Ljestvica ozbiljnosti:  
  (10/100)

Uklonite virus Tavanero.info - Jan 2021 ažuriranje

od Olivia Morelli - - | Tip: Otimač preglednika

Zašto su preusmjeravanja virusa Tavanero.info opasna?

Tavanero.info virus

Virus Tavanero.info opasna je računalna aplikacija koja koristi računalo žrtve da bi generirala zaradu metodom “pay-per-click” (plaćanje po kliku). Kako joj to uspijeva? Jednom kad se instalira, ona će promijeniti neke postavke sistema i dovesti do toga da se stranica Tavanero.info pojavi u pregledniku korisnika čak i bez unošenja URL-a u kućicu za adrese. Ono što radi ovaj otimač preglednika je dodavanje vrijednosti Tavanero.info na početnu stranicu i novu karticu (tab), a povrh svega, dodaje se i URL u postavke zadane tražilice.

Osim promjene postavki preglednika, dodavanje ekstenzije i kolačića (cookies) za praćenje, ovaj otimač preglednika također modificira prečac (shortcut) do Windowsa i dodaje vrijednost tavanero(.)info/tavanero/tavanero.php u Target Field Google Chromea, Mozille Firefoxa i ostalih popularnih web preglednika.

Ovaj otimač utječe i na prečace na radnoj površini (desktop) Windowsa, kao i na one koji se nalaze u Start meniju, a svaki put kad ih korisnik pokuša otvoriti, automatski se pokreće određeni web preglednik i odmah se učitava stranica Tavanero.info.

Da bi se zaustavila ta dosadna preusmjeravanja, morate iz sistema ukloniti virus Tavanero.info uz pomoć programa ReimageIntego. Metoda automatskog uklanjanja toplo se preporučuje u ovom slučaju, ali ako ne želite koristiti ovakav sigurnosni program, možete pokušati s ručnim brisanjem virusa. No, morate znati da takva metoda zahtijeva određeno znanje o računalima. Ako ste neiskusan korisnik PC-ja, moglo bi biti teško pronaći sve izmijenjene prečace i ručno ih očistiti od virusa.

Tavanero.info virusVirus Tavanero.info

Virus koji preusmjerava, Tavanero.info, pokreće sumnjivu tražilicu i očekuje od žrtve da je upotrijebi. Na prvi pogled, izgleda da se radi o normalnoj tražilici. No, tekst “Google Custom Search” otkriva da se NE radi o originalnom Google Searchu, već o izmijenjenim rezultatima. To znači da će dio prikazanih rezultata biti sponzoriran od trećih strana, a takvi rezultati nisu pouzdani.

Molimo vas da dva puta razmislite prije nego kliknete na te rezultate jer vas oni mogu odvesti na potencijalno opasne web stranice. U najgorem slučaju, takva preusmjeravanja mogu vas odvesti na maliciozne web adrese pune sponzoriranog sadržaja, malicioznih downloada i sličnih stvari.

Ne moramo posebno isticati da se morate kloniti takvih stranica, ako želite da vaše računalo ostane brzo, čisto i zaštićeno. Dakle, toplo preporučujemo da u potpunosti provedete uklanjanje virusa Tavanero.info čim primijetite da se ovaj URL automatski pojavljuje u kućici za upisivanje adrese.

Načini distribucije koji ovom virusu omogućavaju neprimjetan ulazak virusa u vaš PC 

Baš kao što smo spomenuli ranije, preuzimanje kontrole od strane virusa Tavanero.info može se dogoditi u trenutku kad korisnik instalira neki drugi besplatan program bez obraćanja pažnje na neke bitne detalje. Upamtite, bez obzira na to koji program planirate instalirati, nemojte žuriti. Kad pokrenete instalaciju, pročitajte sve informacije koje vam se nude, bez preskakanja Uvjeta korištenja ili Izjave o privatnosti.

Kasnije morate odabrati dobre postavke instalacije. Umjesto da ostavite postavke koje su unaprijed odabrane, odaberite Prilagođene ili Napredne postavke i nakon toga uklonite kvačice kraj izjava prema kojima se slažete s instaliranjem svih predloženih dodatnih programa, kao što su alati, ekstenzije i slično. Nastavite s instalacijom i završite je baš onako kao što to obično radite. Sjetite se ovih savjeta sljedeći puta sljedeći puta kad preuzimate besplatan program.

