Uklonite virus StartPageing123.com (Instrukcija za uklanjanje) - Jan 2021 ažuriranje

od Julie Splinters - - | Tip: Otimač preglednika

Definiranje funkcionalnosti virusa StartPageing123.com

Virus StartPageing123.com agresivan je otimač preglednika koji je kompatibilan s preglednicima Firefox i Chrome. Međutim, zbog velikog broja napadnutih korisnika zapitali smo se koliko ćemo morati čekati da se ovaj virus pojavi na preglednicima Safari, IE i Microsoft Edge. Baš kao i svaki drugi otimač preglednika, i ovaj nastoji preuzeti kontrolu nad preglednikom bez direktnog traženja dozvole za to. On također može u task Manager vašeg računala dodati maliciozne procese, dodati vlastite procedure u Windows Task Scheduler, ostaviti ključeve u registru, itd. Usprkos toj činjenici, ovaj virus i dalje izgleda kao obična tražilica koja se može svakodnevno upotrebljavati. No, ako ste u očajnoj potrazi za novim alatom za pretraživanje interneta, ipak se ne biste trebali prebaciti na ovaj. Stručnjaci za sigurnost na internetu već su testirali ovu tražilicu i otkrili da je gotovo identična otimačima preglednika LuckySearch123.com, Mylucky123.com i LuckyStarting.com. Ipak, korisnik će naučiti sve o groznoj tendenciji preusmjeravanja virusa StartPageing123.com odmah nakon što se isti instalira na računalo.

Čim se ovaj potencijalno nepoželjan program (PUP, potentially unwanted program) ubaci u računalo, on nastoji promijeniti neke od postavki preglednika i zamijeniti početnu stranicu, adresu nove kartice (tab) i zadanu tražilicu, samo da bi prisilio korisnika na upotrebu njegovih usluga. Otimači preglednika zapravo su prilično bezopasni jer ne rade na krađi financijskih informacija svojim žrtvama ili šifriranju njihovih osobnih datoteka. No, oni mogu preusmjeriti svoje žrtve na maliciozne stranice što rezultira infiltracijom nekih od virusa koji se tamo nalaze. Uz to, kad se virus StartPageing123.com nalazi na vašem računalu, moći ćete primijetiti iznimno veliku količinu komercijalnog sadržaja. Nažalost, obimno oglašavanje već je postalo ozbiljan problem većini virtualne zajednice zbog određenih promjena u marketinškoj politici. Pazite se jer će vam pojavljivanje takvih reklama razorno djelovati na vaše živce, a to se može zaustaviti samo pokretanjem uklanjanja virusa StartPageing123.com iz vašeg računala. Možete to izvršiti brzo i lagano uz pomoć programa ReimageIntego. Da biste se pobrinuli da je virus u potpunosti uklonjen iz sistema, također morate provesti nekoliko koraka koje ćete pronaći na kraju ovog članka.

Ilustracija virusa StartPageing123.comVirus StartPageing123.com tražilica je sumnjive kvalitete koja može preuzeti kontrolu nad web preglednikom i promijeniti njegove postavke.

Dok birate novu tražilicu, uvijek morate dobro proučiti Izjavu o privatnosti. Na veliko iznenađenje, Izjava o privatnosti, Ugovor s krajnjim korisnikom i slični dokumenti sadrže važne činjenice u kojima je opisano kakve i koje informacije developer virusa obično prikuplja, što se s tim informacijama događa nakon prikupljanja, itd. Slučajevi curenja podataka ohrabrili su tvrtke da u posljednje vrijeme pregledaju vlastite Izjave o privatnosti. Čini se da su developeri virusa StartPageing123.com također odlučili otkriti što ih to točno zanima – pripazite jer oni prikupljaju podatke povezane s imenom korisnika, njegovim spolom, datumom i mjestom rođenja. Uz to, autori virusa upotrebljavaju kolačiće (cookies) za praćenje da bi prikupili informacije vezane uz surfanje internetom i kasnije sve to podijelili s trećim stranama i poslovnim partnerima. Problem je što se vaši osobni/privatni podaci mogu podijeliti ne samo s oglašivačkim tvrtkama, već mogu doći i u ruke kriminalcima. I dok pokušavate ne razmišljati o najgorem, primijetit ćete da je ekran vašeg računala prekriven sponzoriranim oglasima. Međutim, baš u tom najgorem slučaju, vaše privatne informacije mogu doživjeti daleko goru sudbinu od preuzimanja kontrole nad PC-jem. Da biste spriječili takve probleme, toplo vam preporučujemo uklanjanje virusa StartPageing123 iz svakog od vaših preglednika.

