Što je to sistemski alati i kako ukloniti takav program

od Alice Woods - - Ažurirano | Tip: Sistemski alati
12

Sistemski alati su računalni programi koji se mogu koristiti za implementiranje različitih zadataka. Korisnici ih preuzimaju na svoja računala s određenim namjerama, na primjer izvršavanje nekog zadatka, poboljšanje performansi i sigurnosti samog sistema, dobivanje boljeg iskustva tijekom surfanja internetom ili popravak jednostavnih greški na PC-ju. Većina takvih programa pripada renomiranim kompanijama, pa su oni sigurni i jednostavni za korištenje. Sistemski alat možete deinstalirati s računala uz pomoć funkcije “uninstall”.

Sistemski alati mogu se podijeliti u dvije kategorije – legitimni i maliciozni. Stručnjaci za sigurnost računala upozoravaju korisnike na maliciozne sistemske alate jer mogu na vašem računalu provoditi aktivnosti koje rade virusi i malware aplikacije. Bez obzira na to što piše na službenoj stranici takvog programa, on može početi uzrokovati neočekivane aktivnosti čim se instalira na računalo. Uobičajeno je da sumnjive verzije sistemskih alata uzrokuju usporavanje računala, pokreću lažna skeniranja sistema, prikazuju neželjene notifikacije i pop-up reklame, preusmjeravaju korisnika na nepoznate web stranice i pokreću slične aktivnosti. Takvi sistemski alati mogu se staviti u kategoriju “potencijalno nepoželjnih programa” i moraju se čim prije deinstalirati s računala.

Treba također primijetiti da lažne sistemske alate možete naći na svojem računalu, a da ih uopće niste preuzeli. To se događa zato jer se takvi programi aktivno šire internetom u paketu s drugim (većinom legalnim) aplikacijama. Ovdje su oni prezentirani kao opcionalne komponente koje se mogu primijetiti samo ako korisnik prati proces instalacije takvog programa. Većina takvih sumnjivih sistemskih alata također se ne mogu deinstalirati s računala na tradicionalan način jer nastoje koristiti posebne tehnike za skrivanje od očiju korisnika. U tom slučaju, preporučuje se upotreba renomiranog anti-spyware programa.

System tools

Vrste malicioznih sistemskih alata koje bi se trebale izbjegavati::

  • Lažni alati za optimizaciju PC-ja. Bez obzira na to što se ovakvi programi smatraju bezazlenima, oni mogu uzrokovati naporna skeniranja računala i pojavu sigurnosnih notifikacija na vašem računalu. Obično tvrde da je računalo puno različitih grešaka (beskorisni unosi u registar, nepotrebne datoteke i ostali sadržaj) koje treba popraviti/eliminirati. Oni također nude popravljanje tih pogrešaka, ali korisnik u tom slučaju mora kupiti licenciranu verziju tog programa. Ovdje je glavni problem što takve aplikacije mogu otkriti samo mali dio nepotrebnih komponenti koje se nalaze na računalu korisnika. Osim toga, njihovo uklanjanje teško može povećati brzinu vašeg PC-ja jer biste morali ukloniti na tisuće takvih datoteka da bi se mogla primijetiti razlika u funkcionalnosti računala.
  • Scareware. Ovakav software također ne predstavlja nikakvu opasnost za sistem računala. Međutim, baš kao što sugerira samo ime, ovakvi programi mogu prikazati lažna skeniranja računala i lažne sigurnosne notifikacije i tako iskoristiti strah da natjeraju korisnika da pomisli kako je njegovo računalo zaraženo. Također vas mogu obavijestiti da je jedini način na koji se mogu greške popraviti, kupnja licencirane verzije određenog scareware programa. Jednom kad developeri ovakvih programa dobiju svoj novac, jednostavno će prestati s prikazivanjem poruka upozorenja na računalima svojih žrtvi
  • Tražilice sumnjive kvalitete. U većini slučajeva, takve stranice za pretraživanje interneta smatraju se pouzdanim alatima. No, takvi alati mogu se pojaviti u sistemu računala bez direktnog preuzimanja. Oni se aktivno šire internetom uz pomoć metode “bundlinga” (u paketu s drugim programom), pa korisnici mogu dopustiti njihovu instalaciju, a da to niti ne shvate. Neke verzije tih sistemskih alata mogu vam prikazati krivotvorene rezultate pretraga i odvesti vas na stranice koje vam nisu poznate ili na njih uopće ne želite otići.

