Uklonite virus WebHelper (Vodič za uklanjanje) - ažurirano Feb 2021

od Gabriel E. Hall - - | Tip: Malware

WebHelper je potencijalno nepoželjna aplikacija koja je povezana s procesom utorrentie.exe

Reklame virusa WebHelper

WebHelper je nepoželjan program koji može potiho ući u sistem i raditi u pozadini, kao i utjecati na brzinu preglednika ili samog računala. Uljez se skriva iza procesa utorrentie.exe ili webhelper.dll. Ako koristite uTorrent za preuzimanje datoteka i programa, Web Helper 32-bit može konstantno pokretati i prikazivati reklame na desktopu vašeg računala. Nažalost, samo brisanje datoteke neće vam previše pomoći da biste se riješili tog nametljivog ponašanja jer se zapravo trebate pobrinuti oko uklanjanja glavnog adware programa. Datoteka se obično oslanja na pomoćne objekte preglednika koji je ponovno instaliraju zajedno s programom uTorrent. Morate provesti temeljito skeniranje sistema da biste zaustavili taj proces u uništili adware aplikaciju.

Naziv WebHelper
Tip Adware/otimač preglednika
Kategorija Potencijalno nepoželjan program
Simptomi Infiltrira se u sistem bez vašeg pristanka i utječe na performanse sistema nametljivim ponašanjem
Razina opasnosti Niska
Povezanost utorrentie.exe i webhelper.dll
Distribucija Nesigurne instalacije freeware programa
Eliminacija Upotrijebite ReimageIntego za čišćenje sistema

Ako ste na računalu naišli na proces WebHelper, morate znati da on isporučuje oglase bazirane na aktivnostima korisnikovog web preglednika i provedenih pretraživanja interneta. Da bi u tome uspio, on korisnika prati neko vrijeme i prikuplja informacije o njegovim ili njezinim interesima, najposjećenijim web stranicama, na koje reklame se najčešće klika, itd.

Nažalost, u te informacije uključeno je mnogo osobnih detalja i to bi vam trebalo privući pažnju jer adware programi poput virusa WebHelper mogu pristupiti, prikupiti, pa čak i podijeliti sljedeće:

 • IP adresu
 • detalje o sistemu
 • lokaciju

Jednom kad spomenuti adware prikupi potrebnu količinu informacija, on će početi reproducirati audio reklame i tako zbuniti korisnika jer je jako teško vidjeti i otkriti koji program ili proces to zapravo radi. Izvor zvuka može se detektirati otvaranjem Windows Audio Mixera. No, ako ste mislili da će gašenje zvuka za WebHelper riješiti problem, morat ćemo vas razočarati jer će to biti samo privremeno (i kratkotrajno) rješenje.

Korisnici su se žalili na taj problem s reklamama, pa čak i na iznenadno prijavljivanje pogrešaka i upozorenja na prisutnost malwarea u audio ili video obliku:

Reklame mi se prikazuju kad se spojim na community server za CSGO (što je i normalno), ali mi se po prvi puta prikazao video s porukom “imate virus, bla, bla, bla, nazovite ovaj broj telefona, bla, bla, bla, ako zatvorite ovaj prozor, vaše računalo će umrijeti”. Nakon toga, provjerio sam odakle dolazi taj zvuk i otkrio da dolazi iz pomoćnika za Steam klijent.

Audio reklame koje isporučuje WebHelper naporne su. Međutim, moramo vas također upozoriti na njegove pop-upove i natpise koje ćete moći vidjeti tijekom surfanja internetom. Budite na oprezu jer u njima može biti linkova na potencijalno opasne stranice.

WebHelper virus

Osim toga, utorrentie.exe, datoteka povezana s ovim nametnikom, potajno iskorištava snagu CPU-a ne bi li komunicirala s posredničkim stranicama i učitavala njihove reklame na vaše računalo. Najveći problem povezan s tom aktivnosti je konstantno usporeni rad računala. Sigurni smo da se ne želite mučiti s takvim virtualnim smetnjama, pa vam toplo preporučujemo da uklonite WebHelper.