Deinstalacija otimača preglednika Tavanero.info

Toplo preporučujemo automatsku metodu deinstalacije virusa Tavanero.info je se ne radi o običnom virusu koji inicira preusmjeravanja. Nije dovoljno iz sistema ukloniti sumnjivu ekstenziju za preglednik i sam program da biste se riješili ove tražilice. Vjerojatno ćete konstantno biti preusmjeravani na Tavanero.info čak i kad očistite sve prečace; to se događa zbog toga što mijenja sljedeće unose u registru, što lansira nametljivu stranicu u Chromeu odmah čim dva put kliknete na njegov prečac:

HKLM\SOFTWARE\Wow6432Node\Policies\Google\Chrome\HomepageLocation;
HKLM\SOFTWARE\Wow6432Node\Policies\Google\Chrome\RestoreOnStartupURLs\1

Možete upotrijebiti osnovne upute za uklanjanje preglednika koje smo vam pripremili niže i tako ručno obrisati ovaj otimač preglednika, ali nemojte zaboraviti provjeriti sve prečace u Start meniju i na radnoj površini (desktop). Njih ćete očistiti tako da odaberete njihove postavke i karticu Shortcut i obrišete URL https://tavanero.info/tavanero/tavanero.php u sekciji Target. Kompletna procedura uklanjanja virusa Tavanero.info može se provesti uz pomoć anti-spyware programa. Ako nemate niti jedan, možete instalirati neki od onih koje vam preporučujemo:

Uz pomoć programa ReimageIntego moći ćete ukloniti štetu koju je napravio virus. Programi SpyHunter 5Combo Cleaner i Malwarebytes preporučuju se za detektiranje potencijalno nepoželjnih programa i virusa, kao i svih datoteka i unosa u registar koji su povezani s njima.

Ponuda
uradi sada!
Preuzmi
Reimage Sreća
Zagarantirana
Preuzmi
Intego Sreća
Zagarantirana
Kompatibilan sa Microsoft Windows Supported versions Kompatibilan sa OS X Supported versions
Što učiniti ako nije uspjelo?
Ako niste uspjeli ukloniti štetu izazvanu virusom uz pomoć Reimage Intego, postavite pitanje našem timu za podršku i navedite što je više moguće detalja.
Program Reimage Intego ima besplatan ograničeni skener. Reimage Intego nudi daleko više kada kupite njegovu kompletnu verziju. Kad besplatan skener detektira probleme, možete ih ukloniti besplatnom metodom popravka ili možete odlučiti kupiti kompletnu verziju da biste te probleme uklonili automatski.
ALternativni Softver
Različiti software ima različitu namjenu. Ako niste uspjeli popraviti oštećene datoteke programom Reimage, pokušajte pokrenuti SpyHunter 5.
ALternativni Softver
Različiti software ima različitu namjenu. Ako niste uspjeli popraviti oštećene datoteke programom Intego, pokušajte pokrenuti Combo Cleaner.

Ručni Tavanero.info Priručnik za uklanjanje virusa:

Uklonite Tavanero.info iz Windows sistema

Molimo vas da pažljivo pročitate upute koje se nalaze niže i upamtite da morate tražiti datoteke, programe ili promjene povezane s Tavanero ili Tavanero.info

