Ljestvica ozbiljnosti:  
  (20/100)

Uklonite virus Tech Support Scam (Vodič za uklanjanje virusa) - Jan 2021 ažuriranje

od Gabriel E. Hall - - | Tip: Adware programi

Što je potrebno znati o virusu Tech Support Scam?

Tech Support Scam virus

Kako se tehnologija razvija svaki dan, sve više smo uključeni u virtualni svijet. Kriminalci su naučili iskorištavati tu našu uključenost i smišljaju brojne načine na koje iskorištavaju žrtve koje ništa ne sumnjaju. Tisuće, ako ne i milijuni korisnika već su prevareni lažnim pozivima, no virus Tech Support Scam diže ovaj prevarantski posao na jednu višu razinu.

Ova vrsta prevare uključuje i računalnu i telefonsku tehnologiju, a one zajedno se koriste za iznuđivanje novca od korisnika. Kriminalci koji se bave ovakvim prevarama obično iskorištavaju znanje ljudske psihologije i koriste društveni inženjering da bi uvukli ljude u svoje prevarantske operacije. Ranjivosti na koju najčešće ciljaju su sigurnost i zdravlje ili računala korisnika. Prevaranti izmišljaju lažne tvrtke ili rade pod imenom onih poznatih, kao što je npr. Microsoft.

Oni pokušavaju na prevaru natjerati korisnika da kupovanje nepotrebnih proizvoda ili usluga koje uopće ne postoje. Ako i postoje, te usluge mogu biti nefunkcionalne ili čak opasne za osobno računalo. Dakle, ako ikada ugledate notifikaciju na svojem računalu koja tvrdi da je vaš sistem zaražen malware programom ili da se upravo dogodila neka sistemska pogreška, pažljivo ispitajte i procijenite o kakvoj poruci je riječ, prije nego poduzmete odgovarajuće korake.

Tech Support Scam virus

Kako funkcionira Tech Support Scam work

Već smo naglasili da se Tech Support Scam odnosi i na telefonsku i na računalnu tehnologiju, no sve ipak počinje virusnom infekcijom. Prevaranti koji koriste Tech Suport upotrebljavaju tehnologiju koja je slična adware programima. Ona će dopustiti virusu da se infiltrira u sistem s nekim drugim programom i omogućit će generiranje pop-up reklama i drugih notifikacija na nasumičnim web adresama koje posjećujete tijekom surfanja internetom.

Tako zapravo nema načina da se označi web stranice koje bi trebalo izbjegavati. Naravno, uvijek se može preporučiti da se klonite opskurnih i sumnjivih stranica, ali, zapamtite, nema nikakvih garancija da se takve sumnjive reklame neće pojaviti na vašoj omiljenoj stranici na kojoj čitate vijesti ili na nekoj od društvenih mreža koje koristite.

Teško je odrediti što se točno nalazi u tim reklamama jer u ovom trenutku postoji cijeli niz različitih Tech Support Scam virusa koji lutaju internetom i svaki od njih će upotrijebiti vlastiti trik u nastojanju da vas nadmudri. Prevaranti se mogu pretvarati da su predstavnici Windows Helpdeska, Windows Service Centera, Microsoft Supporta ili slične Microsoftove, navodno respektabilne, korisničke podrške.

Ono što sigurno znamo je činjenica da te notifikacije mogu sadržavati upozorenja vezana uz infekcije malware programima ili vam mogu nuditi kupovanje pretplate za tehničku podršku na daljinu koja će rješavati vaše probleme s računalom. te notifikacije uvijek će sadržavati broj telefona koji bi korisnik trebao nazvati ako žali koristiti ili kupiti te usluge.

Nažalost, ako pokušate nazvati broj telefona koji ste dobili, odmah ćete biti preusmjereni na prevaranta, a ne na profesionalnog tehničara ili predstavnika iz Microsofta. U tom slučaju, morali biste odmah poklopiti slušalicu i prekinuti vezu, a nakon toga skenirati računalo i provjeriti nalazi li se u njemu malware aplikacija odgovorna za generiranje tih poruka s upozorenjima.

Kako možete prepoznati da ste meta prevaranata?

Primarni i glavni cilj prevaranata koji koriste Tech Support je iznuđivanje novca od korisnika interneta. Dakle, veliki znak upozorenja koji upućuje na to da imate posla sa cyber kriminalcima je inzistirajući način komunikacije. Prevaranti bi vas mogli nagovarati da im omogućite daljinski pristup vašem računalu da bi vam riješili problem naveden u lažnim notifikacijama.

