Ljestvica ozbiljnosti:  
  (99/100)

Uklonite virus Cerber (Instrukcija za uklanjanje) - lip. 2018 ažuriranje

od Ugnius Kiguolis - -   Cerber Ransomware | Tip: Ransomware programi

Virus Cerber zaključat će vaše datoteke i tražiti otkupninu

Cerber virus

Cerber je maliciozan računalni virus koji koristi AES algoritam za šifriranje da bi kodirao datoteke napadnute žrtve. Baš kao i svaki drugi “ransomware” tip virusa, korisnik može ovaj program preuzeti na svoje računalo iz zlonamjernog spam emaila u kojem se nalazi zloćudna izvršna datoteka. Veoma zanimljiv podatak vezan uz ovaj virus je da nikad ne napada računalo ako korisnik živi u jednoj od sljedećih država – Azerbajdžan, Armenija, Gruzija, Bjelorusija, Kirgistan, Kazahstan, Moldavija, Turkmenistan, Tadžikistan, Rusija, Uzbekistan, Ukrajina.

Nažalost, ako u nijednoj od navedenih država nemate trenutno prebivalište, ovaj virus će napasti vaše računalo. Sam virus namješta se tako da bude aktiviran prilikom sljedećeg pokretanja računala. Jednom kad se računalo aktivira, virus će početi nasumično slati poruke i upozorenja o greškama i nakon toga ponovno pokrenuti računalo u načinu rada “Safe Mode with Networking” (sigurnosni način rada uz vezu s internetom). Nažalost, virus će još jednom restartati vaše računalo, ali ovaj puta u normalnom načinu rada, i započeti proces šifriranja.

Cerber ransomware

Pitanja o Cerber virus

Jednom kad se završi proces šifriranja, ransomware Cerber počet će prikazivati poruke u kojima traži plaćanje otkupnine u svakom folderu u kojem se nalaze zaražene datoteke. Te poruke nose naziv “DECRYPT MY FILES” (DEŠIFRIRAJTE MOJE DATOTEKE). Ekstenzija datoteke može varirati, pa će korisnik vidjeti .html, .txt ili .vbs. Datoteka s ekstenzijom .vbs također će odvrtjeti glasovnu poruku u kojoj kaže:

Attention. Attention. Attention. Your documents, photos, databases and other important files have been encrypted!

Pažnja. Pažnja. Pažnja. Vaši dokumenti, fotografije, baze podataka i ostale važne datoteke su šifrirani!

Poruka sa zahtjevom za otkupninu objašnjava što se dogodilo s vašim računalom i daje upute kako doći do svojih datoteka. Ukratko, virus od vas zahtjeva da preuzmete web preglednik Tor i anonimno pristupite stranici na kojoj se može platiti otkupnina. Virus će tražiti otkupninu u visini do 1,25 BitCoina, što otprilike iznosi 512 dolara. Korisniku će se također zaprijetiti da će otkupnina postati dvostruko veća ako se ne plati u roku od sedam dana. Ako žrtva plati otkupninu, ransomware program dostavit će mu jedinstveni link za preuzimanje pomoću kojeg će dobiti alat za dešifriranje. Nažalost, nemoguće je dešifrirati datoteke besplatno.

Cerber virus

Da li je moguće dešifrirati datoteke bez plaćanja otkupnine?

Nažalost, nemoguće je dešifrirati zaključane datoteke bez plaćanja otkupnine. No, ne preporučujemo vam plaćanje jer to samo ohrabruje cyber kriminalce u nastavku provođenja prevarantskih aktivnosti i kreiranju novih vrsta računalnih virusa. Uz to, morate imati na umu da plaćanje otkupnine NEĆE garantirati da će vam cyber kriminalci pomoći u vraćanju šifriranih datoteka.

Svoje podatke u potpunosti možete vratiti prebacivanje s uređaja za backup. Izričito vam preporučujemo da kopije podataka NE čuvate u online oblaku (cloud), jer neki virusi mogu doći do njih uz pomoć vaše konekcije na internet i tako ih zaključati. Ako nemate backup (sigurnosnu kopiju), možete pokušati sa sljedećim alatima za dešifriranje: Photorec, alati za borbu s virusima Kaspersky ili R-Studio. Morate imati na umu da je nužno u potpunosti eliminirati ransomware program prije pokušaja dešifriranja datoteka. To možete napraviti upotrebom anti-malware programa kao što je Reimage.

Cerber virus

Kako se širi ransomware program Cerber ransomware?

Navodno, malware Cerber dopušta drugim cyber kriminalcima da se priključe partnerskoj mreži i dopušta im da distribuiraju virus kako god žele. Originalni developeri virusa uzimaju dio profita, a svojim partnerima prepuštaju ostatak. Budite na oprezu jer će cyber kriminalci u većini slučajeva distribuirati ovaj virus uz pomoć spam email poruka, pa se pobrinite da ne otvarate sumnjive emailove koje su poslali nepoznati pošiljaoci, a pogotovo morate izbjeći otvaranje bilo kakvih privitaka koji se našu u takvim sumnjivim porukama. Također se morate kloniti nepouzdanih stranica za download jer se može dogoditi da preuzmete inficiranu datoteku s kojom dolazi zlonamjerna virus. Ne moramo spominjati da morate izbjegavati posjećivanje rizičnih web stranica.

Cerber virus

Kako ukloniti virus Cerber?

Nema sumnje da je ransomware Cerber jedan od najopasnijih računalnih virusa današnjice. Stručnjaci za sigurnost računala još uvijek rade na kreiranju alata za dešifriranje koji će pomoći žrtvama virusa Cerber u otključavanju datoteka, ali u trenutku pisanja ovog članka nema načina za dešifriranje datoteka bez plaćanja otkupnine. Međutim, ako niste voljni platiti, preporučujemo vam da uklonite Cerber što prije. Opasna je to i veoma dobro strukturirana prijetnja.