Metode koje se koriste za distribuciju virusa

Ova pseudo-tražilica širi se primjenom sličnih tehnika kao i ostalu potencijalno nepoželjni programi (PUP). Prema onome što piše u sekciji “O nama”, virus iskorištava mogućnost da se ubaci u računalo zajedno s drugim besplatnim aplikacijama:

startpageing123 postao je partner s nekima od najpopularnijih programskih paketa na svijetu i daje vam mogućnost da naše postavke za pretraživanje interneta instalirate tijekom konfiguracije postavki, što mu daje mogućnost da vam svoje proizvode ponudi besplatno.

(startpageing123 has partnered with some of the most popular software packages in world, giving you the option to install our search settings during setup and giving them the opportunity to offer you their products for free.)

Tako ćete možda pokušati što brže proći kroz instalaciju nekog programa brzi pritišćući gumb “Dalje” (“Next”) i tako uštedjeti nešto vremena. No, rezultat koji ćete dobiti je preuzimanje kontrole nad preglednikom od strane virusa StartPageing123.com, a to će vam oduzeti još više vremena jer je procedura uklanjanja ovog otimača prilično komplicirana. Da biste izbjegli takve programske pakete, morat ćete na drugačiji način instalirati nove programe. Prije svega, morate odabrati “Prilagođenu” ili “Naprednu” instalaciju (“Custom” ili “Advanced”) da biste otkrili dodatne elemente. Nakon toga, pobrinite se da su uklonjene sve kvačice pokraj nepotrebnih dodataka, ekstenzija i ostalih komponenti, pa tek onda nastavite prema završetku instalacije. Imajte na umu da morate konstantno biti na oprezu tijekom surfanja internetom.

Kako ukloniti virus StartPageing123.com?

Ovisno o vašem tehničkom iskustvu, virus StartPageing možete ukloniti iz svojeg računala ručno ili automatski. Ako ste u žurbi, nemojte predugo čekati, nego uklonite ovog otimača preglednika uz pomoć anti-spyware aplikacije. Programi koje smo vam ponudili niže mogu vam pomoći popraviti sistem, a potrebno je samo nekoliko klikova. Osim toga, ti programi će u budućnosti zaštititi vaše računalo. Drugi način je provođenje koraka ručnog uklanjanja virusa StartPageing123.com iz računala. Da biste to učinili, morat ćete pratiti upute koje slijede.

Važno! Budite iznimno pažljivi prilikom provođenje tih koraka da biste minimalizirali sve moguće rizike i opasnosti za vaše računalo.

BONUS:

Ovo je veoma agresivan otimač preglednika, pa on može u Task Manageru ostaviti maliciozne procese. Da biste ih onemogućili, pritisnite Ctrl+Alt+Del i nakon toga završite (End) sve procese s čudnim imenima. Nemojte zaboraviti provjeriti njihove direktorije, a njih biste također trebali ukloniti.

Osim toga, provjerite i Windows Services te nalazili se tamo nešto povezano s virusom Startpageing123. Da biste to učinili, pritisnite “Win+R” i upišite “services.msc” (bez navodnika) i kliknite na OK. Morate onemogućiti nasumično nazvane usluge/servise ili one koje u imenu ili opisu sadrže ime ovog virusa.

Slijedi otvaranje Windows task Schedulera tako da pritisnete “Win+R” i upišete “taskschd.msc” (bez navodnika). Kliknite na OK i uklonite sve zadatke povezane s virusom Startpageing123.com.

Da biste očistili Windows Registry, pritisnite “Win+R” i upišite “regedit.exe” (bez navodnika). Nakon što kliknete na OK, morate ukloniti sve vrijednosti povezane s virusom Startpageing123.com.