Jednom kad se spoje na vaše računalo, oni će imitirati skeniranje sistema i prijaviti velike probleme na vašem uređaju, čak i ako je računalo zapravo potpuno čisto i funkcionalno. U istom će trenutku prevaranti instalirati dodatne malware programe koji će potvrditi njihove tvrdnje. Nakon što joj prijave probleme unutar sistema, žrtva će biti primorana na kupovanje “jednog jedinog” rješenja koje će “popraviti” ranije navedene probleme.

Kako se možete zaraziti ovim malware programom i kako to izbjeći?

Virusi Tech Support Scam mogu zaraziti na slične načine kao i ostali potencijalno nepoželjni programi. Oni se mogu instalirati s drugim freeware ili shareware aplikacijama i neprimjetno izvršavati njihove aktivnosti na inficiranom računalu. Da biste to spriječili, ne smijete žuriti s instaliranjem svježe preuzetih programa i uvijek morate odabrati napredan način instalacije.

U postavkama programa uklonite odabir sumnjivih i nepotrebnih programskih komponenti u paketima, ako ih uopće ima. Također budite oprezni kad je u pitanju sigurnost na internetu. Izbjegavajte koristiti sumnjive stranice, nemojte klikati na sumnjive linkove i reklame. To će vam pomoći u izbjegavanju malware infekcija. No, nemojte zanemariti mogućnost zaraze, pa opremite svoj sistem alatima kojima ćete otkriti i ukloniti potencijalnu infekciju.

Što možete učiniti ako se zarazite?

Prije svega, ako ste se upravo zarazili virusom Tech Support i počeli ste primjećivati notifikacije s upozorenjima, NEMOJTE kontaktirati broj telefona koji vam je ponuđen. Nemojte raditi nikakve novčane transakcije i nemojte dopustiti kriminalcima da iz daljine imaju pristup vašem računalu jer još uvijek možda ima vremena da spriječite veću štetu. Ako su kriminalci još uvijek spojeni na vaše računalo, odmah prekinite tu vezu.

Zatvorite aplikaciju za daljinski pristup ili restartajte računalo. Nakon što se vaše računalo ponovno pokrene, skenirajte ga i provjerite ima na njemu koji malware program jer su kriminalci možda već uspjeli instalirati nekoliko key-logger virusa, Trojanaca ili crva, u nadi da će vas u budućnosti moći špijunirati i ukrasti vaše podatke. Treći korak je promjena sistemskih lozinki, svih lozinki za društvene mreže, email i bankovne račune kojima pristupate preko interneta.

Ako ste otišli toliko daleko da ste kriminalcima omogućili uvid u podatke o vašoj kreditnoj kartici, odmah o tome obavijestite banku koja vam je dala tu karticu, a oni će vas obavijestiti koji se sve koraci moraju poduzeti da biste zaštitili svoj račun. Isto tako, ako kriminalci sada raspolažu vašim osjetljivim informacijama, kao što je SSN, kućna adresa, datum rođenja, itd., morat ćete kontaktirati FTC i obavijestiti ih o potencijalnoj krađi identiteta.

Također ćete se morati pobrinuti da je virus u potpunosti uklonjen iz računala i da vas u budućnosti ne napadaju slične prijetnje. Iako se sama infekcija može veoma lagano eliminirati iz zaraženog računala, morat ćete u tu svrhu upotrijebiti profesionalne antivirusne alate. Nikad ne znate koji se još malware program mogao ušuljati u vaš uređaj uz pomoć virusa tech Support Scams.

Uz pomoć programa ReimageIntego moći ćete ukloniti štetu koju je napravio virus. Programi SpyHunter 5Combo Cleaner i Malwarebytes preporučuju se za detektiranje potencijalno nepoželjnih programa i virusa, kao i svih datoteka i unosa u registar koji su povezani s njima.

