Uklonite virus Alpha Crypt

od Ugnius Kiguolis - - | Tip: Otimač preglednika

Što je to Alpha Crypt?

Alpha Crypt je ozbiljan virus koji bi također trebao biti kategoriziran kao ransomware. Što znači taj pojam? To znači da je ovaj program dizajniran da bi se infiltrirao u sustav, blokirao ga, šifrirao datoteke koje se nalaze u sustavu i nakon toga tražio korisnika da plati otkupninu u zamjenu za ključ za dešifriranje. Najvažnija činjenica koja se odnosi na ovaj ransomware je da Alpha Crypt može šifrirati svaku od važnih datoteka koje se nalaze u sistemu i uređajima koji se spajaju s računalom, uključujući i eksterne hard diskove, “flash” stickove i slične alate koji se upotrebljavaju za skladištenje backupova važnih datoteka. To znači da vrlo lako možete izgubiti fotografije, glazbene datoteke, važne dokumente i ostalo, ako ih čuvate na svom računalu ili rješenju za vanjsko skladištenje podataka. Da bi korisnicima dali mogućnost dešifriranja šifriranih datoteka, hakeri traže plaćanje otkupnine, a jasno je da se to povećalo u posljednje vrijeme. U trenutku pisanja ovog članka, ključ za dešifriranje košta 1,5 bitcoina, što je otprilike 415 američkih dolara. Bez obzira na to što se čini da je to jedino rješenje koje će vam pomoći da dođete do svojih podataka, ne biste smjeli razmišljati o plaćanju jer nema nikakve garancije da će vam to pomoći u dešifriranju datoteka. Uz to, moramo vas upozoriti na još jednu stvar – plaćanjem tog ključa za dešifriranje također ćete dati podršku prevarantima koji su odgovorni za kreiranje virusa Alpha Crypt, ali i drugih ransomware aplikacija. To vrlo lako može dovesti do povećanja broja takvih virusa u budućnosti. Ako je ova prijetnja već napala vaš uređaj i šifrirala sve ili samo dio važnih datoteka, morate upotrijebiti jedan od sljedećih alata za dešifriranje: R-Studio, Photorec ili Kaspersky Ransomware Decryptor. Osim toga, možete ukloniti maliciozne datoteke Alpha Crypt virusa uz pomoć programa ReimageIntego ili Webroot SecureAnywhere AntiVirus.

Alpha Crypt

Kako virus Alpha Crypt može zaraziti moje računalo?

Baš kao i ransomware TeslaCrypt, virus Alpha Crypt najčešće se širi uz pomoć spam poruka i lažnih notifikacija koje se pojavljuju tijekom surfanja internetom. Morate biti na oprezu jer se ta upozorenja mogu pojaviti i na nelegitimnim i na legalnim web stranicama, a hakeri su počeli upotrebljavati napredne tehnike kojima utječu na legitimne stranice i u njih umeću maliciozan kod. Uz to, ovaj ransomware može se pojaviti na vašem računalu i nakon toga šifrirati sve vaše fotografije ili glazbene datoteke u slučaju da nasjednete na lažnu email poruku. U većini tih poruka koje služe širenju ransomware aplikacija dolaze informacije o pre-paid kupovanju, porezima, propuštenim uplatama i sličnim stvarima koje bi korisnike mogle zainteresirati ili zabrinuti. No, jedan od novijih primjera je upozorenje da je račun korisnika blokiran te se traži provjera i potvrda nekih detalja. Molimo vas, izbjegavajte takve emailove i obrišite ih iz svog inboxa da biste se zaštitili. Inače, takve poruke su pune linkova ili privitaka koji se nikad ne bi smjeli otvarati ako se želi izbjeći Alpha Crypt ili neki drugi sličan virus. Jednom kad ova prijetnja uđe u sistem, uzrokovat će već ranije spomenuta aktivnosti. Teško ćete previdjeti činjenicu da je ovaj program ušao u vaše računalo zbog upozoravajućih poruka u kojima se traži plaćanje otkupnine.

Kako ukloniti virus Alpha Crypt?

Ako ste upravo otkrili da je virus Alpha Crypt zarazio vaše računalo i blokirao sve vaše datoteke, najbitnije što morate učiniti je uklanjanje malicioznih datoteka iz računala. Da bi to napravili, pokušajte s upotrebom neke od metoda koje slijede.