Uz pomoć programa ReimageIntego moći ćete ukloniti štetu koju je napravio virus. Programi SpyHunter 5Combo Cleaner i Malwarebytes preporučuju se za detektiranje potencijalno nepoželjnih programa i virusa, kao i svih datoteka i unosa u registar koji su povezani s njima.

Ponuda
uradi sada!
Preuzmi
Reimage Sreća
Zagarantirana
Preuzmi
Intego Sreća
Zagarantirana
Kompatibilan sa Microsoft Windows Supported versions Kompatibilan sa OS X Supported versions
Što učiniti ako nije uspjelo?
Ako niste uspjeli ukloniti štetu izazvanu virusom uz pomoć Reimage Intego, postavite pitanje našem timu za podršku i navedite što je više moguće detalja.
Program Reimage Intego ima besplatan ograničeni skener. Reimage Intego nudi daleko više kada kupite njegovu kompletnu verziju. Kad besplatan skener detektira probleme, možete ih ukloniti besplatnom metodom popravka ili možete odlučiti kupiti kompletnu verziju da biste te probleme uklonili automatski.
ALternativni Softver
Različiti software ima različitu namjenu. Ako niste uspjeli popraviti oštećene datoteke programom Reimage, pokušajte pokrenuti SpyHunter 5.
ALternativni Softver
Različiti software ima različitu namjenu. Ako niste uspjeli popraviti oštećene datoteke programom Intego, pokušajte pokrenuti Combo Cleaner.

Ručni StartPageing123.com Priručnik za uklanjanje virusa:

Uklonite StartPageing123.com iz Windows sistema

Da biste uklonili StartPageing123.com iz operativnog sustava Windows, molimo vas da pratite upute koje slijede. Prije svega, morate deinstalirati otimač preglednika i programe s kojima je on povezan. Pobrinite se da deinstalirate startpageing123 i sve ostale unose koji su povezani s Yandexom. Nakon toga uklonite maliciozne Windows prečace (shortcuts). Svi koraci potrebni da biste uklonili link www.Startpageing123.com iz polja Target ponuđeni su ispod.

 1. Kliknite Start Control Panel Programs and Features (ukoliko ste korisnik Windows XP, kliknite na Add/Remove Programs). Kliknite 'Start -> Control Panel -> Programs and Features' (ukoliko ste korisnik 'Windows XP', kliknite na 'Add/Remove Programs').
 2. Ukoliko ste korisnik Windows 10 / Windows 8, kliknite desnom tipkom miša na donji lijevi kut ekrana. Jednom kada se Quick Access Menu pojavi, odaberite Control Panel i Uninstall a Program. Ukoliko ste korisnik 'Windows 10 / Windows 8', kliknite desnom tipkom miša na donji lijevi kut ekrana. Jednom kada se 'Quick Access Menu' pojavi, odaberite 'Control Panel' i 'Uninstall a Program'.
 3. Uklonite StartPageing123.com i srodne programe
  Ovdje, potražite StartPageing123.com ili bilo koje druge nedavno instalirane sumnjive programe.
 4. Uklonite ih te kliknite OK kako biste spremili ove promjene. Desni klik na svaki sumnjiv unos te odaberite 'Uninstall'

Uklonite StartPageing123.com iz Mac OS X sistema

Ovaj otimač preglednika nije pripremljen za napad na Mac OS X. Međutim, ako ga možete pronaći u vašem sistemu, moglo bi se dogoditi da je nedavno ažuriran. U tom slučaju, pratite upute koje slijede da biste uklonili startpageing123 iz svojeg uređaja, kao i ostale unose povezane s Yandexom.

 1. Ako koristite OS X, kliknite na gumb Go u gornjem lijevom kutu ekrana te odaberite Applications. Kliknite 'Go' i odaberite 'Applications'
 2. Čekajte dok ne vidite mapu Applications i potražite StartPageing123.com ili bilo koje sumnjive programe u njoj. Sada kliknite desnom tipkom miša na svaki od unosa te odaberite Move to Trash. Kliknite na svaki zlonamjeran unos i odaberite 'Move to Trash'

Uklonite StartPageing123.com iz Mozilla Firefox (FF)

Ako je preuzeta kontrola nad vašim Firefoxom, pobrinite se prvo da ste eliminirali sve Yandexove dodatke. Također morate ukloniti dodatak StartPageing123 iz Mozille Firefoxa i resetirati postavke preglednika na način koji je prikazan niže.

