Ljestvica ozbiljnosti:  
  (99/100)

Virus "Your personal files are encrypted". Kako ukloniti? (Vodič za deinstalaciju)

od Olivia Morelli - - | Tip: Otimač preglednika

Što je to “Your personal files are encrypted”?

“Your personal files are encrypted” (također se može pronaći pod nazivom “Your personal files are encrypted by CTB-Locker”) varljiva je poruka upozorenja, a pripada CTB Locker virusu. Ova cyber prijetnja opasan je ransomware program koji korisnicima računala uzrokuje razne probleme. Za razliku od ranije objavljenih ransomware programa, ovaj virus nije napravljen za neku određenu državu. Prema mišljenju stručnjaka, ovaj virus širi se diljem svijeta, pa bi zato morali biti veoma oprezni tijekom surfanja internetom. Čim se virus CTB Locker nađe unutar sistema, on ga skenira i traži unaprijed određene datoteke i šifrira ih. Uz to, počinje s prikazivanjem upozoravajuće poruke “Your personal files are encrypted by CTB Locker” (op. prev. “Vaše osobne datoteke šifrirao je CTB Locker”). Virus tvrdi da šifrirane datoteke možete dobiti natrag samo ako platite traženu otkupninu koja iznosi 500 ili 1000 dolara. Budite oprezni jer se virus CBT Locker vrlo lako može skrivati duboko u vašem sistemu sve dok je to potrebno, pa se iznenada javiti s porukom upozorenja na vašem desktopu. Morate znati da se to radi zbog prisiljavanja korisnika na plaćanje otkupnine za dešifriranje njihovih datoteka. Prije nego pristanete na plaćanje i oprostite se od svog novca, morate shvatiti da vam to neće pomoći da se riješite virusa “Your personal files are encrypted”. Za to ćete se morati poslužiti renomiranim anti-spyware programom i ukloniti maliciozne datoteke s vašeg računala. Ransomware cbt-locker možete ukloniti uz pomoć programa Reimage ili nekog drugog renomiranog anti-spyware alata. Međutim, da bi dešifrirali svoje datoteke, morat ćete ih povratiti iz njihovih dodatnih kopija ili se osloniti na programe kao što su R-Studio ili Photorec.

Kako “Your personal files are encrypted” može inficirati sistem?

Virus “Your personal files are encrypted by CTB Locker” obično se širi uz pomoć trojanskog konja, a njegov zadatak je da se infiltrira u računalo bez ikakvog traga. U tu svrhu prevaranti aktivno koriste spam i zavaravajuće oglase koji vam se mogu prikazati tijekom surfanja. Molimo vas da ne nasjedate na upozorenja koja vam nude ažuriranje Jave ili Flash Playera jer to vrlo lako može dovesti do infiltracije ovakvih ransomware programa. Uz to, morate dva puta provjeriti svaki primljeni email da bi bili zaštićeni i da nikad ne bi slučajno preuzeli neki ransomware na vaše računalo. Ako ovaj virus uđe u vaše računalo, neće mu biti teško šifrirati bilo koju od sljedećih datoteka: 3fr, accdb, ai, arw, bay, cdr, cer, cr2, crt, crw, dbf, dcr, der, dng, doc, docm, docx, dwg, dxf, dxg, eps, erf, indd, jpe, jpg, kdc, mdb, mdf, mef, mrw, nef, nrw, odb, odm, odp, ods, odt, orf, p12, p7b, p7c, pdd, pef, pem, pfx, ppt, pptm, pptx, psd, pst, ptx, r3d, raf, raw, rtf, rw2, rwl, srf, srw, wb2, wpd, wps, xlk, xls, xlsb, xlsm, xlsx, etc. Nakon toga, virus će početi prikazivati sljedeće upozorenje:

Your personal files are encrypted!
Your important files encryption produced on this computer: photos, videos, document, etc. Here is a complete list of encrypted files, and you can personally verify this.
(…)
To obtain the private key for this computer, which will automatically decrypt files, you need to pay 100 USD / 100EUR / similar amount in another currency.
(…)
Any attempt to remove or damage this software will lead to immediate destruction of the private key server.

(op. prev.

Vaše osobne datoteke su šifrirane!

Šifrirane su vaše važne datoteke na ovom računalu: fotografije, video materijali, dokumenti, itd. Slijedi kompletna lista šifriranih datoteka, a vi to osobno možete potvrditi.

(…)

Da bi dobili osobni ključ za ovo računalo, koji će automatski dešifrirati datoteke, morate platiti 100 dolara/100 eura/sličan iznos u nekoj drugoj valuti.

(…)

Svaki pokušaj uklanjanja ili oštećivanja ovog programa dovest će do instantnog uništenja servera s osobnim ključem)

Molimo vas da ignorirate upozorenje “Your personal files are encrypted” jer netko na prevaru želi doći do vašeg novca. Sve je to velika prijevara na koju se ne bi trebalo nasjedati.

Kako ukloniti virus “Your personal files are encrypted”?

Da bi uklonili virus CBT Locker koji prikazuje upozorenje “Your personal files are encrypted by CBT Locker”, morate skenirati vaše računalo renomiranim anti-malware programom. Za to se možete poslužiti programima Reimage ili Malwarebytes MalwarebytesCombo Cleaner. Za povratak veze s vašim datotekama morali ste napraviti backup ili probajte s alatima za sanaciju, kao što su R-Studio ili Photorec.

Nažalost, kompletno skeniranje sistema ne može povratiti pristup datotekama koje je šifrirao CBT Locker. Zbog toga preporučujemo da razmislite o prevenciji ovakvih infekcija, a možete koristiti ranije spomenute programe. Osim toga, nemojte zaboraviti na backup (mora se raditi što je češće moguće). Na kraju, možete probati USB eksterni hard disk, CD, DVD, Google Drive, Dropbox, Flicker ili neko drugo rješenje. Također se preporučuje da sve datoteke koje dijelite s drugim korisnicima budu dostupne samo onim grupama korisnika kojima je to potrebno ili provjerenim korisnicima.

Ponuda
uradi sada!
Preuzmi
Reimage (program za uklanjanje) Sreća
Zagarantirana
Preuzmi
Reimage (program za uklanjanje) Sreća
Zagarantirana
Kompatibilan sa Microsoft Windows Supported versions Kompatibilan sa OS X Supported versions
Što učiniti ako nije uspjelo?
Ako niste uspjeli ukloniti štetu izazvanu virusom uz pomoć Reimage, postavite pitanje našem timu za podršku i navedite što je više moguće detalja.
Preporučujemo Reimage da biste uklonili štetu izazvanu virusom. Besplatan skener omogućava vam da provjerite je li vaš PC zaražen ili nije. Ako morate ukloniti malware program, morate kupiti licenciranu verziju Reimage alata za uklanjanje malware programa.
Virus "Your personal files are encrypted" fotografija
Virus "Your personal files are encrypted" fotografija

O autoru

Olivia Morelli
Olivia Morelli

Ukoliko Vam je ovaj besplatan vodič za uklanjanje pomogao i zadovoljni ste našom uslugom, molimo Vas da razmislite o doniranju kako bi ova usluga opstala. Čak i najmanja cifra će biti cijenjena.

Kontaktiraj Olivia Morelli
O tvrtci Esolutions

Izvor: https://www.2-spyware.com/remove-your-personal-files-are-encrypted-virus.html

Vodič za uklanjanje na drugim jezicima