimo Vas da razmislite o doniranju kako bi ova usluga opstala. Čak i najmanja cifra će biti cijenjena.

Kontaktiraj Jake Doevan
O tvrtci Esolutions

Vodič za uklanjanje na drugim jezicima