 1. Uklonite opasna proširenja
  Otvorite Mozilla Firefox, kliknite na ikonu menija (gornji desni kut) te odaberite Add-ons Extensions. Kliknite na ikonu menija te odaberite 'Add-ons'
 2. Ovdje, odaberite StartPageing123.com i ostale upitne dodatke. Kliknite Remove kako biste obrisali ove unose. Odaberite 'Extensions' te potražite zlonamjerne unose. Kliknite na 'Remove' kako biste ih se riješili
 3. Resetirajte Mozilla Firefox
  Kliknite na Firefox meni u gornjem lijevom kutu te kliknite na upitnik. Ovdje, odaberite Troubleshooting Information. Kliknite na ikonu menija i onda na '?'. Odaberite 'Troubleshooting Information'
 4. Sada ćete vidjeti Reset Firefox to its default state poruku s Reset Firefox gumbom. Kliknite na ovaj gumb nekoliko puta te završite uklanjanje StartPageing123.com. Kliknite na gumb 'Reset Firefox' nekoliko puta

Uklonite StartPageing123.com iz Google Chrome

Brisanje URL-a StartPageing123 nikako nije dovoljno da biste se riješili ovog otimača preglednika. Da biste popravili računalo, morate deinstalirati sumnjive Yandexove ekstenzije. Nakon toga, pobrinite se da je vaš preglednik resetiran prema uputama koje slijede.

 1. Obrišite zlonamjerne dodatke
  Otvorite Google Chrome, kliknite na ikonu menija (gornji desni kut) te odaberite Tools Extensions. Kliknite na ikonu menija. Odaberite 'Tools' i 'Extensions'
 2. Ovdje odaberite StartPageing123.com te ostale zlonamjerne dodatke te odaberite ikonu koša za smeće kako biste obrisali ove unose. Potražite zlonamjerne unose i obrišite svakog od njih klikom na ikonu koša za smeće
 3. Ponovo kliknite na ikonu menija te odaberite Settings Manage Search engines pod sekcijom Search . kada ste u 'Settings', odaberite 'Manage search engines...'
 4. Kada ste u Search Engines..., uklonite zlonamjerne tražilice. Trebali biste ostaviti samo Google kao svoje željeno ime domene. Kliknite na 'X' kako biste uklonili zlonamjerne URL adrese
 5. Resetirajte Google Chrome
  Kliknite na ikonu menija u gornjem desnom kutu Vašeg Google Chrome te odaberite Settings.
 6. Idite na kraj stranice te kliknite na Reset browser settings. Kada ste u 'Settings', idite dolje do gumba 'Reset browser settings' te kliknite na njega
 7. Kliknite Reset kako biste potvrdili ovu akciju i završili uklanjanje StartPageing123.com. Kliknite na gumb 'Reset' kako biste završili uklanjanje

Uklonite StartPageing123.com iz Internet Explorer (IE)

 1. Uklonite opasne dodatke
  Otvorite Internet Explorer, kliknite na ikonu Alata (IE meni) u gornjem desnom kutu preglednika te odaberite Manage Add-ons. Kliknite na ikonu menija te odaberite 'Manage add-ons'
 2. Vidjet ćete Manage Add-ons prozor. Ovdje, potražite StartPageing123.com te ostale sumnjive dodatke. Zaustavite ove unose klikom na Disable: Desni klik na svaki od zlonamjernih unosa te odaberite 'Disable'
 3. Promijenite svoju početnu stranicu ukoliko ju je virus promijenio:
  Kliknite na ikonu alata (meni) u gornjem desnom kutu preglednika te odaberite Internet Options. Ostanite u General prozoru.
 4. Ovdje, uklonite zlonamjeran URL te unesite željeno ime domene. Kliknite Apply kako biste spremili promjene. Obrišite zlonamjerne URL adrese, unesite ime željene domene te kliknite 'Apply' kako biste spremili promjene
 5. Resetirajte Internet Explorer
  Kliknite na ikonu alata (meni) ponovo te odaberite Internet options. Idite u Advanced prozor.
 6. Ovdje, odaberite Reset.
 7. Kada ste u novom prozoru, označite Delete personal settings i ponovo odaberite Reset kako biste završili uklanjanje StartPageing123.com. Idite na 'Advanced' prozor te kliknite gumb 'Reset'. Sada odaberite 'Delete personal settings' te ponovo kliknite na gumb 'Reset'

