Ljestvica ozbiljnosti:  
  (98/100)

Uklonite virus Thor (Instrukcija za uklanjanje) - ažurirano Nov 2016

od Olivia Morelli - - | Tip: Ransomware programi

Što je to Thor ransomware?

Ransomware virus Thor je vrsta crypto-malware aplikacije koja je proizašla iz obitelji ransomware virusa Locky. Uz tu prijetnju, stručnjaci za sigurnost na internetu otkrili su i ransomware Perl, virus s ekstenzijom .Shit i virus Odin. Ipak, Thor nije običan član ove grupe virusa jer može šifrirati datoteke s više od 400 različitih ekstenzija. Da bi datoteke žrtve učinio beskorisnima, koristi kombinaciju algoritama za šifriranje RSA i AES koji će izobličiti strukturu svake datoteke i dodati im ekstenziju .thor. Kao rezultat napada, veoma lako ćete primijetiti činjenicu da je vaše računalo napadnuto od strane ovog ransomware virusa. Naravno, napadnute datoteke nećete moći koristiti – da biste ih opet mogli upotrijebiti, morate platiti otkupninu od 0,5 bitcoina. Ova verzija virusa Thor koristi dvije datoteke da bi “obavijestila” žrtvu o šifriranju datoteka i plaćanju otkupnine. Dokumenti koji bi to trebali otkriti prezentirani su kao _WHAT_is.html i _WHAT_is.bmp. Što je još gore, virus je programiran tako da nastavlja skenirati vaš sistem. Jednom kad otkrije da su se u sistemu našle nove datoteke, pokrenut će još jedan proces šifriranja, pa nema sumnje da je nužno pokrenuti uklanjanje virusa Thor iz svojeg računala čim otkrijete neku od šifriranih datoteka. Da biste to učinili, upotrijebite program Reimage Reimage Cleaner Intego.

Cilj ransomware virusa Thor je onemogućiti korisniku pristup datotekama i prisiliti žrtvu da plati otkupninu. Za “oslobađanje” datoteka, virus traži otprilike 0,50 Bitcoina, a to je otprilike 330 američkih dolara. Poruke sa zahtjevom za plaćanje otkupnine koje na napadnutim računalima ostavlja Thor objašnjavaju žrtvi kako preuzeti preglednik Thor, koji je potreban za pristup stranici na kojoj se plaća otkupnina. ta stranica traži unošenje osobne identifikacije (ID), a to se dobiva u poruci s otkupninom, a može se upisati i ime bilo koje šifrirane datoteke. Ako je vaše datoteke napao ovaj ransomware virus, pred vama su dvije opcije – uplatiti novac cyber kriminalcima i čekati da vam pošalju software za dešifriranje (lako moguće da se to neće dogoditi) ili ukloniti virus Thor uz pomoć anti-malware alata i vratiti svoje datoteke iz sigurnosne kopije (backup). Ako nemate sigurnosnu kopiju, bojimo se da nema načina na koji možete vratiti kompromitirane podatke, no još uvijek možete pokušati s tehnikama za vraćanje datoteka koje su opisane nakon ovog članka.

Thor ransomware belongs to Locky malware family

Kako se mogu zaraziti?

Svaka verzija virusa Locky koristi prilično slične metode za infiltraciju u računala svojih žrtvi. Neke od njih su upotreba malicioznih email poruka, dok druge inficiraju ciljana računala uz pomoć “exploit kitova” i širenjem reklama nakrcanih malware aplikacijama. Ransomware Thor obično dolazi u obliku .vbs, .dll, .zip, .js, .hta ili .doc datoteka i može se pokrenuti bez pristanka korisnika. To nikako ne iznenađuje, ako uzmemo u obzir da takve datoteke uopće ne izgledaju sumnjivo. Nažalost, nezaštićena računala ne mogu se boriti protiv napada ransomware programa, pa ih oni lako zaraze. Kao što smo već ranije spomenuli, nema načina da se poništi šteta koju učine ransomware virusi, osim ako žrtva ima sigurnosnu kopiju podataka (backup) pohranjenu na vanjskom hard disku. Da biste zaštitili svoje datoteke, možete koristiti, osim vanjskih hard diskova, USB stickove i slična rješenja. Ako želite upotrijebiti online sigurnosne kopije (cloud i slične mogućnosti i usluge), pobrinite se da niste cijelo vrijeme na njih spojeni (ili ulogirani) da biste spriječili kompletni gubitak datoteka. U slučaju infiltracije, prvo se pobrinite da je virus Thor uklonjen iz računala, a nakon toga upotrijebite sigurnosne kopije za vraćanje šifriranih podataka.