Ako virus ne možete obrisati uz pomoć uobičajenih metoda za uklanjanje adware aplikacija, možete upotrijebiti upute za automatsko uklanjanje koje se nalaze na kraju ovog članka. Tako ćete stati na kraj WebHelperu (32-bit), datotekama utorrentie.exe, webhelper.dll i sličnim aktivnostima. Nakon što obavite skeniranje programom ReimageIntego ili nekim drugim sličnim alatom, provest ćete uklanjanje WebHelpera tako da slijedite upute koje smo vam predložili. Da biste saznali više o distribuciji ovog virusa, nastavite čitati.

Virus WebHelperWebHelper je program koji reproducira audio reklame korisnicima uTorrenta. Postoji način kako zauvijek ukloniti WebHelper.

Savjeti kako ubuduće izbjeći adware programe

Iako je ovaj nametnik dio uTorrenta, slične programe koji prikazuju reklame možete instalirati nehotice, pa smo vam pripremili vodič o tome kako spriječiti da se takve stvari ne događaju.

 • Kada instalirate besplatne programe, uvijek birajte Prilagođenu ili Naprednu instalaciju. Tako ćete doći do mogućnosti da vidite sve dodatne stvari koje su stigle s preuzimanjem.
 • Ako to ne učinite i oslonite se na Standardnu ili Zadanu instalaciju, jednostavno ćete zatrpati svoje računalo potencijalno nepoželjnim programima jer takve instalacije sa sobom uključuju i vaš pristanak na instaliranje predloženih dodataka.
 • Jednostavno odaberite Prilagođenu ili Naprednu instalaciju (Custom ili Advanced) i uklonite unaprijed odabrane ekstra dodatke koje ne želite na računalu.

Riješite se WebHelpera i procesa koji s njim povezani

Postoji način kako zauvijek ukloniti virus WebHelper. Imajte na umu da to nije jedan od krucijalnih računalnih programa i teško da predstavlja ikakvu opasnost za vašu sigurnost na internetu, no, tim stranice Zondervirus.nl kaže da su njegove aktivnosti izrazito naporne. Uz to, njegovo intenzivno praćenje i prikupljanje informacija može dovesti do gubitka specifičnih podataka.

WebHelper možete obrisati pomoći niže objavljenog vodiča. Pobrinite se da adware deinstalirate u Control Panelu i nakon toga obavezno resetirate sve web preglednika koji su bili napadnuti.

Ako ne želite napraviti ručno uklanjanje WebHelpera, možete provjeriti ima li u vašem sistemu adware programa ili otimača preglednika uz pomoć anti-malware softwarea. Neki od programa koje preporučujemo nalaze se na popisu niže. Molimo vas da ih obavezno ažurirate na najnoviju verziju kako biste imali kompletnu bazu podataka s virusima.

Uz pomoć programa ReimageIntego moći ćete ukloniti štetu koju je napravio virus. Programi SpyHunter 5Combo Cleaner i Malwarebytes preporučuju se za detektiranje potencijalno nepoželjnih programa i virusa, kao i svih datoteka i unosa u registar koji su povezani s njima.

Ponuda
uradi sada!
Preuzmi
Reimage Sreća
Zagarantirana
Preuzmi
Intego Sreća
Zagarantirana
Kompatibilan sa Microsoft Windows Supported versions Kompatibilan sa OS X Supported versions
Što učiniti ako nije uspjelo?
Ako niste uspjeli ukloniti štetu izazvanu virusom uz pomoć Reimage Intego, postavite pitanje našem timu za podršku i navedite što je više moguće detalja.
Program Reimage Intego ima besplatan ograničeni skener. Reimage Intego nudi daleko više kada kupite njegovu kompletnu verziju. Kad besplatan skener detektira probleme, možete ih ukloniti besplatnom metodom popravka ili možete odlučiti kupiti kompletnu verziju da biste te probleme uklonili automatski.
ALternativni Softver
Različiti software ima različitu namjenu. Ako niste uspjeli popraviti oštećene datoteke programom Reimage, pokušajte pokrenuti SpyHunter 5.
ALternativni Softver
Različiti software ima različitu namjenu. Ako niste uspjeli popraviti oštećene datoteke programom Intego, pokušajte pokrenuti Combo Cleaner.

