Ljestvica ozbiljnosti:  
  (10/100)

Uklonite virus Wizesearch.com (Vodič za uklanjanje) - Jan 2021 ažuriranje

od Olivia Morelli - - | Tip: Otimač preglednika

Zašto moram ukloniti virus Wizesearch.com iz svojeg računala?

Wizesearch.com (ili Wize Search) je otimač preglednika kojeg se optužuje za razne probleme vezane uz računala. Bez obzira na to što izgleda uvjerljivo, on vam neće prikazati “wize” rezultate pretrage jer mu je namjena da preusmjeri korisnika na točno određene stranice i pomogne u povećanju prometa posjetitelja. U zamjenu za tu aktivnost, developeri ovog otimača preglednika dobit će novac. Ova naizgled legitimna i tražilica estetskog izgleda radi kroz nekoliko domena. Do nje možete doći preko search.snapdo.com ili feed.wizesearch.com, no, kad pokušate doći na zadnje spomenutu domenu, odmah ćete biti preusmjereni na search.snapdo.com. Suradnja između stranica Wize Search i Snapdo prilično je zabrinjavajuća jer niti jedan portal s imalo samopoštovanja ne bi se želio dovesti u vezu sa search.snapdo.com. Radi se o zloglasnom otimaču preglednika koji sklapa partnerstva s brojnim kompanijama i imitira tražilicu da bi mogao generirati reklame na preglednicima koje inficira. Ta suradnja postavlja još pitanja o tražilici Wize Search. Kad vas ova domena ne uspije poslati na Snapdo, ona će odmah otvoriti prilagođenu Yahoo tražilicu čim kliknete na gumb za pretraživanje. To nije dobar znak jer prilagođena tražilica dopušta razne modifikacije u rezultatima pretrage i može početi prikazivati, recimo, sponzorirane linkove. Nažalost, otkriveno je da upravo to radi virus Wizesearch jednom kad se nađe na računalu. Klikanjem na takve sponzorirane rezultate pretrage, možete se naći na sumnjivim stranicama koje mogu biti pune drugih potencijalno nepoželjnih programa (PUP, potentially unwanted program) ili čak malware aplikaciija. Ako očekujete od vaše tražilice da vam ponudi relevantne informacije, možete ukloniti Wizesearch i pokušati s nečim drugim jer ova stranica vam to ni u kojem slučaju neće ponuditi. Za čišćenje sistema preporučujemo upotrebu programa ReimageIntego.

A screenshot of the Wizesearch.com browser hijacker virus

Iskreno govoreći, Wizesearch.com sa sigurnošću možemo strpati u kategoriju otimača preglednika jer je većina karakteristika koje posjeduje tipična za takve infekcije. Prije svega, napad ovog virusa je neprimjetan. Veoma često se dešava da virus ne treba direktnu dozvolu korisnika da bi se instalirao u napadnuti sistem ili se ta dozvola dobiva uz pomoć obmane. Drugo, tražilica je bazirana na reklamama. Mnogi su problemi koje izaziva ekstenzivno oglašavanje, a među njima su preusmjeravanja i infekcije drugim malware programima, a upravo njih najčešće spominju korisnici kad opisuju Wizesearch. Na kraju, izjava o privatnosti ove stranice veoma je opskurna. Tražilica ne prikuplja osjetljive informacije, no osobni neidentificirajući podaci koji se skupljaju dovoljni su za generiranje ciljanih reklama i oglasa koji se koriste u neke druge marketinške svrhe. Budite pažljivi i nemojte koristiti ovu tražilicu za pretraživanje interneta i čim prije uklonite Wizesearch.com, ako želite ponovno surfati internetom na siguran način. 

Kako ovaj malware preuzima kontrolu nad vašim PC-jem?