Preporučujemo vam također da razmislite o prevenciji takvih infekcija. Za to možete upotrijebiti već ranije spomenute programe. Osim toga, nemojte zaboraviti o imunitetu vaših datoteka i backupu. Za backup može poslužiti USB vanjski hard disk, CD, DVD ili se jednostavno možete osloniti na online backup, kao što je Google Drive, Dropbox, Flickr i ostala slična rješenja. Više informacija o backupu može se pronaći u sljedećem članku: Zašto mi je potreban backup i što mi je na raspolaganju?

Ponuda
uradi sada!
Preuzmi
Reimage Sreća
Zagarantirana
Preuzmi
Intego Sreća
Zagarantirana
Kompatibilan sa Microsoft Windows Supported versions Kompatibilan sa OS X Supported versions
Što učiniti ako nije uspjelo?
Ako niste uspjeli ukloniti štetu izazvanu virusom uz pomoć Reimage Intego, postavite pitanje našem timu za podršku i navedite što je više moguće detalja.
Program Reimage Intego ima besplatan ograničeni skener. Reimage Intego nudi daleko više kada kupite njegovu kompletnu verziju. Kad besplatan skener detektira probleme, možete ih ukloniti besplatnom metodom popravka ili možete odlučiti kupiti kompletnu verziju da biste te probleme uklonili automatski.
ALternativni Softver
Različiti software ima različitu namjenu. Ako niste uspjeli popraviti oštećene datoteke programom Reimage, pokušajte pokrenuti SpyHunter 5.
ALternativni Softver
Različiti software ima različitu namjenu. Ako niste uspjeli popraviti oštećene datoteke programom Intego, pokušajte pokrenuti Combo Cleaner.

Ručni Alpha Crypt Priručnik za uklanjanje virusa:

Ukloni Alpha Crypt koristeći Safe Mode with Networking

 • Korak 1: Podigni sustav računala na Safe Mode with Networking
  Windows 7 / Vista / XP
  1. Kliknite na Start Shutdown Restart OK.
  2. Kad se vaše računalo aktivira, počnite pritiskati F8 više puta sve dok vam se ne pokaže prozor Advanced Boot Options.
  3. Na listi odaberite Safe Mode with Networking Odaberite 'Safe Mode with Networking'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Pritisnite gumb Power kod Windows ekrana za logiranje. Sada pritisnite i držite Shift, koji se nalazi na tipkovnici, pa kliknite Restart..
  2. Sada odaberite Troubleshoot Advanced options Startup Settings i na kraju pritisnite Restart.
  3. Kad se računalo aktivira, odaberite Enable Safe Mode with Networking u prozoru Startup Settings. Odaberite 'Enable Safe Mode with Networking'
 • Korak 2: Ukloni Alpha Crypt

  Ulogirajte se u vaš inficirani račun i pokrenite preglednik. Preuzmite ReimageIntego ili neki drugi renmirani anti-spyware program. Ažurirajte ga prije kompletnog skeniranja sistema i uklonite maliciozne datoteke koje pripadaju ransomware programu i završite uklanjanje virusa Alpha Crypt.

Ako ransomware program blokira Safe Mode with Networking, pokušajte sa sljedećom metodom.