Ponuda
uradi sada!
Preuzmi
Reimage Sreća
Zagarantirana
Preuzmi
Intego Sreća
Zagarantirana
Kompatibilan sa Microsoft Windows Supported versions Kompatibilan sa OS X Supported versions
Što učiniti ako nije uspjelo?
Ako niste uspjeli ukloniti štetu izazvanu virusom uz pomoć Reimage Intego, postavite pitanje našem timu za podršku i navedite što je više moguće detalja.
Program Reimage Intego ima besplatan ograničeni skener. Reimage Intego nudi daleko više kada kupite njegovu kompletnu verziju. Kad besplatan skener detektira probleme, možete ih ukloniti besplatnom metodom popravka ili možete odlučiti kupiti kompletnu verziju da biste te probleme uklonili automatski.
ALternativni Softver
Različiti software ima različitu namjenu. Ako niste uspjeli popraviti oštećene datoteke programom Reimage, pokušajte pokrenuti SpyHunter 5.
ALternativni Softver
Različiti software ima različitu namjenu. Ako niste uspjeli popraviti oštećene datoteke programom Intego, pokušajte pokrenuti Combo Cleaner.
Virus Tech Support Scam fotografija
Virus Tech Support Scam fotografijaVirus Tech Support Scam fotografijaVirus Tech Support Scam fotografija
Virus Tech Support Scam fotografija

Ručni Tech Support Scam Priručnik za uklanjanje virusa:

Uklonite Tech Support Scam iz Windows sistema

Primijetite da virus Tech Support neće biti označen tim imenom u Control Panelu. On se može kriti pod različitim nazivima, pa ćete morati provesti malo istraživanje prije uklanjanja. Pažljivo pregledajte sve sumnjive programe, a na internetu dva put provjerite njihovu pouzdanost.

 1. Kliknite Start Control Panel Programs and Features (ukoliko ste korisnik Windows XP, kliknite na Add/Remove Programs). Kliknite 'Start -> Control Panel -> Programs and Features' (ukoliko ste korisnik 'Windows XP', kliknite na 'Add/Remove Programs').
 2. Ukoliko ste korisnik Windows 10 / Windows 8, kliknite desnom tipkom miša na donji lijevi kut ekrana. Jednom kada se Quick Access Menu pojavi, odaberite Control Panel i Uninstall a Program. Ukoliko ste korisnik 'Windows 10 / Windows 8', kliknite desnom tipkom miša na donji lijevi kut ekrana. Jednom kada se 'Quick Access Menu' pojavi, odaberite 'Control Panel' i 'Uninstall a Program'.
 3. Uklonite Tech Support Scam i srodne programe
  Ovdje, potražite Tech Support Scam ili bilo koje druge nedavno instalirane sumnjive programe.
 4. Uklonite ih te kliknite OK kako biste spremili ove promjene. Desni klik na svaki sumnjiv unos te odaberite 'Uninstall'

Uklonite Tech Support Scam iz Mac OS X sistema

Iako virus Tech Support obično napada korisnike Windowsa, vaš Mac OS X također može biti u opasnosti. Potražite programe sumnjivih naziva u sekciji “Applications” (“Aplikacije”).

 1. Ako koristite OS X, kliknite na gumb Go u gornjem lijevom kutu ekrana te odaberite Applications. Kliknite 'Go' i odaberite 'Applications'
 2. Čekajte dok ne vidite mapu Applications i potražite Tech Support Scam ili bilo koje sumnjive programe u njoj. Sada kliknite desnom tipkom miša na svaki od unosa te odaberite Move to Trash. Kliknite na svaki zlonamjeran unos i odaberite 'Move to Trash'

Uklonite Tech Support Scam iz Internet Explorer (IE)

Virus Tech Support obično funkcionira kao adware program. Uobičajeno je za takve programe da u web preglednik instaliraju dodatne ekstenzije. Morate potražiti ekstenzije koje izgledaju sumnjivo i eliminirati ih.

 1. Uklonite opasne dodatke
  Otvorite Internet Explorer, kliknite na ikonu Alata (IE meni) u gornjem desnom kutu preglednika te odaberite Manage Add-ons. Kliknite na ikonu menija te odaberite 'Manage add-ons'
 2. Vidjet ćete Manage Add-ons prozor. Ovdje, potražite Tech Support Scam te ostale sumnjive dodatke. Zaustavite ove unose klikom na Disable: Desni klik na svaki od zlonamjernih unosa te odaberite 'Disable'
 3. Promijenite svoju početnu stranicu ukoliko ju je virus promijenio:
  Kliknite na ikonu alata (meni) u gornjem desnom kutu preglednika te odaberite Internet Options. Ostanite u General prozoru.
 4. Ovdje, uklonite zlonamjeran URL te unesite željeno ime domene. Kliknite Apply kako biste spremili promjene. Obrišite zlonamjerne URL adrese, unesite ime željene domene te kliknite 'Apply' kako biste spremili promjene
 5. Resetirajte Internet Explorer
  Kliknite na ikonu alata (meni) ponovo te odaberite Internet options. Idite u Advanced prozor.
 6. Ovdje, odaberite Reset.
 7. Kada ste u novom prozoru, označite Delete personal settings i ponovo odaberite Reset kako biste završili uklanjanje Tech Support Scam. Idite na 'Advanced' prozor te kliknite gumb 'Reset'. Sada odaberite 'Delete personal settings' te ponovo kliknite na gumb 'Reset'

