Ljestvica ozbiljnosti:  
  (99/100)

Virus RackCrypt. Kako ukloniti? (Vodič za deinstalaciju)

od Jake Doevan - - | Tip: Otimač preglednika

Korisnici računala moraju biti pažljivi tijekom surfanja internetom jer pun rizika i cyber prijetnji koje tamo besciljno lutaju. Ne moramo naglašavati, cyber kriminalci naporno rade svaki dan da bi pronašli korisnike koji će se uloviti u njihove zamke. Nedavno su stručnjaci za sigurnost računala uočili da se broj napada ransomware programa značajno povisio – cyber kriminalci vjerojatno su primijetili da im baš takva vrsta virusa generira ogromnu zaradu na ilegalan način jer se korisnici prestraše kad im netko ukrade datoteke, a da bi ih vratili u svoje vlasništvo voljni su platiti tražene svote novca. Ako se ikada susretnete s ransomware virusom, upozoravamo vas, NEMOJTE plaćati otkupninu.

Ransomware virus RackCrypt Ransomware. Na koji način funkcionira?

Virus RackCrypt, također poznat pod nazivom MVP Locker, maliciozni je Trojanac koji može ući u vaše računalo pretvarajući se da je bezopasna datoteka. Jednom kad se nađe u sistemu računala, postavit će datoteke u folder Temp, dodati maliciozne ključeve u registar i zamijeniti sliku na vašoj radnoj površini (desktop) slikom sa stranice rack.com, na kojoj se nalaze upute kako vratiti vaše privatne datoteke koje je šifrirao virus RackCrypt. U međuvremenu, ova maliciozna računalna prijetnja aktivirat će svoj zlonamjerni program koji skenira sistem računala i traži razne privatne informacije. On će tražiti slike, dokumente, glazbu, vodio materijal, prezentacije, arhive i brojne druge tipove datoteka. Obično cilja datoteke sa sljedećim ekstenzijama:

.doc, .docm, .docx, .jpe, .jpeg, .jpg, .js, .m3u, .m4a, .menu, .mov, .mp4, .mp3, .pptx, .psd, .ptx, .qic, .raw, .sav, .tor, .wmv, .wmo, .zip, .xls, .xlsm, .wall, .srf, .svg, .layout, .txt, .pdf, .mddata and many others.

Kad detektira te datoteke, upotrijebit će moćni algoritam za šifriranje imena AES-256 i zaključat će ih. Da su datoteke napadnute od strane malware programa RackCrypt, možete prepoznati po ekstenziji koja će se dodati zaraženim datotekama – ovaj virus dodaje imenu datoteke ekstenziju .rack. Na primjer, datoteka file.mp3 bit će promijenjena u file.rack.mp3. Nemoguće je otvoriti šifriranu datoteku bez ključa za dešifriranje, a na račun toga će ransomware RackCrypt tražiti svoju žrtvu da plati otkupninu i tako dobije željeni ključ. No, stručnjaci za zaštitu računala tvrde da cyber kriminalci gotovo nikad ne daju ključ za dešifriranje, čak ni kad im žrtva PLATI otkupninu.

RackCrypt malware

Kako ransomware RackCrypt uspije ući u sistem računala?

Ransomware RackCrypt širi se internetom uz pomoć tehnike trojanskog konja. Najčešće se distribuira uz pomoć malicioznih email poruka koje se šalju ciljanim korisnicima. Ransomware program obično nastoji napadati velike kompanije jer ovaj virus može vrlo lako šifrirati na tone važnih datoteka koje se nalaze u mreži baziranoj na peer-to-peer vezi. Da bi izbjegli infekciju virusom RackCrypt, preporučujemo vam izbjegavanje otvaranja sumnjivih email poruka koje dolaze od nepoznatih pošiljatelja. Također morate biti pažljivi pri preuzimanju torrent datoteka – cyber kriminalci jako često šire zaražene torrent datoteke, uključujući i viruse, pa budite pažljivi i nemojte tako nešto preuzeti na svoje računalo. Morat ćete se osloniti isključivo na popularne i poznate web stranice za download; nemojte lutati visokorizičnim stranicama koje su do vrha ispunjene reklamama ili se na njima nudi više od jednog gumba/linka za “Download”. Prema našem iskustvu, takve stranice mogu promovirati programe upitne kvalitete, pa čak i zaražene aplikacije, pa ih je bolje izbjegavati.

Datoteke koje pripadaju ovom virusu možete obrisati uz pomoć anti-malware programa Reimage; drugi način je da malware RackCrypt uklonite ručno. Vodič za ručno nalazi se na sljedećoj stranici.

Tehnike za uklanjanje virusa RackCrypt:

Pred vama je i mogućnost da platite otkupninu cyber kriminalcima i tako ih “podržite” u njihovom radu. Mi vam to ne možemo preporučiti jer NEMA garancije da će vam dati ključ za dešifriranje.

Jako je važno da uklonite virus RackCrypt čim ga primijetite na svom računalu; to bi moglo zaustaviti proces šifriranja datoteka, ako već ni tada nije prekasno. Pripremili smo vam vodič za ručno uklanjanje nakon ovog članka, iako vam preporučujemo da sami NE ulazite u borbu s ovim virusom. Ako ste neiskusan korisnik računala, morali biste prebaciti taj zadatak na profesionalni alat za uklanjanje malware programa.

Kako vratiti svoje datoteke?