Ručni WebHelper Priručnik za uklanjanje virusa:

Uklonite WebHelper iz Windows sistema

Da biste uklonili WebHelper (utorrentie.exe) iz Windowsa 10 ili slične verzije operativnog sustava, morate kreirati lažnu kopiju njegove izvršne datoteke. Slijedi korak po korak što treba napraviti:

 1. Kao prvo, završite proces uTorrent koji je aktivan na vašem računalu. Jednostavno pritisnite Ctrl + Alt + Del, odaberite ga i kliknite na End Task.
 1. Idite na C:\Users\[YOUR COMPUTER NAME]\AppData\Roaming\uTorrent\updates i zatim otvorite folder/mapu nazvan imenom verzije uTorrenta koji trenutno koristite. Unutar te mape pronaći ćete datoteku utorrentie.exe. Zasad je ostavite na miru.
 2. Idite unatrag za jednu razinu mape i kliknite desnim gumbom miša bilo gdje. Odaberite New > Text Document i nazovite ga kako god želite, recimo test.txt. Kliknite bilo gdje u mapi da biste spremili ime datoteke i zatim tu istu datoteku koju ste kreirali otvorite. Idite na File>Save As.
 3. Sada odaberite lokaciju na koju ćete spremiti novu datoteku. Odaberite folder koji sadrži datoteku utorrentie.exe i spremite ovdje datoteku pod imenom utorrentie.exe. Kod opcije Save as type morate odabrati All files.
 4. Sistem će vas upitati želite li spremiti datoteku na mjesto one koja već postoji pod istim imenom. Kliknite na Yes.
 5. Sada možete obrisati datoteku test.exe iz foldera updates. Idite u folder koji sadrži datoteku utorrentie.exe. Kliknite desnom tipkom miša na tu datoteku i odaberite Properties.
 6. U kartici (tab) General, stavite kvačicu na Read-only u sekciji Attributes. Kliknite na Apply i nakon toga na OK.

SAVJET: Neki od stručnjaka za računala savjetuju onemogućavanje automatskog ažuriranja za uTorrent i kažu da bi to mogli riješiti problem. No, mi ne smatramo da je takav potez previše siguran (ako govorimo o  sigurnosti vašeg računala).

 1. Kliknite Start Control Panel Programs and Features (ukoliko ste korisnik Windows XP, kliknite na Add/Remove Programs). Kliknite 'Start -> Control Panel -> Programs and Features' (ukoliko ste korisnik 'Windows XP', kliknite na 'Add/Remove Programs').
 2. Ukoliko ste korisnik Windows 10 / Windows 8, kliknite desnom tipkom miša na donji lijevi kut ekrana. Jednom kada se Quick Access Menu pojavi, odaberite Control Panel i Uninstall a Program. Ukoliko ste korisnik 'Windows 10 / Windows 8', kliknite desnom tipkom miša na donji lijevi kut ekrana. Jednom kada se 'Quick Access Menu' pojavi, odaberite 'Control Panel' i 'Uninstall a Program'.
 3. Uklonite WebHelper i srodne programe
  Ovdje, potražite WebHelper ili bilo koje druge nedavno instalirane sumnjive programe.
 4. Uklonite ih te kliknite OK kako biste spremili ove promjene. Desni klik na svaki sumnjiv unos te odaberite 'Uninstall'

Uklonite WebHelper iz Mac OS X sistema

 1. Ako koristite OS X, kliknite na gumb Go u gornjem lijevom kutu ekrana te odaberite Applications. Kliknite 'Go' i odaberite 'Applications'
 2. Čekajte dok ne vidite mapu Applications i potražite WebHelper ili bilo koje sumnjive programe u njoj. Sada kliknite desnom tipkom miša na svaki od unosa te odaberite Move to Trash. Kliknite na svaki zlonamjeran unos i odaberite 'Move to Trash'