Uklonite Tech Support Scam iz Mozilla Firefox (FF)

Virus Tech Support može ubaciti svoje lažne reklame u vaš preglednik uz pomoć ekstenzija. Ipak, nemojte očekivati da će one imati naziv “Virus Tech Support” i umjesto toga potražite druge nedavno instalirane ekstenzije.

 1. Uklonite opasna proširenja
  Otvorite Mozilla Firefox, kliknite na ikonu menija (gornji desni kut) te odaberite Add-ons Extensions. Kliknite na ikonu menija te odaberite 'Add-ons'
 2. Ovdje, odaberite Tech Support Scam i ostale upitne dodatke. Kliknite Remove kako biste obrisali ove unose. Odaberite 'Extensions' te potražite zlonamjerne unose. Kliknite na 'Remove' kako biste ih se riješili
 3. Resetirajte Mozilla Firefox
  Kliknite na Firefox meni u gornjem lijevom kutu te kliknite na upitnik. Ovdje, odaberite Troubleshooting Information. Kliknite na ikonu menija i onda na '?'. Odaberite 'Troubleshooting Information'
 4. Sada ćete vidjeti Reset Firefox to its default state poruku s Reset Firefox gumbom. Kliknite na ovaj gumb nekoliko puta te završite uklanjanje Tech Support Scam. Kliknite na gumb 'Reset Firefox' nekoliko puta

Uklonite Tech Support Scam iz Google Chrome

Virus Tech Support često će instalirati ekstenzije u web preglednik nekog računala da bi tako mogao generirati lažne notifikacije. Mort ćete pronaći te ekstenzije i ukloniti ih iz svojeg preglednika. Upamtite, te ekstenzije neće imati naziv “Virus Tech Support”, “Tech Support” ili nešto tome slično. Zato morate biti pažljivi, locirati i ukloniti ekstenzije koje možda nikada prije niste vidjeli ili ih niste sami instalirali.

 1. Obrišite zlonamjerne dodatke
  Otvorite Google Chrome, kliknite na ikonu menija (gornji desni kut) te odaberite Tools Extensions. Kliknite na ikonu menija. Odaberite 'Tools' i 'Extensions'
 2. Ovdje odaberite Tech Support Scam te ostale zlonamjerne dodatke te odaberite ikonu koša za smeće kako biste obrisali ove unose. Potražite zlonamjerne unose i obrišite svakog od njih klikom na ikonu koša za smeće
 3. Ponovo kliknite na ikonu menija te odaberite Settings Manage Search engines pod sekcijom Search . kada ste u 'Settings', odaberite 'Manage search engines...'
 4. Kada ste u Search Engines..., uklonite zlonamjerne tražilice. Trebali biste ostaviti samo Google kao svoje željeno ime domene. Kliknite na 'X' kako biste uklonili zlonamjerne URL adrese
 5. Resetirajte Google Chrome
  Kliknite na ikonu menija u gornjem desnom kutu Vašeg Google Chrome te odaberite Settings.
 6. Idite na kraj stranice te kliknite na Reset browser settings. Kada ste u 'Settings', idite dolje do gumba 'Reset browser settings' te kliknite na njega
 7. Kliknite Reset kako biste potvrdili ovu akciju i završili uklanjanje Tech Support Scam. Kliknite na gumb 'Reset' kako biste završili uklanjanje

Uklonite Tech Support Scam iz Safari

Iako virus Tech Support obično napada Windowse i njihove preglednike, vaš Safari preglednik može isto tako biti napadnut. Nemojte oslabiti svoju obranu, već provjerite popis ekstenzija za Safari. Ako primijetite neku sumnjivu ekstenziju, odmah je deinstalirajte.

