Ljestvica ozbiljnosti:  
  (99/100)

Uklonite virus TrueCrypt (Instrukcije za uklanjanje virusa)

od Alice Woods - - | Tip: Otimač preglednika

Što morate znati o virusu TrueCrypt?

Ransomware virus TrueCrypt želi napasti vaše računalo i zaključati vam osobne datoteke. Uz to, jednom kad uspije u svojoj zloj namjeri, šalje prijetnju da novac morate uplatiti unutar 72 sata. U suprotnom, osobni ključ koji je potreban za dešifriranje bit će permanentno obrisan. Iako se situacija čini zastrašujućom, ne smijete paničariti, već razmisliti o načinu kako ukloniti virus TrueCrypt iz sistema. Srećom, mi smo vam pripremili odgovarajuća rješenja, a jedno od njih je instaliranje programa ReimageIntego.

Kako funkcionira ovaj virus?

Neki bi posumnjali da je virus TrueCrypt svoje ime dobio slučajno. Postoji program “TrueCrypt” koji korisniku omogućava zaključavanje podataka i zabranu pristupa neautoriziranim osobama. No, stručnjaci za IT prijavili su da neke verzije tog programa odlaze u distribuciju uz dodatak trojanca. Naravno, te informacije povezane su s ovim ransomware virusom. Ako pričamo konkretno o virusu, on se ponaša baš kao i drugi primjerci ransomware programa. Korisnika može napasti putem spam emailova koji sadrže zaraženi privitak. Jednom kad se taj privitak otvori, virus se aktivira i počinje tražiti datoteke s ekstenzijama .cfm, .class, .cmd, .config, .cpp, .cr2, .crw, .cs, .csh, .csproj, .csr, .css, .csv, .cxx, .d, .db, .dcr, .dds, .deb, .dib, .dng, .doc, .docm, .docx, .dot, .dotm, .dotx, .dtd, .eps, .fla, .fpx, .gif, .gif, .gz, .gzip, .h, .hpp, .hta, itd. Virus će zaključati podatke i komprimirati ih u %APPDATA%\Microsoft\TrueCrypter\Encrypted.dat. Kad su datoteke zaključane, ransomware TrueCrypt na silu će zamijeniti sliku na radnoj površini (desktopu) porukom o otkupnini kojom vas obavještava da morate platiti u određenom vremenskom roku.

The note of TrueCrypt ransomware

Uz to, čini se da virus također koristi algoritam RSA-2048. Jedna od novih mogućnosti može se shvatiti kao davanje email adrese za kontakt – trueransom_@_mail2tor.com. Virus je relativno skroman i traži samo 93 dolara otkupnine, dok njegovi “rođaci” znaju tražiti 400 i više dolara. U tekstualnoj datoteci s uputama za vraćanje datoteka, malware TrueCrypt daje informacije o tome kako korisnik može kreirati novčanik za BitCoin. Uz to, virus prihvaća novčane transakcije putem poklon-kartica iz Amazona. Povezano s tim, te tehnike mogu sadržavati pogreške jer nije posebno teško pronaći izvornu domenu virusa. No, u ovom trenutku, virus TrueCrypt neometano luta internetom.

Morate biti svjesni da se virus u računalo može ušuljati i kao “infekcija bez datoteke”. Te datoteke čudne su jer ne ostavljaju gotovo nikakve tragove u sistemu i obično služe kao špijuni koji prikupljaju informacije o operativnom sustavu. Nakon toga, hakeri mogu iskoristiti prikupljene podatke i razviti nove tehnike za kreiranje ransomware aplikacija. Upamtite da je od ključna stvar ukloniti te datoteke iz vašeg računala, što znači da je nužno imati renomirani alat za uklanjanje spyware i malware programa. Također možete pokušati s programima za vraćanje datoteka – PhotoRec i R-studio. A sad ćemo se baciti u koštac s uklanjanjem virusa TrueCrypt.

Kako mogu ukloniti virus TrueCrypt?