Kako ukloniti ransomware virus Thor?

Ako je vaš PC već inficiran ovim ransomware programom, morate u potpunosti ukloniti virus Thor jer će on pokušati šifrirati vaše nove datoteke i datoteke koje se nalaze na mreži. Da biste to učinili, morate upotrijebiti pouzdan anti-malware alat, i to nakon ažuriranja. Ako na računalu nemate nikakav sigurnosni program, morat ćete odabrati jedan od onih koje smo vam ponudili niže. Da biste svoje podatke vratili bez upotrebe sigurnosnih kopija, preporučujemo vam da pratite vodič “Vraćanje podataka” koji smo vam pripremili nakon koraka koje treba poduzeti za uklanjanje Thora. Molimo vas da uopće NE razmišljate o plaćanju otkupnine jer ćete se tako dovesti u situaciju da izgubite NE SAMO datoteke, VEĆ i novac. Imajte na umu da su ljudi s kojima imate posla – hakeri. Oni će učiniti sve, samo da bi povećali svoju zaradu.

Ponuda
uradi sada!
Preuzmi
Reimage Sreća
Zagarantirana
Preuzmi
Intego Sreća
Zagarantirana
Kompatibilan sa Microsoft Windows Supported versions Kompatibilan sa OS X Supported versions
Što učiniti ako nije uspjelo?
Ako niste uspjeli ukloniti štetu izazvanu virusom uz pomoć Reimage Intego, postavite pitanje našem timu za podršku i navedite što je više moguće detalja.
Program Reimage Intego ima besplatan ograničeni skener. Reimage Intego nudi daleko više kada kupite njegovu kompletnu verziju. Kad besplatan skener detektira probleme, možete ih ukloniti besplatnom metodom popravka ili možete odlučiti kupiti kompletnu verziju da biste te probleme uklonili automatski.
ALternativni Softver
Različiti software ima različitu namjenu. Ako niste uspjeli popraviti oštećene datoteke programom Reimage, pokušajte pokrenuti SpyHunter 5.
ALternativni Softver
Različiti software ima različitu namjenu. Ako niste uspjeli popraviti oštećene datoteke programom Intego, pokušajte pokrenuti Combo Cleaner.

Ručni Thor Priručnik za uklanjanje virusa:

Ukloni Thor koristeći Safe Mode with Networking

 • Korak 1: Podigni sustav računala na Safe Mode with Networking

  Windows 7 / Vista / XP
  1. Kliknite na Start Shutdown Restart OK.
  2. Kad se vaše računalo aktivira, počnite pritiskati F8 više puta sve dok vam se ne pokaže prozor Advanced Boot Options.
  3. Na listi odaberite Safe Mode with Networking Odaberite 'Safe Mode with Networking'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Pritisnite gumb Power kod Windows ekrana za logiranje. Sada pritisnite i držite Shift, koji se nalazi na tipkovnici, pa kliknite Restart..
  2. Sada odaberite Troubleshoot Advanced options Startup Settings i na kraju pritisnite Restart.
  3. Kad se računalo aktivira, odaberite Enable Safe Mode with Networking u prozoru Startup Settings. Odaberite 'Enable Safe Mode with Networking'
 • Korak 2: Ukloni Thor

  Ulogirajte se u vaš inficirani račun i pokrenite preglednik. Preuzmite Reimage Reimage Cleaner Intego ili neki drugi renmirani anti-spyware program. Ažurirajte ga prije kompletnog skeniranja sistema i uklonite maliciozne datoteke koje pripadaju ransomware programu i završite uklanjanje virusa Thor.