Uklonite WebHelper iz Internet Explorer (IE)

 1. Uklonite opasne dodatke
  Otvorite Internet Explorer, kliknite na ikonu Alata (IE meni) u gornjem desnom kutu preglednika te odaberite Manage Add-ons. Kliknite na ikonu menija te odaberite 'Manage add-ons'
 2. Vidjet ćete Manage Add-ons prozor. Ovdje, potražite WebHelper te ostale sumnjive dodatke. Zaustavite ove unose klikom na Disable: Desni klik na svaki od zlonamjernih unosa te odaberite 'Disable'
 3. Promijenite svoju početnu stranicu ukoliko ju je virus promijenio:
  Kliknite na ikonu alata (meni) u gornjem desnom kutu preglednika te odaberite Internet Options. Ostanite u General prozoru.
 4. Ovdje, uklonite zlonamjeran URL te unesite željeno ime domene. Kliknite Apply kako biste spremili promjene. Obrišite zlonamjerne URL adrese, unesite ime željene domene te kliknite 'Apply' kako biste spremili promjene
 5. Resetirajte Internet Explorer
  Kliknite na ikonu alata (meni) ponovo te odaberite Internet options. Idite u Advanced prozor.
 6. Ovdje, odaberite Reset.
 7. Kada ste u novom prozoru, označite Delete personal settings i ponovo odaberite Reset kako biste završili uklanjanje WebHelper. Idite na 'Advanced' prozor te kliknite gumb 'Reset'. Sada odaberite 'Delete personal settings' te ponovo kliknite na gumb 'Reset'

Uklonite virus WebHelper iz preglednika Microsoft Edge

Resetirajte postavke za Microsoft Edge (1. metoda)

 1. Pokrenite aplikaciju Microsoft Edge i kliknite na More (tri točke u gornjem desnom kutu ekrana)
 2. Kliknite na Settings za više opcija.
 3. Jednom kada pojavi prozor Settings, kliknite na gumb Choose what to clear pod opcijom Clear browsing data. Idite na Postavke i odaberite 'Choose what to clear'
 4. Ovdje odaberite sve što želite ukloniti i kliknite na Clear. Odaberite 'Clear'
 5. Sada biste desnom tipkom miša trebali kliknuti na Start (logo Windowsa). Ovdje odaberite Task Manager. Otvorite 'Start menu' i odaberite 'Task Manager'
 6. Kada ste u Processes, potražite Microsoft Edge.
 7. Kliknite na njega desnom tipkom miša i odaberite Go to details. Ukoliko ne možete vidjeti Go to details, kliknite na More details i ponovite prijašnje korake. Kliknite desnom tipkom miša na 'Microsoft Edge' i odaberite 'Go to details' Odaberite 'More details' ukoliko se ne pojavi 'Go to details'
 8. Kada se pojavi kartica Details, pronađite svaki unos koji sadrži naziv Microsoft Edge. Kliknite na svaki od njih desnom tipkom miša i odaberite End Task kako biste završili te unose. Pronađite unose Microsoft Edgea i odaberite 'End Task'

Resetiranje preglednika Microsoft Edge (2. metoda):

Ukoliko vam 1. metoda nije pomogla, morate upotrijebiti naprednu metodu za resetiranje Edgea.