Stručnjaci preporučuju korištenje profesionalnog alata za uklanjanje malware aplikacija za eliminiranje prijetnje iz napadnutog računala. No, Ako ste odlučni u namjeri da ovaj virus uklonite ručno, molimo vas da slijedite vodič za ručno uklanjanje Cerbera koji slijedi:

Ponuda
uradi sada!
Preuzmi
Reimage (program za uklanjanje) Sreća
Zagarantirana
Preuzmi
Reimage (program za uklanjanje) Sreća
Zagarantirana
Kompatibilan sa Microsoft Windows Supported versions Kompatibilan sa OS X Supported versions
Što učiniti ako nije uspjelo?
Ako niste uspjeli ukloniti štetu izazvanu virusom uz pomoć Reimage, postavite pitanje našem timu za podršku i navedite što je više moguće detalja.
Preporučujemo Reimage da biste uklonili štetu izazvanu virusom. Besplatan skener omogućava vam da provjerite je li vaš PC zaražen ili nije. Ako morate ukloniti malware program, morate kupiti licenciranu verziju Reimage alata za uklanjanje malware programa.
Virus Cerber fotografija
Virus Cerber fotografija

Ručni Cerber Priručnik za uklanjanje virusa:

Ukloni Cerber koristeći Safe Mode with Networking

 • Korak 1: Podigni sustav računala na Safe Mode with Networking

  Windows 7 / Vista / XP
  1. Kliknite na Start Shutdown Restart OK.
  2. Kad se vaše računalo aktivira, počnite pritiskati F8 više puta sve dok vam se ne pokaže prozor Advanced Boot Options.
  3. Na listi odaberite Safe Mode with Networking Odaberite 'Safe Mode with Networking'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Pritisnite gumb Power kod Windows ekrana za logiranje. Sada pritisnite i držite Shift, koji se nalazi na tipkovnici, pa kliknite Restart..
  2. Sada odaberite Troubleshoot Advanced options Startup Settings i na kraju pritisnite Restart.
  3. Kad se računalo aktivira, odaberite Enable Safe Mode with Networking u prozoru Startup Settings. Odaberite 'Enable Safe Mode with Networking'
 • Korak 2: Ukloni Cerber

  Ulogirajte se u vaš inficirani račun i pokrenite preglednik. Preuzmite Reimage ili neki drugi renmirani anti-spyware program. Ažurirajte ga prije kompletnog skeniranja sistema i uklonite maliciozne datoteke koje pripadaju ransomware programu i završite uklanjanje virusa Cerber.

Ako ransomware program blokira Safe Mode with Networking, pokušajte sa sljedećom metodom.

Ukloni Cerber koristeći System Restore

 • Korak 1: Podigni sustav računala na Safe Mode with Command Prompt

  Windows 7 / Vista / XP
  1. Kliknite na Start Shutdown Restart OK.
  2. Kad se vaše računalo aktivira, počnite pritiskati F8 više puta sve dok vam se ne pokaže prozor Advanced Boot Options.
  3. Na listi odaberite Command Prompt Odaberite 'Safe Mode with Command Prompt'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Pritisnite gumb Power kod Windows ekrana za logiranje. Sada pritisnite i držite Shift, koji se nalazi na tipkovnici, pa kliknite Restart..
  2. Sada odaberite Troubleshoot Advanced options Startup Settings i na kraju pritisnite Restart.
  3. Kad se računalo aktivira, odaberite Enable Safe Mode with Command Prompt u prozoru Startup Settings. Odaberite 'Enable Safe Mode with Command Prompt'
 • Korak 2: Vratite sistemske datoteke i postavke
  1. Kada se pojavi prozor Command Prompt, upišite cd restore i kliknite Enter. Upišite 'cd restore' nez navodnika i pritisnite 'Enter'
  2. Sada upišite rstrui.exe i još jednom pritisnite Enter. Upišite 'rstrui.exe' nez navodnika i pritisnite 'Enter'
  3. Kad se pojavi novi prozor, kliknite na Next i odaberite točku vraćanja prije infiltracije Cerber. Nakon što to učinite, kliknite na Next. Kad se pojavi prozor 'System Restore', odaberite 'Next' Odaberite točku vraćanja i kliknite na 'Next'
  4. Sada kliknite na Yes da bi započeli s vraćanjem sistema. Kliknite na 'Yes' i započnite vraćanje sistema
  Jednom kad vratite sistemske datoteke i postavke na raniji datum, preuzmite i skenirajte računalo uz pomoć programa Reimage i pobrinite se da je uklanjanje virusa Cerber uspješno provedeno

Na kraju, uvijek morate razmišljati o zaštiti od crypto-ransomware programa. Da bi zaštitili vaše računalo od Cerber i ostalih ransomware programa, morate se poslužiti renomiranim anti-spyware programima kao što su Reimage, SpyHunter 5Combo Cleaner ili Malwarebytes

O autoru

Ugnius Kiguolis
Ugnius Kiguolis - Stručnjak za uklanjanje malware programa

Ukoliko Vam je ovaj besplatan vodič za uklanjanje pomogao i zadovoljni ste našom uslugom, molimo Vas da razmislite o doniranju kako bi ova usluga opstala. Čak i najmanja cifra će biti cijenjena.

Kontaktiraj Ugnius Kiguolis
O tvrtci Esolutions

Izvor: https://www.2-spyware.com/remove-cerber-virus.html

Vodič za uklanjanje na drugim jezicima