Dvije su glavne opcije za uklanjanje ove odvratne računalne prijetnje. Prva od njih je ručno uklanjanje. Ako imate dovoljno samopouzdanja da sami riješite ovaj komplicirani problem, možete pogledati upute za uklanjanje koje su objavljene niže. Detaljno proučite svaki korak jer vam niti jedan detalj ne smije promaknuti. Virus TrueCrypt možete eliminirati i automatski. Zapravo, ova opcija nudi garanciju da će prijetnja biti zauvijek obrisana. Anti-spyware program posebno je kreiran upravo za detektiranje i uklanjanje malware i ransomware programa. Na kraju, kad vaš sistem bude kompletno očišćen i vraćen u prvobitno stanje, razmislite o alternativama za spremanje svojih osobnih podataka kako bi spriječili novi gubitak.

Ponuda
uradi sada!
Preuzmi
Reimage Sreća
Zagarantirana
Preuzmi
Intego Sreća
Zagarantirana
Kompatibilan sa Microsoft Windows Supported versions Kompatibilan sa OS X Supported versions
Što učiniti ako nije uspjelo?
Ako niste uspjeli ukloniti štetu izazvanu virusom uz pomoć Reimage Intego, postavite pitanje našem timu za podršku i navedite što je više moguće detalja.
Program Reimage Intego ima besplatan ograničeni skener. Reimage Intego nudi daleko više kada kupite njegovu kompletnu verziju. Kad besplatan skener detektira probleme, možete ih ukloniti besplatnom metodom popravka ili možete odlučiti kupiti kompletnu verziju da biste te probleme uklonili automatski.
ALternativni Softver
Različiti software ima različitu namjenu. Ako niste uspjeli popraviti oštećene datoteke programom Reimage, pokušajte pokrenuti SpyHunter 5.
ALternativni Softver
Različiti software ima različitu namjenu. Ako niste uspjeli popraviti oštećene datoteke programom Intego, pokušajte pokrenuti Combo Cleaner.

Ručni TrueCrypt Priručnik za uklanjanje virusa:

Ukloni TrueCrypt koristeći Safe Mode with Networking

 • Korak 1: Podigni sustav računala na Safe Mode with Networking

  Windows 7 / Vista / XP
  1. Kliknite na Start Shutdown Restart OK.
  2. Kad se vaše računalo aktivira, počnite pritiskati F8 više puta sve dok vam se ne pokaže prozor Advanced Boot Options.
  3. Na listi odaberite Safe Mode with Networking Odaberite 'Safe Mode with Networking'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Pritisnite gumb Power kod Windows ekrana za logiranje. Sada pritisnite i držite Shift, koji se nalazi na tipkovnici, pa kliknite Restart..
  2. Sada odaberite Troubleshoot Advanced options Startup Settings i na kraju pritisnite Restart.
  3. Kad se računalo aktivira, odaberite Enable Safe Mode with Networking u prozoru Startup Settings. Odaberite 'Enable Safe Mode with Networking'
 • Korak 2: Ukloni TrueCrypt

  Ulogirajte se u vaš inficirani račun i pokrenite preglednik. Preuzmite ReimageIntego ili neki drugi renmirani anti-spyware program. Ažurirajte ga prije kompletnog skeniranja sistema i uklonite maliciozne datoteke koje pripadaju ransomware programu i završite uklanjanje virusa TrueCrypt.

Ako ransomware program blokira Safe Mode with Networking, pokušajte sa sljedećom metodom.