 1. Kliknite Start Control Panel Programs and Features (ukoliko ste korisnik Windows XP, kliknite na Add/Remove Programs). Kliknite 'Start -> Control Panel -> Programs and Features' (ukoliko ste korisnik 'Windows XP', kliknite na 'Add/Remove Programs').
 2. Ukoliko ste korisnik Windows 10 / Windows 8, kliknite desnom tipkom miša na donji lijevi kut ekrana. Jednom kada se Quick Access Menu pojavi, odaberite Control Panel i Uninstall a Program. Ukoliko ste korisnik 'Windows 10 / Windows 8', kliknite desnom tipkom miša na donji lijevi kut ekrana. Jednom kada se 'Quick Access Menu' pojavi, odaberite 'Control Panel' i 'Uninstall a Program'.
 3. Uklonite Tavanero.info i srodne programe
  Ovdje, potražite Tavanero.info ili bilo koje druge nedavno instalirane sumnjive programe.
 4. Uklonite ih te kliknite OK kako biste spremili ove promjene. Desni klik na svaki sumnjiv unos te odaberite 'Uninstall'
 5. Uklonite Tavanero.info sa Tavanero.info prečaca
  Desni klik na prečac od Mozilla Firefox te odaberite Properties. Desni klik na ikonu preglednika te odaberite 'Properties'
 6. idite na Shortcut prozor te potražite polje Target. Obrišite zlonamjeran URL koji je povezan s Vašim virusom. Odaberite 'Shortcut' prozor te obrišite 'http://isearch.babylon.com...' i ostale sumnjive URL adrese

Ponovite korake dane iznas sa svim prečacima preglednika, uključujući Internet Explorer i Google Chrome. Budite sigurni da ste označili sve lokacije ovih prečaca, uključujući Radnu Površinu, Start Meni te traku zadataka.

Uklonite Tavanero.info iz Mac OS X sistema

Velika je šansa da nećete pronaći niti jednu aplikaciju povezano s Tavanero.info, no neće smetati ako provjerite instalirane aplikacije za svaki slučaj. No, primarni zadatak je izmijeniti postavke preglednika. Upute kako to izvesti nalaze se niže.

 1. Ako koristite OS X, kliknite na gumb Go u gornjem lijevom kutu ekrana te odaberite Applications. Kliknite 'Go' i odaberite 'Applications'
 2. Čekajte dok ne vidite mapu Applications i potražite Tavanero.info ili bilo koje sumnjive programe u njoj. Sada kliknite desnom tipkom miša na svaki od unosa te odaberite Move to Trash. Kliknite na svaki zlonamjeran unos i odaberite 'Move to Trash'

Uklonite Tavanero.info iz Internet Explorer (IE)

Koristeći upute koje ste pronašli ovdje, očistite svoj preglednik od komponenti virusa Tavanero.info. Nakon toga kliknite na prečac do Internet explorera, otvorite Postavke i idite na karticu s Prečacima. Ovdje obrišite Tavanero.info URL iz polja Target. Pohranite promjene klikanjem na Primijeni i nakon toga OK.

 1. Uklonite opasne dodatke
  Otvorite Internet Explorer, kliknite na ikonu Alata (IE meni) u gornjem desnom kutu preglednika te odaberite Manage Add-ons. Kliknite na ikonu menija te odaberite 'Manage add-ons'
 2. Vidjet ćete Manage Add-ons prozor. Ovdje, potražite Tavanero.info te ostale sumnjive dodatke. Zaustavite ove unose klikom na Disable: Desni klik na svaki od zlonamjernih unosa te odaberite 'Disable'
 3. Promijenite svoju početnu stranicu ukoliko ju je virus promijenio:
  Kliknite na ikonu alata (meni) u gornjem desnom kutu preglednika te odaberite Internet Options. Ostanite u General prozoru.
 4. Ovdje, uklonite zlonamjeran URL te unesite željeno ime domene. Kliknite Apply kako biste spremili promjene. Obrišite zlonamjerne URL adrese, unesite ime željene domene te kliknite 'Apply' kako biste spremili promjene
 5. Resetirajte Internet Explorer
  Kliknite na ikonu alata (meni) ponovo te odaberite Internet options. Idite u Advanced prozor.
 6. Ovdje, odaberite Reset.
 7. Kada ste u novom prozoru, označite Delete personal settings i ponovo odaberite Reset kako biste završili uklanjanje Tavanero.info. Idite na 'Advanced' prozor te kliknite gumb 'Reset'. Sada odaberite 'Delete personal settings' te ponovo kliknite na gumb 'Reset'

Uklonite virus Tavanero.info iz preglednika Microsoft Edge

Provedite svaki korak uputa koje smo vam pripremili niže, kao i ovo što slijedi:

Desnim klikom miša kliknite na prečac za Microsoft Edge, otvorite Postavke i idite na karticu Kratice da biste tamo obrisali URL virusa Tavanero.info iz polja Target. Da biste pohranili kliknite na PrimijeniOK.