 1. Uklonite opasna proširenja
  Otvorite web preglednik Safari te kliknite na Safari u meniju u gornjem lijevom kutu ekrana. Jednom kada učinite ovo, odaberite Preferences. Kliknite na 'Safari' i odaberite 'Preferences'
 2. Ovdje, odaberite Extensions i potražite Tech Support Scam ili ostale sumnjive unose. Kliknite na gumb Uninstall kako biste se riješili svakog od njih. Idite na 'Extensions' i uklonite zlonamjrne dodatke
 3. Resetirajte Safari
  Otvorite web preglednik Safari te kliknite na Safari u sekciji meni u gornjem lijevom kutu ekrana. Ovdje, odaberite Reset Safari.... Kliknite na 'Safari' i odaberite 'Reset Safari...'
 4. Sada ćete vidjeti detaljan dijaloški prozor pun opcija resetiranja. Sve ove opcije su većinom označene, ali možete odabrati koje od njih želite resetirati. Kliknite na gumb Reset kako biste završili proces uklanjanja Tech Support Scam. Odaberite sve opcije i kliknite na gumb 'Reset'

Nakon deinstalacije ovog potencijalno nepoželjnog programa i popravljanja svakog od Vaših web preglednika, preporučamo Vam da skenirate svoj računalno sustav reputabilnim anti-spywareom. Ovo će Vam pomoći da se riješite Tech Support Scam tragova registra te će također identificirati srodne parazite ili moguće malware infekcije na Vašem računalu. Za to možete koristiti naše najbolje malware uklanjače: ReimageIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner ili Malwarebytes.

Nemojte dopustiti da vas vlada špijunira

Vlada ima mnogo problema vezanih uz praćenje korisnika i korisničkih podataka, kao i sa špijuniranjem građana, pa biste trebali uzeti u obzir i naučiti nešto više o sumnjivim praksama prikupljanja podataka. Pokušajte izbjeći bilo kakav pokušaj vlade da vas prati ili špijunira tako da na internetu postanete potpuno anonimni.

Možete odabrati drugu lokaciju kad budete online i pristupati bilo kakvom materijalu bez nekih posebnih ograničenja na sadržaj. Veoma lako možete imati internetsku vezu bez ikakvih rizika od hakerskih napada koristeći Private Internet Access VPN.

Kontrolirajte informacije kojima može pristupiti vlada ili bilo koja neželjena stranka i surfajte internetom bez mogućnosti da vas se špijunira. Čak i ako niste umiješani u ilegalne aktivnosti ili vjerujete svojem izboru usluga i platformi, budite sumnjičavi oko vlastite sigurnosti i poduzmite mjere predostrožnosti korištenjem usluge VPN-a.

Za slučaj malware napada, napravite sigurnosne kopije datoteka za kasniju upotrebu

Korisnici računala mogu na razne načine izgubiti podatke zahvaljujući cyber infekcijama ili upravo njihovom štetnom djelovanju. Softverski problemi koje stvaraju malware programi ili direktan gubitak podataka zbog šifriranja mogu dovesti do problema sa samim uređajem ili čak nanijeti permanentna oštećenja. Kada imate aktualne sigurnosne kopije, na veoma lagan način možete se oporaviti nakon takvog incidenta i nastaviti s radom.

Najbitnije je kreirati ažuriranja za svoje sigurnosne kopije, i to nakon bilo kakve promjene na računalu, pa ćete se moći vratiti točno u vrijeme prije nego je malware bilo što uspio promijeniti ili prije nego problemi s uređajem uzrokuju probleme s performansama ili oštećenje podataka. Kada imate raniju verziju svakog bitnog dokumenta ili projekta, lako ćete izbjeći frustracije i nervne slomove. To je pogotovo korisno kada se malware stvori niotkuda. Za potrebe vraćanja sistema u određenu točku u vremenu možete upotrijebiti Data Recovery Pro.

O autoru
Gabriel E. Hall
Gabriel E. Hall - Strastveni istraživač weba

Ukoliko Vam je ovaj besplatan vodič za uklanjanje pomogao i zadovoljni ste našom uslugom, molimo Vas da razmislite o doniranju kako bi ova usluga opstala. Čak i najmanja cifra će biti cijenjena.

Kontaktiraj Gabriel E. Hall
O tvrtci Esolutions

Vodič za uklanjanje na drugim jezicima