Nažalost, nema 100% sigurnog načina da dešifrirate datoteke koje je napao ransomware virus RackCrypt. Uvijek morate imati sigurnosnu kopiju (backup) vaših datoteka na eksternom hard disku za slučaj da vas napadne ovakav virus; ne preporučujemo čuvanje datoteka u online cloudu jer su neki virusi toliko sposobni da mogu doći do njih uz pomoć vaše konekcije na internet, pa i tamo mogu napraviti pravi kaos. Ako niste ranije napravili sigurnosnu kopiju vaših datoteka, šansa da ćete opet doći do njih su veoma male. Međutim, možete isprobati neki od sljedećih programa za dešifriranje nekih datoteka: Kaspersky virus-fighting utilities, Photorec, ili R-Studio.

Ponuda
uradi sada!
Preuzmi
Reimage (program za uklanjanje) Sreća
Zagarantirana
Preuzmi
Reimage (program za uklanjanje) Sreća
Zagarantirana
Kompatibilan sa Microsoft Windows Supported versions Kompatibilan sa OS X Supported versions
Što učiniti ako nije uspjelo?
Ako niste uspjeli ukloniti štetu izazvanu virusom uz pomoć Reimage, postavite pitanje našem timu za podršku i navedite što je više moguće detalja.
Preporučujemo Reimage da biste uklonili štetu izazvanu virusom. Besplatan skener omogućava vam da provjerite je li vaš PC zaražen ili nije. Ako morate ukloniti malware program, morate kupiti licenciranu verziju Reimage alata za uklanjanje malware programa.

Ručni RackCrypt Priručnik za uklanjanje virusa:

Ukloni RackCrypt koristeći Safe Mode with Networking

 • Korak 1: Podigni sustav računala na Safe Mode with Networking

  Windows 7 / Vista / XP
  1. Kliknite na Start Shutdown Restart OK.
  2. Kad se vaše računalo aktivira, počnite pritiskati F8 više puta sve dok vam se ne pokaže prozor Advanced Boot Options.
  3. Na listi odaberite Safe Mode with Networking Odaberite 'Safe Mode with Networking'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Pritisnite gumb Power kod Windows ekrana za logiranje. Sada pritisnite i držite Shift, koji se nalazi na tipkovnici, pa kliknite Restart..
  2. Sada odaberite Troubleshoot Advanced options Startup Settings i na kraju pritisnite Restart.
  3. Kad se računalo aktivira, odaberite Enable Safe Mode with Networking u prozoru Startup Settings. Odaberite 'Enable Safe Mode with Networking'
 • Korak 2: Ukloni RackCrypt

  Ulogirajte se u vaš inficirani račun i pokrenite preglednik. Preuzmite Reimage ili neki drugi renmirani anti-spyware program. Ažurirajte ga prije kompletnog skeniranja sistema i uklonite maliciozne datoteke koje pripadaju ransomware programu i završite uklanjanje virusa RackCrypt.

Ako ransomware program blokira Safe Mode with Networking, pokušajte sa sljedećom metodom.

Ukloni RackCrypt koristeći System Restore

 • Korak 1: Podigni sustav računala na Safe Mode with Command Prompt

  Windows 7 / Vista / XP
  1. Kliknite na Start Shutdown Restart OK.
  2. Kad se vaše računalo aktivira, počnite pritiskati F8 više puta sve dok vam se ne pokaže prozor Advanced Boot Options.
  3. Na listi odaberite Command Prompt Odaberite 'Safe Mode with Command Prompt'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Pritisnite gumb Power kod Windows ekrana za logiranje. Sada pritisnite i držite Shift, koji se nalazi na tipkovnici, pa kliknite Restart..
  2. Sada odaberite Troubleshoot Advanced options Startup Settings i na kraju pritisnite Restart.
  3. Kad se računalo aktivira, odaberite Enable Safe Mode with Command Prompt u prozoru Startup Settings. Odaberite 'Enable Safe Mode with Command Prompt'
 • Korak 2: Vratite sistemske datoteke i postavke
  1. Kada se pojavi prozor Command Prompt, upišite cd restore i kliknite Enter. Upišite 'cd restore' nez navodnika i pritisnite 'Enter'
  2. Sada upišite rstrui.exe i još jednom pritisnite Enter. Upišite 'rstrui.exe' nez navodnika i pritisnite 'Enter'
  3. Kad se pojavi novi prozor, kliknite na Next i odaberite točku vraćanja prije infiltracije RackCrypt. Nakon što to učinite, kliknite na Next. Kad se pojavi prozor 'System Restore', odaberite 'Next' Odaberite točku vraćanja i kliknite na 'Next'
  4. Sada kliknite na Yes da bi započeli s vraćanjem sistema. Kliknite na 'Yes' i započnite vraćanje sistema
  Jednom kad vratite sistemske datoteke i postavke na raniji datum, preuzmite i skenirajte računalo uz pomoć programa Reimage i pobrinite se da je uklanjanje virusa RackCrypt uspješno provedeno

Na kraju, uvijek morate razmišljati o zaštiti od crypto-ransomware programa. Da bi zaštitili vaše računalo od RackCrypt i ostalih ransomware programa, morate se poslužiti renomiranim anti-spyware programima kao što su Reimage, Malwarebytes MalwarebytesCombo Cleaner ili Plumbytes Anti-MalwareMalwarebytes Malwarebytes

O autoru

Jake Doevan
Jake Doevan - Život je prekratak da bi se trošio na borbu s virusima

Ukoliko Vam je ovaj besplatan vodič za uklanjanje pomogao i zadovoljni ste našom uslugom, molimo Vas da razmislite o doniranju kako bi ova usluga opstala. Čak i najmanja cifra će biti cijenjena.

Kontaktiraj Jake Doevan
O tvrtci Esolutions

Izvor: https://www.2-spyware.com/remove-rackcrypt-virus.html

Vodič za uklanjanje na drugim jezicima