Tehnike distribucije lažnih sistemskih alata:

Nimalo pošteni programi koje se kategoriziraju kao “sistemski alati” ne bi se smjeli preuzimati na računalo. Čak i ako ne predstavljaju direktnu opasnost za vaše korisne datoteke, oni mogu uzrokovati nepoželjne aktivnosti. Slijede najpopularnije metode koje se koriste za distribuciju sistemskih alata.

  • Službene stranice. Veoma lako možete instalirati sistemski alat s njegove službene stranice. Kao što smo spomenuli, većina takvih programa je bezopasna, pa se njihovoj promociji pomaže i na službenoj stranici.
  • Lažne pop-up reklame. Svaka pop-up reklame bi se trebala tretirati ekstremno pažljivo, pogotovo one koje nude besplatan popravak računala. Ako ne želite završiti sa sumnjivim sistemskim alatom na vašem računalu, morate se kloniti reklama u kojima se tvrdi da možete skenirati računalo besplatnim skenerom ili da biste trebali instalirati neku zakrpu na računalo. Obično se takve reklame koriste za širenje sumnjivih programa.
  • Paketi programa. Tehnika “bundlinga” ima veoma važnu ulogu u distribuciji legitimnih i sumnjivih sistemskih alata. Da biste se zaštitili, morate odabrati “Prilagođenu” ili “Naprednu” metodu instalacije svaki put kad instalirate besplatan program na računalo.

Primjeri sumnjivih programa koji bi se morali izbjegavati:

Disk Optimizer Pro tvrdi za sebe da se radi o programu koji popravlja greške, eliminira stare unose u registar i povećava brzinu rada računala. Nažalost, može vam promaknuti jasan napredak u performansama vašeg računala nakon što kupite aplikaciju. Mnogi korisnici PC-ja već su platili za licencu ovog programa i tvrde da uopće ne vide napredak ili poboljšanje funkcionalnosti njihovog PC-ja. Mi vam zapravo preporučujemo da izbjegavate bilo kakav alat za optimizaciju PC-ja ili, ako baš morate, koristite njihove besplatne verzije. To će vam garantirati da nećete izgubiti novac. Uz to, morali biste ukloniti te optimizatore koje ste instalirali na računalo u paketu s nekim drugim programom. 

Program PC Mechanic 2015 možete instalirati za zaštitu svojeg računala od malicioznih programa i uklanjanje nepoželjnih komponenti iz sistema. Nažalost, možda ćete biti veoma razočarani nakon što to učinite jer je dokazano da ovaj program nije sposoban za ništa. Teško da će vam pokazati maliciozne datoteke i ostale komponente koje ne bi trebale biti instalirane na vašem računalu. Uz to, on može početi uzrokovati pojavljivanje mnogih nepoželjnih notifikacija na računalu čim se smjesti u njegovom sistemu. To će raditi zato jer želi prestrašiti korisnika i natjerati ga na kupnju licencirane verzije.

YAC je veoma popularan sigurnosni alat, no morate biti jako pažljivi s njim. Prije svega, on može promijeniti vašu početnu stranicu i zadanu tražilicu. Nakon toga, on može početi s uzrokovanjem preusmjeravanja i neželjenih pop-up reklama na svakom od vaših web preglednika koje koristite, a cilj je promoviranje vlastite licencirane verzije. Na vama je da odlučite isplati li se kupovanje pune verzije ili ne. Ipak, većina stručnjaka za sigurnost vjeruje da ćete samo izgubiti novac.

Metode uklanjanja koje možete upotrijebiti za eliminiranje sistemskih alata:

U većini slučajeva korisnici se odlučuju na uklanjanje sistemskih alata jer su ih prestali koristiti ili jednostavno žele osloboditi prostor na hard disku. No, također možete odlučiti da se želite riješiti jednog od tih programa nakon što primijetite njegove nepoželjne aktivnosti na svojem računalu. Kao što smo već spomenuli, neki dio sistemskih alata smatra se malicioznim i mora biti uklonjen iz sistema. Slijede dvije različite mogućnosti koje možete odabrati:

Ručno uklanjanje sistemskih alata. Ako na računalu imate beskoristan sistemski alat, možete ga ručno deinstalirati.. Da biste to učinili, morate upotrijebiti “Programs and Features” biranjem i klikanjem na “Start”, “Control Panel” i “Programs”. kad na popisu ugledate program koji vam nije potreban, odaberite “Uninstall”.