Ovaj otimač preglednika iskoristio je svoju priliku i neprimjetno se uvukao u vaše računalo kad ste to najmanje očekivali: tijekom instalacije potpuno legitimnog freeware ili shareware programa ili navodnog ažuriranja Adobe Flasha. Korisnici često zaborave ili uopće nisu svjesni činjenice da čak i legitiman i pouzdan program može donijeti sa sobom skrivene komponente i uzrokovati preuzimanje kontrole nad svakim od instaliranih preglednika. Prevaranti su veoma dobro upoznati s tom rupom i koriste je da bi dodali potencijalno nepoželjan program bilo kojoj od popularnih aplikacija. Upravo to je način na koji ovaj potencijalno nepoželjan program obično dođe na neko računalo. Srećom, napad virusa Wizesearch možete spriječiti jednostavnim trošenjem nekoliko dodatnih minuta za instaliranje preuzetih programa i korištenjem “Naprednih” opcija. Samo ta jedna akcija spriječit će potencijalno nepoželjan program da se instalira. Morate ručno proći kroz etape instalacije koje slijede, uočiti sumnjive privitke i ne dopustiti njihovu instalaciju.

Sve što morate znati o uklanjanju virusa Wizesearch.com:

Nemojte dopustiti da ova sumnjiva aplikacija upropasti vaše iskustvo tijekom surfanja internetom, prebacite se na neku drugu pouzdanu tražilicu i odmah uklonite Wizesearch.com iz svojeg računala. Nije teško riješiti se ovog virusa, a možete to učiniti i ručnom i automatskom metodom. Ako se ne želite zamarati dugim procesom ručnog uklanjanja virusa, skratite si muke i krenite s automatskim antivirusnim alatom koji će skenirati vaše računalo i obrisati virus. Naprednijim korisnicima također nudimo opciju ručnog uklanjanja virusa Wizesearch.com. Odmah nakon ovog članka pripremili smo detaljan vodič koji možete upotrijebiti.

Uz pomoć programa ReimageIntego moći ćete ukloniti štetu koju je napravio virus. Programi SpyHunter 5Combo Cleaner i Malwarebytes preporučuju se za detektiranje potencijalno nepoželjnih programa i virusa, kao i svih datoteka i unosa u registar koji su povezani s njima.

Ponuda
uradi sada!
Preuzmi
Reimage Sreća
Zagarantirana
Preuzmi
Intego Sreća
Zagarantirana
Kompatibilan sa Microsoft Windows Supported versions Kompatibilan sa OS X Supported versions
Što učiniti ako nije uspjelo?
Ako niste uspjeli ukloniti štetu izazvanu virusom uz pomoć Reimage Intego, postavite pitanje našem timu za podršku i navedite što je više moguće detalja.
Program Reimage Intego ima besplatan ograničeni skener. Reimage Intego nudi daleko više kada kupite njegovu kompletnu verziju. Kad besplatan skener detektira probleme, možete ih ukloniti besplatnom metodom popravka ili možete odlučiti kupiti kompletnu verziju da biste te probleme uklonili automatski.
ALternativni Softver
Različiti software ima različitu namjenu. Ako niste uspjeli popraviti oštećene datoteke programom Reimage, pokušajte pokrenuti SpyHunter 5.
ALternativni Softver
Različiti software ima različitu namjenu. Ako niste uspjeli popraviti oštećene datoteke programom Intego, pokušajte pokrenuti Combo Cleaner.

Ručni Wizesearch.com Priručnik za uklanjanje virusa:

Uklonite Wizesearch.com iz Windows sistema

Da biste ručno deinstalirali ovaj otimač preglednika, morate se riješiti svake komponente koja je s njim povezana. Morate pronaći Wizesearch.comWizesearchWize Search i slične komponente koje ne prepoznajete u svojem Task Manageru. Osim toga, uklonite hxxp://wizesearch.com. iz Windows Shortcuts.