Ako ransomware program blokira Safe Mode with Networking, pokušajte sa sljedećom metodom.

Ukloni Thor koristeći System Restore

 • Korak 1: Podigni sustav računala na Safe Mode with Command Prompt

  Windows 7 / Vista / XP
  1. Kliknite na Start Shutdown Restart OK.
  2. Kad se vaše računalo aktivira, počnite pritiskati F8 više puta sve dok vam se ne pokaže prozor Advanced Boot Options.
  3. Na listi odaberite Command Prompt Odaberite 'Safe Mode with Command Prompt'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Pritisnite gumb Power kod Windows ekrana za logiranje. Sada pritisnite i držite Shift, koji se nalazi na tipkovnici, pa kliknite Restart..
  2. Sada odaberite Troubleshoot Advanced options Startup Settings i na kraju pritisnite Restart.
  3. Kad se računalo aktivira, odaberite Enable Safe Mode with Command Prompt u prozoru Startup Settings. Odaberite 'Enable Safe Mode with Command Prompt'
 • Korak 2: Vratite sistemske datoteke i postavke
  1. Kada se pojavi prozor Command Prompt, upišite cd restore i kliknite Enter. Upišite 'cd restore' nez navodnika i pritisnite 'Enter'
  2. Sada upišite rstrui.exe i još jednom pritisnite Enter. Upišite 'rstrui.exe' nez navodnika i pritisnite 'Enter'
  3. Kad se pojavi novi prozor, kliknite na Next i odaberite točku vraćanja prije infiltracije Thor. Nakon što to učinite, kliknite na Next. Kad se pojavi prozor 'System Restore', odaberite 'Next' Odaberite točku vraćanja i kliknite na 'Next'
  4. Sada kliknite na Yes da bi započeli s vraćanjem sistema. Kliknite na 'Yes' i započnite vraćanje sistema
  Jednom kad vratite sistemske datoteke i postavke na raniji datum, preuzmite i skenirajte računalo uz pomoć programa Reimage Reimage Cleaner Intego i pobrinite se da je uklanjanje virusa Thor uspješno provedeno

Bonus: Vratite svoje podatke

Vodič koji je prezentiran iznad ovog teksta bi vam trebao pomoći pri uklanjanju virusa Thor iz vašeg računala. Da biste vratili šifrirane datoteke, preporučujemo vam upotrebu detaljnog vodiča koji su pripremili stručnjaci za sigurnost na internetu tvrtke virusi.hr.

Nakon uklanjanja ransomware virusa iz kompromitiranog računala, žrtve mogu vratiti svoje datoteke uz pomoć sigurnosnih kopija (backup). Potrebno je samo uključiti uređaj za pohranu podataka u računalo i prebaciti potrebne datoteke na PC. U slučaju da nemate sigurnosnu kopiju svojih podataka, morat ćete upotrijebiti neko drugo rješenje za datoteke koje je šifrirao ransomware Thor:

Ako je vaše datoteke šifrirao virus Thor, možete upotrijebiti nekoliko metoda da ponovno dođete do njih.

Preuzmite Data Recovery Pro da biste vratili datoteke koje je šifrirao virus Thor

Da biste vratili svoje datoteke nakon infiltracije virusa Thor, možete upotrijebiti poseban program. Da biste vratili spomenute datoteke, pratite korake vodiča koji smo pripremili niže i vidite hoće li vam to pomoći:

 • Preuzmi Data Recovery Pro;
 • Pratite korake postavki programa za vraćanje podataka (Data Recovery) i instalirajte ga na računalo;
 • Pokrenite ga i skenirajte računalo da biste pronašli datoteke koje je šifrirao ransomware program Thor;
 • Vratite datoteke.