Resetirajte postavke za Microsoft Edge (1. metoda)

 1. Pokrenite aplikaciju Microsoft Edge i kliknite na More (tri točke u gornjem desnom kutu ekrana)
 2. Kliknite na Settings za više opcija.
 3. Jednom kada pojavi prozor Settings, kliknite na gumb Choose what to clear pod opcijom Clear browsing data. Idite na Postavke i odaberite 'Choose what to clear'
 4. Ovdje odaberite sve što želite ukloniti i kliknite na Clear. Odaberite 'Clear'
 5. Sada biste desnom tipkom miša trebali kliknuti na Start (logo Windowsa). Ovdje odaberite Task Manager. Otvorite 'Start menu' i odaberite 'Task Manager'
 6. Kada ste u Processes, potražite Microsoft Edge.
 7. Kliknite na njega desnom tipkom miša i odaberite Go to details. Ukoliko ne možete vidjeti Go to details, kliknite na More details i ponovite prijašnje korake. Kliknite desnom tipkom miša na 'Microsoft Edge' i odaberite 'Go to details' Odaberite 'More details' ukoliko se ne pojavi 'Go to details'
 8. Kada se pojavi kartica Details, pronađite svaki unos koji sadrži naziv Microsoft Edge. Kliknite na svaki od njih desnom tipkom miša i odaberite End Task kako biste završili te unose. Pronađite unose Microsoft Edgea i odaberite 'End Task'

Resetiranje preglednika Microsoft Edge (2. metoda):

Ukoliko vam 1. metoda nije pomogla, morate upotrijebiti naprednu metodu za resetiranje Edgea.

 1. Pažnja: morate napraviti sigurnosnu kopiju podataka prije korištenja ove metode.
 2. Pronađite ovu mapu na svojem računalu: C:\Users\%username%\AppData\Local\Packages\Microsoft.MicrosoftEdge_8wekyb3d8bbwe.
 3. Odaberite svaki unos koji je tamo pohranjen i kliknite desnom tipkom miša. Nakon toga kliknite na Delete. Idite u mapu Microsoft Edge na svojem računalu, desnim klikom odaberite sve unose i kliknite na 'Delete'
 4. Kliknite na Start (logo Windowsa) i unesite window power u kućicu Search my stuff.
 5. Kliknite desnom tipkom miša na unos Windows PowerShell i odaberite Run as administrator. Pronađite Windows PowerShell, kliknite na njega desnom tipkom miša i odaberite 'Run as administrator'
 6. Jednom kada se pojavi prozor Administrator: Windows PowerShell, zalijepite ovu liniju koda nakon PS C:\WINDOWS\system32> i pritisnite Enter:
  Get-AppXPackage -AllUsers -Name Microsoft.MicrosoftEdge | Foreach {Add-AppxPackage -DisableDevelopmentMode -Register $($_.InstallLocation)\AppXManifest.xml -Verbose}
  Kopirajte i zalijepite potreban kod i pritisnite 'Enter'

Jednom kada su ti koraci dovršeni, Tavanero.info bi trebao biti uklonjen iz preglednika Microsoft Edge.

Uklonite Tavanero.info iz Mozilla Firefox (FF)

Uklonite ostatke virusa Tavanero uz pomoć ovih uputa i nakon toga kliknite na prečac za Firefox dvostrukim klikom miša i idite na Postavke i karticu za Prečace. Ovdje obrišite URL Tavanero.info iz kućice Target. Kliknite na Primijeni i OK.