 1. Kliknite Start Control Panel Programs and Features (ukoliko ste korisnik Windows XP, kliknite na Add/Remove Programs). Kliknite 'Start -> Control Panel -> Programs and Features' (ukoliko ste korisnik 'Windows XP', kliknite na 'Add/Remove Programs').
 2. Ukoliko ste korisnik Windows 10 / Windows 8, kliknite desnom tipkom miša na donji lijevi kut ekrana. Jednom kada se Quick Access Menu pojavi, odaberite Control Panel i Uninstall a Program. Ukoliko ste korisnik 'Windows 10 / Windows 8', kliknite desnom tipkom miša na donji lijevi kut ekrana. Jednom kada se 'Quick Access Menu' pojavi, odaberite 'Control Panel' i 'Uninstall a Program'.
 3. Uklonite Wizesearch.com i srodne programe
  Ovdje, potražite Wizesearch.com ili bilo koje druge nedavno instalirane sumnjive programe.
 4. Uklonite ih te kliknite OK kako biste spremili ove promjene. Desni klik na svaki sumnjiv unos te odaberite 'Uninstall'
 5. Uklonite Wizesearch.com sa Wizesearch.com prečaca
  Desni klik na prečac od Mozilla Firefox te odaberite Properties. Desni klik na ikonu preglednika te odaberite 'Properties'
 6. idite na Shortcut prozor te potražite polje Target. Obrišite zlonamjeran URL koji je povezan s Vašim virusom. Odaberite 'Shortcut' prozor te obrišite 'http://isearch.babylon.com...' i ostale sumnjive URL adrese

Ponovite korake dane iznas sa svim prečacima preglednika, uključujući Internet Explorer i Google Chrome. Budite sigurni da ste označili sve lokacije ovih prečaca, uključujući Radnu Površinu, Start Meni te traku zadataka.

Uklonite Wizesearch.com iz Mac OS X sistema

Da biste u potpunosti uklonili ovaj otimač preglednika, morate deinstalirati Wizesearch.comWizesearch, Wize Search i slične komponente koje bi mogle biti povezane s istim developerom. 

 1. Ako koristite OS X, kliknite na gumb Go u gornjem lijevom kutu ekrana te odaberite Applications. Kliknite 'Go' i odaberite 'Applications'
 2. Čekajte dok ne vidite mapu Applications i potražite Wizesearch.com ili bilo koje sumnjive programe u njoj. Sada kliknite desnom tipkom miša na svaki od unosa te odaberite Move to Trash. Kliknite na svaki zlonamjeran unos i odaberite 'Move to Trash'

Uklonite Wizesearch.com iz Internet Explorer (IE)

 1. Uklonite opasne dodatke
  Otvorite Internet Explorer, kliknite na ikonu Alata (IE meni) u gornjem desnom kutu preglednika te odaberite Manage Add-ons. Kliknite na ikonu menija te odaberite 'Manage add-ons'
 2. Vidjet ćete Manage Add-ons prozor. Ovdje, potražite Wizesearch.com te ostale sumnjive dodatke. Zaustavite ove unose klikom na Disable: Desni klik na svaki od zlonamjernih unosa te odaberite 'Disable'
 3. Promijenite svoju početnu stranicu ukoliko ju je virus promijenio:
  Kliknite na ikonu alata (meni) u gornjem desnom kutu preglednika te odaberite Internet Options. Ostanite u General prozoru.
 4. Ovdje, uklonite zlonamjeran URL te unesite željeno ime domene. Kliknite Apply kako biste spremili promjene. Obrišite zlonamjerne URL adrese, unesite ime željene domene te kliknite 'Apply' kako biste spremili promjene
 5. Resetirajte Internet Explorer
  Kliknite na ikonu alata (meni) ponovo te odaberite Internet options. Idite u Advanced prozor.
 6. Ovdje, odaberite Reset.
 7. Kada ste u novom prozoru, označite Delete personal settings i ponovo odaberite Reset kako biste završili uklanjanje Wizesearch.com. Idite na 'Advanced' prozor te kliknite gumb 'Reset'. Sada odaberite 'Delete personal settings' te ponovo kliknite na gumb 'Reset'

Uklonite Wizesearch.com iz Mozilla Firefox (FF)