 1. Pažnja: morate napraviti sigurnosnu kopiju podataka prije korištenja ove metode.
 2. Pronađite ovu mapu na svojem računalu: C:\Users\%username%\AppData\Local\Packages\Microsoft.MicrosoftEdge_8wekyb3d8bbwe.
 3. Odaberite svaki unos koji je tamo pohranjen i kliknite desnom tipkom miša. Nakon toga kliknite na Delete. Idite u mapu Microsoft Edge na svojem računalu, desnim klikom odaberite sve unose i kliknite na 'Delete'
 4. Kliknite na Start (logo Windowsa) i unesite window power u kućicu Search my stuff.
 5. Kliknite desnom tipkom miša na unos Windows PowerShell i odaberite Run as administrator. Pronađite Windows PowerShell, kliknite na njega desnom tipkom miša i odaberite 'Run as administrator'
 6. Jednom kada se pojavi prozor Administrator: Windows PowerShell, zalijepite ovu liniju koda nakon PS C:\WINDOWS\system32> i pritisnite Enter:
  Get-AppXPackage -AllUsers -Name Microsoft.MicrosoftEdge | Foreach {Add-AppxPackage -DisableDevelopmentMode -Register $($_.InstallLocation)\AppXManifest.xml -Verbose}
  Kopirajte i zalijepite potreban kod i pritisnite 'Enter'

Jednom kada su ti koraci dovršeni, WebHelper bi trebao biti uklonjen iz preglednika Microsoft Edge.

Uklonite WebHelper iz Mozilla Firefox (FF)

Nemojte zaboraviti očistiti svoj preglednik od nepoželjnog i nepotrebnog sadržaja u slučaju dodatnih promjena

 1. Uklonite opasna proširenja
  Otvorite Mozilla Firefox, kliknite na ikonu menija (gornji desni kut) te odaberite Add-ons Extensions. Kliknite na ikonu menija te odaberite 'Add-ons'
 2. Ovdje, odaberite WebHelper i ostale upitne dodatke. Kliknite Remove kako biste obrisali ove unose. Odaberite 'Extensions' te potražite zlonamjerne unose. Kliknite na 'Remove' kako biste ih se riješili
 3. Resetirajte Mozilla Firefox
  Kliknite na Firefox meni u gornjem lijevom kutu te kliknite na upitnik. Ovdje, odaberite Troubleshooting Information. Kliknite na ikonu menija i onda na '?'. Odaberite 'Troubleshooting Information'
 4. Sada ćete vidjeti Reset Firefox to its default state poruku s Reset Firefox gumbom. Kliknite na ovaj gumb nekoliko puta te završite uklanjanje WebHelper. Kliknite na gumb 'Reset Firefox' nekoliko puta

Uklonite WebHelper iz Google Chrome

Ako ovaj adware preuzme kontrolu nad vašim preglednikom Chrome, pobrinite se da ga resetirate i to bi zauvijek trebalo riješiti ovaj problem

 1. Obrišite zlonamjerne dodatke
  Otvorite Google Chrome, kliknite na ikonu menija (gornji desni kut) te odaberite Tools Extensions. Kliknite na ikonu menija. Odaberite 'Tools' i 'Extensions'
 2. Ovdje odaberite WebHelper te ostale zlonamjerne dodatke te odaberite ikonu koša za smeće kako biste obrisali ove unose. Potražite zlonamjerne unose i obrišite svakog od njih klikom na ikonu koša za smeće
 3. Ponovo kliknite na ikonu menija te odaberite Settings Manage Search engines pod sekcijom Search . kada ste u 'Settings', odaberite 'Manage search engines...'
 4. Kada ste u Search Engines..., uklonite zlonamjerne tražilice. Trebali biste ostaviti samo Google kao svoje željeno ime domene. Kliknite na 'X' kako biste uklonili zlonamjerne URL adrese
 5. Resetirajte Google Chrome
  Kliknite na ikonu menija u gornjem desnom kutu Vašeg Google Chrome te odaberite Settings.
 6. Idite na kraj stranice te kliknite na Reset browser settings. Kada ste u 'Settings', idite dolje do gumba 'Reset browser settings' te kliknite na njega
 7. Kliknite Reset kako biste potvrdili ovu akciju i završili uklanjanje WebHelper. Kliknite na gumb 'Reset' kako biste završili uklanjanje