Ukloni Alpha Crypt koristeći System Restore

 • Korak 1: Podigni sustav računala na Safe Mode with Command Prompt
  Windows 7 / Vista / XP
  1. Kliknite na Start Shutdown Restart OK.
  2. Kad se vaše računalo aktivira, počnite pritiskati F8 više puta sve dok vam se ne pokaže prozor Advanced Boot Options.
  3. Na listi odaberite Command Prompt Odaberite 'Safe Mode with Command Prompt'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Pritisnite gumb Power kod Windows ekrana za logiranje. Sada pritisnite i držite Shift, koji se nalazi na tipkovnici, pa kliknite Restart..
  2. Sada odaberite Troubleshoot Advanced options Startup Settings i na kraju pritisnite Restart.
  3. Kad se računalo aktivira, odaberite Enable Safe Mode with Command Prompt u prozoru Startup Settings. Odaberite 'Enable Safe Mode with Command Prompt'
 • Korak 2: Vratite sistemske datoteke i postavke
  1. Kada se pojavi prozor Command Prompt, upišite cd restore i kliknite Enter. Upišite 'cd restore' nez navodnika i pritisnite 'Enter'
  2. Sada upišite rstrui.exe i još jednom pritisnite Enter. Upišite 'rstrui.exe' nez navodnika i pritisnite 'Enter'
  3. Kad se pojavi novi prozor, kliknite na Next i odaberite točku vraćanja prije infiltracije Alpha Crypt. Nakon što to učinite, kliknite na Next. Kad se pojavi prozor 'System Restore', odaberite 'Next' Odaberite točku vraćanja i kliknite na 'Next'
  4. Sada kliknite na Yes da bi započeli s vraćanjem sistema. Kliknite na 'Yes' i započnite vraćanje sistema
  Jednom kad vratite sistemske datoteke i postavke na raniji datum, preuzmite i skenirajte računalo uz pomoć programa ReimageIntego i pobrinite se da je uklanjanje virusa Alpha Crypt uspješno provedeno

Na kraju, uvijek morate razmišljati o zaštiti od crypto-ransomware programa. Da bi zaštitili vaše računalo od Alpha Crypt i ostalih ransomware programa, morate se poslužiti renomiranim anti-spyware programima kao što su ReimageIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner ili Malwarebytes

Nemojte dopustiti da vas vlada špijunira

Vlada ima mnogo problema vezanih uz praćenje korisnika i korisničkih podataka, kao i sa špijuniranjem građana, pa biste trebali uzeti u obzir i naučiti nešto više o sumnjivim praksama prikupljanja podataka. Pokušajte izbjeći bilo kakav pokušaj vlade da vas prati ili špijunira tako da na internetu postanete potpuno anonimni.

Možete odabrati drugu lokaciju kad budete online i pristupati bilo kakvom materijalu bez nekih posebnih ograničenja na sadržaj. Veoma lako možete imati internetsku vezu bez ikakvih rizika od hakerskih napada koristeći Private Internet Access VPN.

Kontrolirajte informacije kojima može pristupiti vlada ili bilo koja neželjena stranka i surfajte internetom bez mogućnosti da vas se špijunira. Čak i ako niste umiješani u ilegalne aktivnosti ili vjerujete svojem izboru usluga i platformi, budite sumnjičavi oko vlastite sigurnosti i poduzmite mjere predostrožnosti korištenjem usluge VPN-a.

Za slučaj malware napada, napravite sigurnosne kopije datoteka za kasniju upotrebu

Korisnici računala mogu na razne načine izgubiti podatke zahvaljujući cyber infekcijama ili upravo njihovom štetnom djelovanju. Softverski problemi koje stvaraju malware programi ili direktan gubitak podataka zbog šifriranja mogu dovesti do problema sa samim uređajem ili čak nanijeti permanentna oštećenja. Kada imate aktualne sigurnosne kopije, na veoma lagan način možete se oporaviti nakon takvog incidenta i nastaviti s radom.

Najbitnije je kreirati ažuriranja za svoje sigurnosne kopije, i to nakon bilo kakve promjene na računalu, pa ćete se moći vratiti točno u vrijeme prije nego je malware bilo što uspio promijeniti ili prije nego problemi s uređajem uzrokuju probleme s performansama ili oštećenje podataka. Kada imate raniju verziju svakog bitnog dokumenta ili projekta, lako ćete izbjeći frustracije i nervne slomove. To je pogotovo korisno kada se malware stvori niotkuda. Za potrebe vraćanja sistema u određenu točku u vremenu možete upotrijebiti Data Recovery Pro.

O autoru
Ugnius Kiguolis
Ugnius Kiguolis - Stručnjak za uklanjanje malware programa

Ukoliko Vam je ovaj besplatan vodič za uklanjanje pomogao i zadovoljni ste našom uslugom, molimo Vas da razmislite o doniranju kako bi ova usluga opstala. Čak i najmanja cifra će biti cijenjena.

Kontaktiraj Ugnius Kiguolis
O tvrtci Esolutions

Vodič za uklanjanje na drugim jezicima