 1. Uklonite opasna proširenja
  Otvorite Mozilla Firefox, kliknite na ikonu menija (gornji desni kut) te odaberite Add-ons Extensions. Kliknite na ikonu menija te odaberite 'Add-ons'
 2. Ovdje, odaberite Wizesearch.com i ostale upitne dodatke. Kliknite Remove kako biste obrisali ove unose. Odaberite 'Extensions' te potražite zlonamjerne unose. Kliknite na 'Remove' kako biste ih se riješili
 3. Promijenite svoju početnu stranicu ukoliko ju je virus promijenio:
  Kliknite na meni (gornji desni kut), odaberite Options General.
 4. Ovdje, obrišite zlonamjeran URL te unesite željenu web stranicu ili kliknite Restore to default.
 5. Kliknite OK kako biste spremili ove promjene. Kada ste u 'General' prozoru, obrišite zlonamjerne URL adrese iz sekcije 'Home Page' ili kliknite na gumb 'Restore to Default'. Kliknite 'OK' kako biste spremili promjene
 6. Resetirajte Mozilla Firefox
  Kliknite na Firefox meni u gornjem lijevom kutu te kliknite na upitnik. Ovdje, odaberite Troubleshooting Information. Kliknite na ikonu menija i onda na '?'. Odaberite 'Troubleshooting Information'
 7. Sada ćete vidjeti Reset Firefox to its default state poruku s Reset Firefox gumbom. Kliknite na ovaj gumb nekoliko puta te završite uklanjanje Wizesearch.com. Kliknite na gumb 'Reset Firefox' nekoliko puta

Uklonite Wizesearch.com iz Google Chrome

 1. Obrišite zlonamjerne dodatke
  Otvorite Google Chrome, kliknite na ikonu menija (gornji desni kut) te odaberite Tools Extensions. Kliknite na ikonu menija. Odaberite 'Tools' i 'Extensions'
 2. Ovdje odaberite Wizesearch.com te ostale zlonamjerne dodatke te odaberite ikonu koša za smeće kako biste obrisali ove unose. Potražite zlonamjerne unose i obrišite svakog od njih klikom na ikonu koša za smeće
 3. Promijenite svoju početnu stranicu i zadanu tražilicu ukoliko ih je Vaš virus promijenio
  Kliknite na ikonu menija te odaberite Settings.
 4. Ovdje, potražite Open a specific page or set of pages pod opcijama On startup te kliknite na Set pages. Nakon klika na meni i 'Settings', odaberite 'Set pages'
 5. sada biste trebali vidjeti drugi prozor. Ovdje, obrišite zlonamjerne tražilice te unesite onu koju želite koristiti kao svoju početnu stranicu. Kliknite na 'X' kako biste uklonili zlonamjerne URL adrese
 6. Ponovo kliknite na ikonu menija te odaberite Settings Manage Search engines pod sekcijom Search . kada ste u 'Settings', odaberite 'Manage search engines...'
 7. Kada ste u Search Engines..., uklonite zlonamjerne tražilice. Trebali biste ostaviti samo Google kao svoje željeno ime domene. Kliknite na 'X' kako biste uklonili zlonamjerne URL adrese
 8. Resetirajte Google Chrome
  Kliknite na ikonu menija u gornjem desnom kutu Vašeg Google Chrome te odaberite Settings.
 9. Idite na kraj stranice te kliknite na Reset browser settings. Kada ste u 'Settings', idite dolje do gumba 'Reset browser settings' te kliknite na njega
 10. Kliknite Reset kako biste potvrdili ovu akciju i završili uklanjanje Wizesearch.com. Kliknite na gumb 'Reset' kako biste završili uklanjanje