Uklonite WebHelper iz Safari

 1. Uklonite opasna proširenja
  Otvorite web preglednik Safari te kliknite na Safari u meniju u gornjem lijevom kutu ekrana. Jednom kada učinite ovo, odaberite Preferences. Kliknite na 'Safari' i odaberite 'Preferences'
 2. Ovdje, odaberite Extensions i potražite WebHelper ili ostale sumnjive unose. Kliknite na gumb Uninstall kako biste se riješili svakog od njih. Idite na 'Extensions' i uklonite zlonamjrne dodatke
 3. Resetirajte Safari
  Otvorite web preglednik Safari te kliknite na Safari u sekciji meni u gornjem lijevom kutu ekrana. Ovdje, odaberite Reset Safari.... Kliknite na 'Safari' i odaberite 'Reset Safari...'
 4. Sada ćete vidjeti detaljan dijaloški prozor pun opcija resetiranja. Sve ove opcije su većinom označene, ali možete odabrati koje od njih želite resetirati. Kliknite na gumb Reset kako biste završili proces uklanjanja WebHelper. Odaberite sve opcije i kliknite na gumb 'Reset'

Nakon deinstalacije ovog potencijalno nepoželjnog programa i popravljanja svakog od Vaših web preglednika, preporučamo Vam da skenirate svoj računalno sustav reputabilnim anti-spywareom. Ovo će Vam pomoći da se riješite WebHelper tragova registra te će također identificirati srodne parazite ili moguće malware infekcije na Vašem računalu. Za to možete koristiti naše najbolje malware uklanjače: ReimageIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner ili Malwarebytes.

Nemojte dopustiti da vas vlada špijunira

Vlada ima mnogo problema vezanih uz praćenje korisnika i korisničkih podataka, kao i sa špijuniranjem građana, pa biste trebali uzeti u obzir i naučiti nešto više o sumnjivim praksama prikupljanja podataka. Pokušajte izbjeći bilo kakav pokušaj vlade da vas prati ili špijunira tako da na internetu postanete potpuno anonimni.

Možete odabrati drugu lokaciju kad budete online i pristupati bilo kakvom materijalu bez nekih posebnih ograničenja na sadržaj. Veoma lako možete imati internetsku vezu bez ikakvih rizika od hakerskih napada koristeći Private Internet Access VPN.

Kontrolirajte informacije kojima može pristupiti vlada ili bilo koja neželjena stranka i surfajte internetom bez mogućnosti da vas se špijunira. Čak i ako niste umiješani u ilegalne aktivnosti ili vjerujete svojem izboru usluga i platformi, budite sumnjičavi oko vlastite sigurnosti i poduzmite mjere predostrožnosti korištenjem usluge VPN-a.

Za slučaj malware napada, napravite sigurnosne kopije datoteka za kasniju upotrebu

Korisnici računala mogu na razne načine izgubiti podatke zahvaljujući cyber infekcijama ili upravo njihovom štetnom djelovanju. Softverski problemi koje stvaraju malware programi ili direktan gubitak podataka zbog šifriranja mogu dovesti do problema sa samim uređajem ili čak nanijeti permanentna oštećenja. Kada imate aktualne sigurnosne kopije, na veoma lagan način možete se oporaviti nakon takvog incidenta i nastaviti s radom.

Najbitnije je kreirati ažuriranja za svoje sigurnosne kopije, i to nakon bilo kakve promjene na računalu, pa ćete se moći vratiti točno u vrijeme prije nego je malware bilo što uspio promijeniti ili prije nego problemi s uređajem uzrokuju probleme s performansama ili oštećenje podataka. Kada imate raniju verziju svakog bitnog dokumenta ili projekta, lako ćete izbjeći frustracije i nervne slomove. To je pogotovo korisno kada se malware stvori niotkuda. Za potrebe vraćanja sistema u određenu točku u vremenu možete upotrijebiti Data Recovery Pro.

O autoru
Gabriel E. Hall
Gabriel E. Hall - Strastveni istraživač weba

Ukoliko Vam je ovaj besplatan vodič za uklanjanje pomogao i zadovoljni ste našom uslugom, molimo Vas da razmislite o doniranju kako bi ova usluga opstala. Čak i najmanja cifra će biti cijenjena.

Kontaktiraj Gabriel E. Hall
O tvrtci Esolutions

Vodič za uklanjanje na drugim jezicima