 1. Uklonite opasna proširenja
  Otvorite Mozilla Firefox, kliknite na ikonu menija (gornji desni kut) te odaberite Add-ons Extensions. Kliknite na ikonu menija te odaberite 'Add-ons'
 2. Ovdje, odaberite Tavanero.info i ostale upitne dodatke. Kliknite Remove kako biste obrisali ove unose. Odaberite 'Extensions' te potražite zlonamjerne unose. Kliknite na 'Remove' kako biste ih se riješili
 3. Promijenite svoju početnu stranicu ukoliko ju je virus promijenio:
  Kliknite na meni (gornji desni kut), odaberite Options General.
 4. Ovdje, obrišite zlonamjeran URL te unesite željenu web stranicu ili kliknite Restore to default.
 5. Kliknite OK kako biste spremili ove promjene. Kada ste u 'General' prozoru, obrišite zlonamjerne URL adrese iz sekcije 'Home Page' ili kliknite na gumb 'Restore to Default'. Kliknite 'OK' kako biste spremili promjene
 6. Resetirajte Mozilla Firefox
  Kliknite na Firefox meni u gornjem lijevom kutu te kliknite na upitnik. Ovdje, odaberite Troubleshooting Information. Kliknite na ikonu menija i onda na '?'. Odaberite 'Troubleshooting Information'
 7. Sada ćete vidjeti Reset Firefox to its default state poruku s Reset Firefox gumbom. Kliknite na ovaj gumb nekoliko puta te završite uklanjanje Tavanero.info. Kliknite na gumb 'Reset Firefox' nekoliko puta

Uklonite Tavanero.info iz Google Chrome

Provedite korake uputa koje slijede, a nakon toga slijedite ov jednostavne korake:

1. Desnim klikom miša kliknite na prečac za Chrome, otvorite Postavke i idite na karticu Prečaci.

2. Obrišite Tavanero.info URL iz polja Target i kliknite na Primijeni i OK.

 1. Obrišite zlonamjerne dodatke
  Otvorite Google Chrome, kliknite na ikonu menija (gornji desni kut) te odaberite Tools Extensions. Kliknite na ikonu menija. Odaberite 'Tools' i 'Extensions'
 2. Ovdje odaberite Tavanero.info te ostale zlonamjerne dodatke te odaberite ikonu koša za smeće kako biste obrisali ove unose. Potražite zlonamjerne unose i obrišite svakog od njih klikom na ikonu koša za smeće
 3. Promijenite svoju početnu stranicu i zadanu tražilicu ukoliko ih je Vaš virus promijenio
  Kliknite na ikonu menija te odaberite Settings.
 4. Ovdje, potražite Open a specific page or set of pages pod opcijama On startup te kliknite na Set pages. Nakon klika na meni i 'Settings', odaberite 'Set pages'
 5. sada biste trebali vidjeti drugi prozor. Ovdje, obrišite zlonamjerne tražilice te unesite onu koju želite koristiti kao svoju početnu stranicu. Kliknite na 'X' kako biste uklonili zlonamjerne URL adrese
 6. Ponovo kliknite na ikonu menija te odaberite Settings Manage Search engines pod sekcijom Search . kada ste u 'Settings', odaberite 'Manage search engines...'
 7. Kada ste u Search Engines..., uklonite zlonamjerne tražilice. Trebali biste ostaviti samo Google kao svoje željeno ime domene. Kliknite na 'X' kako biste uklonili zlonamjerne URL adrese
 8. Resetirajte Google Chrome
  Kliknite na ikonu menija u gornjem desnom kutu Vašeg Google Chrome te odaberite Settings.
 9. Idite na kraj stranice te kliknite na Reset browser settings. Kada ste u 'Settings', idite dolje do gumba 'Reset browser settings' te kliknite na njega
 10. Kliknite Reset kako biste potvrdili ovu akciju i završili uklanjanje Tavanero.info. Kliknite na gumb 'Reset' kako biste završili uklanjanje

Uklonite Tavanero.info iz Safari

Uklonite ekstenzije i ostale komponente povezane s virusom Tavanero i nakon toga upotrijebite sljedeće upute da biste očistili prečac za Safari:

1. Desnim klikom miša kliknite na prečac za Safari, otvorite mu Postavke i idite na Prečac.

2. Ovdje uklonite Tavanero.info URL iz kućice Target. Da biste pohranili promjene, kliknite na Primijeni i nakon toga OK.