Uklonite virus StartPageing123.com iz preglednika Microsoft Edge

Resetirajte postavke za Microsoft Edge (1. metoda)

 1. Pokrenite aplikaciju Microsoft Edge i kliknite na More (tri točke u gornjem desnom kutu ekrana)
 2. Kliknite na Settings za više opcija.
 3. Jednom kada pojavi prozor Settings, kliknite na gumb Choose what to clear pod opcijom Clear browsing data. Idite na Postavke i odaberite 'Choose what to clear'
 4. Ovdje odaberite sve što želite ukloniti i kliknite na Clear. Odaberite 'Clear'
 5. Sada biste desnom tipkom miša trebali kliknuti na Start (logo Windowsa). Ovdje odaberite Task Manager. Otvorite 'Start menu' i odaberite 'Task Manager'
 6. Kada ste u Processes, potražite Microsoft Edge.
 7. Kliknite na njega desnom tipkom miša i odaberite Go to details. Ukoliko ne možete vidjeti Go to details, kliknite na More details i ponovite prijašnje korake. Kliknite desnom tipkom miša na 'Microsoft Edge' i odaberite 'Go to details' Odaberite 'More details' ukoliko se ne pojavi 'Go to details'
 8. Kada se pojavi kartica Details, pronađite svaki unos koji sadrži naziv Microsoft Edge. Kliknite na svaki od njih desnom tipkom miša i odaberite End Task kako biste završili te unose. Pronađite unose Microsoft Edgea i odaberite 'End Task'

Resetiranje preglednika Microsoft Edge (2. metoda):

Ukoliko vam 1. metoda nije pomogla, morate upotrijebiti naprednu metodu za resetiranje Edgea.

 1. Pažnja: morate napraviti sigurnosnu kopiju podataka prije korištenja ove metode.
 2. Pronađite ovu mapu na svojem računalu: C:\Users\%username%\AppData\Local\Packages\Microsoft.MicrosoftEdge_8wekyb3d8bbwe.
 3. Odaberite svaki unos koji je tamo pohranjen i kliknite desnom tipkom miša. Nakon toga kliknite na Delete. Idite u mapu Microsoft Edge na svojem računalu, desnim klikom odaberite sve unose i kliknite na 'Delete'
 4. Kliknite na Start (logo Windowsa) i unesite window power u kućicu Search my stuff.
 5. Kliknite desnom tipkom miša na unos Windows PowerShell i odaberite Run as administrator. Pronađite Windows PowerShell, kliknite na njega desnom tipkom miša i odaberite 'Run as administrator'
 6. Jednom kada se pojavi prozor Administrator: Windows PowerShell, zalijepite ovu liniju koda nakon PS C:\WINDOWS\system32> i pritisnite Enter:
  Get-AppXPackage -AllUsers -Name Microsoft.MicrosoftEdge | Foreach {Add-AppxPackage -DisableDevelopmentMode -Register $($_.InstallLocation)\AppXManifest.xml -Verbose}
  Kopirajte i zalijepite potreban kod i pritisnite 'Enter'

Jednom kada su ti koraci dovršeni, StartPageing123.com bi trebao biti uklonjen iz preglednika Microsoft Edge.