Uklonite Wizesearch.com iz Safari

 1. Uklonite opasna proširenja
  Otvorite web preglednik Safari te kliknite na Safari u meniju u gornjem lijevom kutu ekrana. Jednom kada učinite ovo, odaberite Preferences. Kliknite na 'Safari' i odaberite 'Preferences'
 2. Ovdje, odaberite Extensions i potražite Wizesearch.com ili ostale sumnjive unose. Kliknite na gumb Uninstall kako biste se riješili svakog od njih. Idite na 'Extensions' i uklonite zlonamjrne dodatke
 3. Promijenite svoju početnu stranicu ukoliko ju je virus promijenio:
  Otvorite svoj Safari web preglednik te kliknite na Safari u sekciji meni. Ovdje, odaberite Preferences kako je prikazano prije i odaberite General.
 4. Ovdje, pogledajte polje Homepage. Ukoliko je bilo promijenjeno od strane Wizesearch.com, uklonite neželjenu poveznicu te unesite onu koju želite koristiti za pretraživanje. Nemojte zaboraviti unijeti "http://" prije unosa adrese stranice. Kada ste u 'General', obrišite zlonamjeran URL i unesite željeno ime domene
 5. Resetirajte Safari
  Otvorite web preglednik Safari te kliknite na Safari u sekciji meni u gornjem lijevom kutu ekrana. Ovdje, odaberite Reset Safari.... Kliknite na 'Safari' i odaberite 'Reset Safari...'
 6. Sada ćete vidjeti detaljan dijaloški prozor pun opcija resetiranja. Sve ove opcije su većinom označene, ali možete odabrati koje od njih želite resetirati. Kliknite na gumb Reset kako biste završili proces uklanjanja Wizesearch.com. Odaberite sve opcije i kliknite na gumb 'Reset'

Nemojte dopustiti da vas vlada špijunira

Vlada ima mnogo problema vezanih uz praćenje korisnika i korisničkih podataka, kao i sa špijuniranjem građana, pa biste trebali uzeti u obzir i naučiti nešto više o sumnjivim praksama prikupljanja podataka. Pokušajte izbjeći bilo kakav pokušaj vlade da vas prati ili špijunira tako da na internetu postanete potpuno anonimni.

Možete odabrati drugu lokaciju kad budete online i pristupati bilo kakvom materijalu bez nekih posebnih ograničenja na sadržaj. Veoma lako možete imati internetsku vezu bez ikakvih rizika od hakerskih napada koristeći Private Internet Access VPN.

Kontrolirajte informacije kojima može pristupiti vlada ili bilo koja neželjena stranka i surfajte internetom bez mogućnosti da vas se špijunira. Čak i ako niste umiješani u ilegalne aktivnosti ili vjerujete svojem izboru usluga i platformi, budite sumnjičavi oko vlastite sigurnosti i poduzmite mjere predostrožnosti korištenjem usluge VPN-a.

Za slučaj malware napada, napravite sigurnosne kopije datoteka za kasniju upotrebu

Korisnici računala mogu na razne načine izgubiti podatke zahvaljujući cyber infekcijama ili upravo njihovom štetnom djelovanju. Softverski problemi koje stvaraju malware programi ili direktan gubitak podataka zbog šifriranja mogu dovesti do problema sa samim uređajem ili čak nanijeti permanentna oštećenja. Kada imate aktualne sigurnosne kopije, na veoma lagan način možete se oporaviti nakon takvog incidenta i nastaviti s radom.

Najbitnije je kreirati ažuriranja za svoje sigurnosne kopije, i to nakon bilo kakve promjene na računalu, pa ćete se moći vratiti točno u vrijeme prije nego je malware bilo što uspio promijeniti ili prije nego problemi s uređajem uzrokuju probleme s performansama ili oštećenje podataka. Kada imate raniju verziju svakog bitnog dokumenta ili projekta, lako ćete izbjeći frustracije i nervne slomove. To je pogotovo korisno kada se malware stvori niotkuda. Za potrebe vraćanja sistema u određenu točku u vremenu možete upotrijebiti Data Recovery Pro.

O autoru
Olivia Morelli
Olivia Morelli

Ukoliko Vam je ovaj besplatan vodič za uklanjanje pomogao i zadovoljni ste našom uslugom, molimo Vas da razmislite o doniranju kako bi ova usluga opstala. Čak i najmanja cifra će biti cijenjena.

Kontaktiraj Olivia Morelli
O tvrtci Esolutions

Izvor: https://www.2-spyware.com/remove-wizesearch-com-virus.html
Vodič za uklanjanje na drugim jezicima

Vaše mišljenje u vezi sa Wizesearch.com virus