 1. Uklonite opasna proširenja
  Otvorite web preglednik Safari te kliknite na Safari u meniju u gornjem lijevom kutu ekrana. Jednom kada učinite ovo, odaberite Preferences. Kliknite na 'Safari' i odaberite 'Preferences'
 2. Ovdje, odaberite Extensions i potražite Tavanero.info ili ostale sumnjive unose. Kliknite na gumb Uninstall kako biste se riješili svakog od njih. Idite na 'Extensions' i uklonite zlonamjrne dodatke
 3. Promijenite svoju početnu stranicu ukoliko ju je virus promijenio:
  Otvorite svoj Safari web preglednik te kliknite na Safari u sekciji meni. Ovdje, odaberite Preferences kako je prikazano prije i odaberite General.
 4. Ovdje, pogledajte polje Homepage. Ukoliko je bilo promijenjeno od strane Tavanero.info, uklonite neželjenu poveznicu te unesite onu koju želite koristiti za pretraživanje. Nemojte zaboraviti unijeti "http://" prije unosa adrese stranice. Kada ste u 'General', obrišite zlonamjeran URL i unesite željeno ime domene
 5. Resetirajte Safari
  Otvorite web preglednik Safari te kliknite na Safari u sekciji meni u gornjem lijevom kutu ekrana. Ovdje, odaberite Reset Safari.... Kliknite na 'Safari' i odaberite 'Reset Safari...'
 6. Sada ćete vidjeti detaljan dijaloški prozor pun opcija resetiranja. Sve ove opcije su većinom označene, ali možete odabrati koje od njih želite resetirati. Kliknite na gumb Reset kako biste završili proces uklanjanja Tavanero.info. Odaberite sve opcije i kliknite na gumb 'Reset'

Nemojte dopustiti da vas vlada špijunira

Vlada ima mnogo problema vezanih uz praćenje korisnika i korisničkih podataka, kao i sa špijuniranjem građana, pa biste trebali uzeti u obzir i naučiti nešto više o sumnjivim praksama prikupljanja podataka. Pokušajte izbjeći bilo kakav pokušaj vlade da vas prati ili špijunira tako da na internetu postanete potpuno anonimni.

Možete odabrati drugu lokaciju kad budete online i pristupati bilo kakvom materijalu bez nekih posebnih ograničenja na sadržaj. Veoma lako možete imati internetsku vezu bez ikakvih rizika od hakerskih napada koristeći Private Internet Access VPN.

Kontrolirajte informacije kojima može pristupiti vlada ili bilo koja neželjena stranka i surfajte internetom bez mogućnosti da vas se špijunira. Čak i ako niste umiješani u ilegalne aktivnosti ili vjerujete svojem izboru usluga i platformi, budite sumnjičavi oko vlastite sigurnosti i poduzmite mjere predostrožnosti korištenjem usluge VPN-a.

Za slučaj malware napada, napravite sigurnosne kopije datoteka za kasniju upotrebu

Korisnici računala mogu na razne načine izgubiti podatke zahvaljujući cyber infekcijama ili upravo njihovom štetnom djelovanju. Softverski problemi koje stvaraju malware programi ili direktan gubitak podataka zbog šifriranja mogu dovesti do problema sa samim uređajem ili čak nanijeti permanentna oštećenja. Kada imate aktualne sigurnosne kopije, na veoma lagan način možete se oporaviti nakon takvog incidenta i nastaviti s radom.

Najbitnije je kreirati ažuriranja za svoje sigurnosne kopije, i to nakon bilo kakve promjene na računalu, pa ćete se moći vratiti točno u vrijeme prije nego je malware bilo što uspio promijeniti ili prije nego problemi s uređajem uzrokuju probleme s performansama ili oštećenje podataka. Kada imate raniju verziju svakog bitnog dokumenta ili projekta, lako ćete izbjeći frustracije i nervne slomove. To je pogotovo korisno kada se malware stvori niotkuda. Za potrebe vraćanja sistema u određenu točku u vremenu možete upotrijebiti Data Recovery Pro.

O autoru
Olivia Morelli
Olivia Morelli

Ukoliko Vam je ovaj besplatan vodič za uklanjanje pomogao i zadovoljni ste našom uslugom, molimo Vas da razmislite o doniranju kako bi ova usluga opstala. Čak i najmanja cifra će biti cijenjena.

Kontaktiraj Olivia Morelli
O tvrtci Esolutions

Izvor: https://www.2-spyware.com/remove-tavanero-info-virus.html
Vodič za uklanjanje na drugim jezicima

Vaše mišljenje u vezi sa Tavanero.info virus