Uklonite StartPageing123.com iz Safari

 1. Uklonite opasna proširenja
  Otvorite web preglednik Safari te kliknite na Safari u meniju u gornjem lijevom kutu ekrana. Jednom kada učinite ovo, odaberite Preferences. Kliknite na 'Safari' i odaberite 'Preferences'
 2. Ovdje, odaberite Extensions i potražite StartPageing123.com ili ostale sumnjive unose. Kliknite na gumb Uninstall kako biste se riješili svakog od njih. Idite na 'Extensions' i uklonite zlonamjrne dodatke
 3. Resetirajte Safari
  Otvorite web preglednik Safari te kliknite na Safari u sekciji meni u gornjem lijevom kutu ekrana. Ovdje, odaberite Reset Safari.... Kliknite na 'Safari' i odaberite 'Reset Safari...'
 4. Sada ćete vidjeti detaljan dijaloški prozor pun opcija resetiranja. Sve ove opcije su većinom označene, ali možete odabrati koje od njih želite resetirati. Kliknite na gumb Reset kako biste završili proces uklanjanja StartPageing123.com. Odaberite sve opcije i kliknite na gumb 'Reset'

Nakon deinstalacije ovog potencijalno nepoželjnog programa i popravljanja svakog od Vaših web preglednika, preporučamo Vam da skenirate svoj računalno sustav reputabilnim anti-spywareom. Ovo će Vam pomoći da se riješite StartPageing123.com tragova registra te će također identificirati srodne parazite ili moguće malware infekcije na Vašem računalu. Za to možete koristiti naše najbolje malware uklanjače: ReimageIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner ili Malwarebytes.

Nemojte dopustiti da vas vlada špijunira

Vlada ima mnogo problema vezanih uz praćenje korisnika i korisničkih podataka, kao i sa špijuniranjem građana, pa biste trebali uzeti u obzir i naučiti nešto više o sumnjivim praksama prikupljanja podataka. Pokušajte izbjeći bilo kakav pokušaj vlade da vas prati ili špijunira tako da na internetu postanete potpuno anonimni.

Možete odabrati drugu lokaciju kad budete online i pristupati bilo kakvom materijalu bez nekih posebnih ograničenja na sadržaj. Veoma lako možete imati internetsku vezu bez ikakvih rizika od hakerskih napada koristeći Private Internet Access VPN.

Kontrolirajte informacije kojima može pristupiti vlada ili bilo koja neželjena stranka i surfajte internetom bez mogućnosti da vas se špijunira. Čak i ako niste umiješani u ilegalne aktivnosti ili vjerujete svojem izboru usluga i platformi, budite sumnjičavi oko vlastite sigurnosti i poduzmite mjere predostrožnosti korištenjem usluge VPN-a.

Za slučaj malware napada, napravite sigurnosne kopije datoteka za kasniju upotrebu

Korisnici računala mogu na razne načine izgubiti podatke zahvaljujući cyber infekcijama ili upravo njihovom štetnom djelovanju. Softverski problemi koje stvaraju malware programi ili direktan gubitak podataka zbog šifriranja mogu dovesti do problema sa samim uređajem ili čak nanijeti permanentna oštećenja. Kada imate aktualne sigurnosne kopije, na veoma lagan način možete se oporaviti nakon takvog incidenta i nastaviti s radom.

Najbitnije je kreirati ažuriranja za svoje sigurnosne kopije, i to nakon bilo kakve promjene na računalu, pa ćete se moći vratiti točno u vrijeme prije nego je malware bilo što uspio promijeniti ili prije nego problemi s uređajem uzrokuju probleme s performansama ili oštećenje podataka. Kada imate raniju verziju svakog bitnog dokumenta ili projekta, lako ćete izbjeći frustracije i nervne slomove. To je pogotovo korisno kada se malware stvori niotkuda. Za potrebe vraćanja sistema u određenu točku u vremenu možete upotrijebiti Data Recovery Pro.

O autoru
Julie Splinters
Julie Splinters - Specijalist za uklanjanje malware programa

Ukoliko Vam je ovaj besplatan vodič za uklanjanje pomogao i zadovoljni ste našom uslugom, molimo Vas da razmislite o doniranju kako bi ova usluga opstala. Čak i najmanja cifra će biti cijenjena.

Kontaktiraj Julie Splinters
O tvrtci Esolutions

Vodič za uklanjanje na drugim jezicima