Ukloni TrueCrypt koristeći System Restore

 • Korak 1: Podigni sustav računala na Safe Mode with Command Prompt

  Windows 7 / Vista / XP
  1. Kliknite na Start Shutdown Restart OK.
  2. Kad se vaše računalo aktivira, počnite pritiskati F8 više puta sve dok vam se ne pokaže prozor Advanced Boot Options.
  3. Na listi odaberite Command Prompt Odaberite 'Safe Mode with Command Prompt'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Pritisnite gumb Power kod Windows ekrana za logiranje. Sada pritisnite i držite Shift, koji se nalazi na tipkovnici, pa kliknite Restart..
  2. Sada odaberite Troubleshoot Advanced options Startup Settings i na kraju pritisnite Restart.
  3. Kad se računalo aktivira, odaberite Enable Safe Mode with Command Prompt u prozoru Startup Settings. Odaberite 'Enable Safe Mode with Command Prompt'
 • Korak 2: Vratite sistemske datoteke i postavke
  1. Kada se pojavi prozor Command Prompt, upišite cd restore i kliknite Enter. Upišite 'cd restore' nez navodnika i pritisnite 'Enter'
  2. Sada upišite rstrui.exe i još jednom pritisnite Enter. Upišite 'rstrui.exe' nez navodnika i pritisnite 'Enter'
  3. Kad se pojavi novi prozor, kliknite na Next i odaberite točku vraćanja prije infiltracije TrueCrypt. Nakon što to učinite, kliknite na Next. Kad se pojavi prozor 'System Restore', odaberite 'Next' Odaberite točku vraćanja i kliknite na 'Next'
  4. Sada kliknite na Yes da bi započeli s vraćanjem sistema. Kliknite na 'Yes' i započnite vraćanje sistema
  Jednom kad vratite sistemske datoteke i postavke na raniji datum, preuzmite i skenirajte računalo uz pomoć programa ReimageIntego i pobrinite se da je uklanjanje virusa TrueCrypt uspješno provedeno

Na kraju, uvijek morate razmišljati o zaštiti od crypto-ransomware programa. Da bi zaštitili vaše računalo od TrueCrypt i ostalih ransomware programa, morate se poslužiti renomiranim anti-spyware programima kao što su ReimageIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner ili Malwarebytes

Nemojte dopustiti da vas vlada špijunira

Vlada ima mnogo problema vezanih uz praćenje korisnika i korisničkih podataka, kao i sa špijuniranjem građana, pa biste trebali uzeti u obzir i naučiti nešto više o sumnjivim praksama prikupljanja podataka. Pokušajte izbjeći bilo kakav pokušaj vlade da vas prati ili špijunira tako da na internetu postanete potpuno anonimni.

Možete odabrati drugu lokaciju kad budete online i pristupati bilo kakvom materijalu bez nekih posebnih ograničenja na sadržaj. Veoma lako možete imati internetsku vezu bez ikakvih rizika od hakerskih napada koristeći Private Internet Access VPN.

Kontrolirajte informacije kojima može pristupiti vlada ili bilo koja neželjena stranka i surfajte internetom bez mogućnosti da vas se špijunira. Čak i ako niste umiješani u ilegalne aktivnosti ili vjerujete svojem izboru usluga i platformi, budite sumnjičavi oko vlastite sigurnosti i poduzmite mjere predostrožnosti korištenjem usluge VPN-a.

Za slučaj malware napada, napravite sigurnosne kopije datoteka za kasniju upotrebu

Korisnici računala mogu na razne načine izgubiti podatke zahvaljujući cyber infekcijama ili upravo njihovom štetnom djelovanju. Softverski problemi koje stvaraju malware programi ili direktan gubitak podataka zbog šifriranja mogu dovesti do problema sa samim uređajem ili čak nanijeti permanentna oštećenja. Kada imate aktualne sigurnosne kopije, na veoma lagan način možete se oporaviti nakon takvog incidenta i nastaviti s radom.

Najbitnije je kreirati ažuriranja za svoje sigurnosne kopije, i to nakon bilo kakve promjene na računalu, pa ćete se moći vratiti točno u vrijeme prije nego je malware bilo što uspio promijeniti ili prije nego problemi s uređajem uzrokuju probleme s performansama ili oštećenje podataka. Kada imate raniju verziju svakog bitnog dokumenta ili projekta, lako ćete izbjeći frustracije i nervne slomove. To je pogotovo korisno kada se malware stvori niotkuda. Za potrebe vraćanja sistema u određenu točku u vremenu možete upotrijebiti Data Recovery Pro.

O autoru
Alice Woods
Alice Woods

Ukoliko Vam je ovaj besplatan vodič za uklanjanje pomogao i zadovoljni ste našom uslugom, molimo Vas da razmislite o doniranju kako bi ova usluga opstala. Čak i najmanja cifra će biti cijenjena.

Kontaktiraj Alice Woods
O tvrtci Esolutions

Vodič za uklanjanje na drugim jezicima