Upotrijebite funkciju Windows Previous Versions da biste vratili datoteke koje je napao ransomware Thor

Ako je na vašem računalu omogućena funkcija System Restore, možete pokušati s metodom Windows Previous Versions. Da biste upotrijebili tu opciju za vraćanje svojih datoteka, pratite sljedeće korake:

 • Pronađite datoteku koju trebate vratiti i kliknite na nju desnom tipkom miša;
 • Odaberite “Properties” i idite na karticu (tab) “Previous versions”;
 • Ovdje provjerite sve dostupne verzije datoteke u mapi “Folder versions”. Trebali biste odabrati verziju koju želite vratiti i kliknuti na “Restore”.

Program za dešifriran je ransomware virusa Thor još uvijek nije dostupan

Na kraju, uvijek morate razmišljati o zaštiti od crypto-ransomware programa. Da bi zaštitili vaše računalo od Thor i ostalih ransomware programa, morate se poslužiti renomiranim anti-spyware programima kao što su Reimage Reimage Cleaner Intego, SpyHunter 5Combo Cleaner ili Malwarebytes

Nemojte dopustiti da vas vlada špijunira

Vlada ima mnogo problema vezanih uz praćenje korisnika i korisničkih podataka, kao i sa špijuniranjem građana, pa biste trebali uzeti u obzir i naučiti nešto više o sumnjivim praksama prikupljanja podataka. Pokušajte izbjeći bilo kakav pokušaj vlade da vas prati ili špijunira tako da na internetu postanete potpuno anonimni.

Možete odabrati drugu lokaciju kad budete online i pristupati bilo kakvom materijalu bez nekih posebnih ograničenja na sadržaj. Veoma lako možete imati internetsku vezu bez ikakvih rizika od hakerskih napada koristeći Private Internet Access VPN.

Kontrolirajte informacije kojima može pristupiti vlada ili bilo koja neželjena stranka i surfajte internetom bez mogućnosti da vas se špijunira. Čak i ako niste umiješani u ilegalne aktivnosti ili vjerujete svojem izboru usluga i platformi, budite sumnjičavi oko vlastite sigurnosti i poduzmite mjere predostrožnosti korištenjem usluge VPN-a.

Za slučaj malware napada, napravite sigurnosne kopije datoteka za kasniju upotrebu

Korisnici računala mogu na razne načine izgubiti podatke zahvaljujući cyber infekcijama ili upravo njihovom štetnom djelovanju. Softverski problemi koje stvaraju malware programi ili direktan gubitak podataka zbog šifriranja mogu dovesti do problema sa samim uređajem ili čak nanijeti permanentna oštećenja. Kada imate aktualne sigurnosne kopije, na veoma lagan način možete se oporaviti nakon takvog incidenta i nastaviti s radom.

Najbitnije je kreirati ažuriranja za svoje sigurnosne kopije, i to nakon bilo kakve promjene na računalu, pa ćete se moći vratiti točno u vrijeme prije nego je malware bilo što uspio promijeniti ili prije nego problemi s uređajem uzrokuju probleme s performansama ili oštećenje podataka. Pokušajte se osloniti na takvo ponašanje i pokušajte uvesti izradu sigurnosnih kopija na dnevnoj ili tjednoj bazi.

Kada imate raniju verziju svakog bitnog dokumenta ili projekta, lako ćete izbjeći frustracije i nervne slomove. To je pogotovo korisno kada se malware stvori niotkuda. Za potrebe vraćanja sistema u određenu točku u vremenu možete upotrijebiti Data Recovery Pro.

O autoru
Olivia Morelli
Olivia Morelli

Ukoliko Vam je ovaj besplatan vodič za uklanjanje pomogao i zadovoljni ste našom uslugom, molimo Vas da razmislite o doniranju kako bi ova usluga opstala. Čak i najmanja cifra će biti cijenjena.

Kontaktiraj Olivia Morelli
O tvrtci Esolutions

Izvor: https://www.2-spyware.com/remove-thor-ransomware-virus.html
Vodič za uklanjanje na drugim jezicima

Vaše mišljenje u vezi sa Thor ransomware virus