Metoda automatskog uklanjanja za eliminaciju malicioznih sistemskih alata. Ako mislite da imate problem s malicioznom (ili sumnjivom) verzijom sistemskog alata, morat ćete odabrati automatsko uklanjanje. Reimage ili Plumbytes Anti-MalwareWebroot SecureAnywhere AntiVirus pomoći će vam da budete sigurni da u vašem računalu ne bude više nepoželjnih komponenti koje su povezane sa nekim sistemskim alatom.

 

Najnoviji virusi dodani u bazu podataka

Sistemski alati baza podataka

Siječanj 16, 2018

Virus Tech Support Scam

Što je potrebno znati o virusu Tech Support Scam? Kako se tehnologija razvija svaki dan, sve više smo uključeni u virtualni svijet.Više
Siječanj 03, 2018

New Tab Search

New Tab Search možda i nije najpouzdanija i sigurna tražilica. Više
Siječanj 03, 2018

MPC Cleaner

Možete li vjerovati programu MPC Cleaner? MPC Cleaner odmetnuti je računalni sigurnosni software koji je razvila i predstavila tvrtka DotCash Limited.Više
Prosinac 08, 2017

Reimage Express

Smatra li se Reimage Express virusom? Reimage Express aplikacija NIJE virus i možete joj vjerovati.Više
Prosinac 08, 2017

Virus Reimage

Što je Reimage i da li je virus? Reimage NIJE virus. On je program za optimizaciju računala kojeg možete preuzeti s njegove službene web stranice, stranica trećih strana i preko raznih aplikacija.Više
Prosinac 08, 2017

ByteFence

Virus ByteFence tvrtke Byte Technologies promovira se kao snažan anti-malware alat koji bi trebao s računala ukloniti ozbiljne prijetnje, kao što su trojanci, crvi, spyware ili crapware programi, itd. Više
Prosinac 04, 2017

Android virus

Virus Android nastavlja s napadima i tijekom 2017. Popis malicioznih aplikacija na kojem se nalazi skupina Android virusa još uvijek se širi.Više
Studeni 29, 2017

istart123.com

Što je to istart123.com? istart123.com nepouzdana je tražilica koja je povezana s programom Quick Start i ostalim otimačima preglednika.Više
Studeni 22, 2017

WebBar

Osnovne informacije za virus Web Bar: Web Bar je potencijalno nepoželjan program koji se prezentira kao dodatak pregledniku.Više
Studeni 06, 2017

Reklame virusa Istatic.eshopcomp.com

Je li vaš PC zaražen virusom Istatic.eshopcomp.com? Upoznajte taj program i njegove mogućnosti: Istatic.eshopcomp.com je server za reklame koji internet opskrbljuje oglasima.Više
Studeni 03, 2017

Right Coupon pop-up reklame

Što je Right Coupon? Right Coupon klasificiran je kao adware tip programa i potencijalno nepoželjan program koji se pretežno promovira uz pomoć drugih freeware i shareware programa.Više
Listopad 31, 2017

Facebook virus

Facebook virus je opadan računalni parazit, koji inficira sustav kada posjećujete ovu društvenu mrežu. Više
Listopad 27, 2017

Arena ucjenivački virus

Zloćudni virus Arena javlja se u novom obliku. Arena ucjenivački virus funkcionira kao novi zloćudni virus koji enktiptira datoteke.Više
Listopad 26, 2017

Petya virus

Sve što trebate znati o Petya virusu. Petya virus je još jedan ransomware tip programa koji preuzima korisnikovo računalo i zaključava njegove datoteke.Više

Podaci ažurirani: 2016-10-12

Izvor: https://www.2-spyware.com/system-tools-removal

Pročitajte na drugim jezicima

Datoteke
Softver
Usporedi
Lajkaj nas na Facebook-u