Ljestvica ozbiljnosti:  
  (99/100)

Uklonite virus Spora 2.0 (Lagani vodič za uklanjanje) - ažurirano Jan 2021

od Jake Doevan - - | Tip: Ransomware programi

Pažnja: virus Spora 2.0 trenutno je u procesu developmenta

Imamo loše vijesti o virusu Spora 2.0. Čini se da će uskoro biti objavljena ažurirana verzija ransomware virusa Spora – autori virusa ostavili su naznaku o mogućem ransomware napadu virusa Spora 2.0 koji će ciljati “druge uređaje”, što bi trebalo značiti da se razvija virus za ostale operativne sisteme (u ovom trenutku virus napada Windows OS). Dok zajednica na internetu bruji o idejama i mišljenjima koji pametni uređaji će postati sljedeća meta virusa Spora, mi mislimo da će pravi virus Spora 2.0 zapravo biti veoma opasan i jednako sofisticiran kao i njegova prva verzija. Dok prva verzija većine virusa uvijek ima nekoliko pogrešaka i s vremenom postaje sve bolje, ransomware Spora izašao je bez ijedne greške – zato ga se može nazvati profesionalnim ransomware programom.

Također se vjeruje da će malware Spora 2.0 biti najsofisticiraniji virus dosad, a ne smijemo odbaciti mogućnost da program dobije drugačije ime od originala. Možda će se koristiti za inficiranje Android uređaja (najvjerojatniji razvoj situacije), ali mogao bi biti sposoban i za napad na Mac OS ili Linux računala. Ako ne želite brinuti o uklanjanju virusa Spora 2.0, najbolje bi bilo da unaprijed zaštitite svoje pametne uređaje. Predlažemo ažuriranje njihovog softwarea, instaliranje pravih anti-malware alata kao što su ReimageIntego ili Malwarebytes, kao i kreiranje sigurnosnih kopija. Nažalost, ne možemo vam ponuditi više informacija o samom virusu, kao što niti ne možemo predvidjeti hoće li biti moguće dešifrirati virus Spora 2.0. Ažurirat ćemo ovaj članak čim prikupimo više informacija o nadolazećem virusu.

Virus Spora 2.0Stručnjak pokazuje poruku developera ransomware virusa Spora u kojoj piše da će Spora 2.0 napadati "druge uređaje".

Modus operandi inicijalne verzije ransomware virusa Spora

Cijeli projekt Spora kreiran je precizno i jasno je da su autori virusa mislili na svaki pojedini detalj. Ono čime se ovaj virus ističe i čak nadilazi uspješne viruse kakvi su bili Cerber ili Locky je činjenica da nudi sučelje veoma naklonjeno korisniku (user-friendly). Malware Spora sposoban je šifrirati datoteke svoje žrtve bez pristupa internetu i čini to veoma precizno. Nema niti najsitnije pogreške u procesu šifriranja, kao ni u kompletnom kodu virusa, pa zbog toga analitičari malware aplikacija ne mogu pomoći žrtvama da besplatno vrate svoje podatke. Iako su u posljednje vrijeme stručnjaci za računala uočili da reklame “The HoeflerText wasn’t found” distribuiraju ovaj ransomware virus, a glavna metoda infekcije oslanja se na maliciozne .ZIP arhive koje sadrže .HTA datoteke. Te datoteke imaju duple ekstenzije, na primjer, .doc.HTA. Prava ekstenzija skrivena je; zato žrtva vidi samo lažnu .doc ekstenziju. Te maliciozne datoteke distribuiraju se preko email adresa i čim žrtva pokrene .HTA datoteku, malware ulazi u root sistema računala i tamo šifrira sve podatke koje tamo pronađe. HTA datoteka također će pokrenuti DOCX datoteku i prikazati grešku te dojaviti korisniku da se dokument ne može otvoriti. Virus Spora tada upotrebljava CMD liniju za brisanje Volume Shadow kopija i za onemogućavanje rada Windows Startup Rapaira. Na kraju, modificira se BootStatusPolicy.

Virus nakon toga kreira poruku u kojoj se traži plaćanje otkupnine naziva [Victim’s ID].HTML. Jednom kad se izvrši, ona će usmjeriti žrtvu na individualnu kopiju stranice spora.bz site, a zapravo je riječ o veoma dobro posloženom web portalu na kojem se od vas traži sinkroniziranje kompromitiranog PC-ja s tom stranicom uploadanjem .KEY datoteke, pohranjene na računalu žrtve. Tada žrtva može odabrati jednu od ponuđenih usluga – Full restore (Kompletno vraćanje), Immunity (Imunitet), Removal (Uklanjanje) i File Restore (Vraćanje datoteka). Ovo je prvi slučaj u kojem vidimo da ransomware virus nudi različite usluge plaćanja. Najzanimljivija stvar je chat box (kućica za chat/dopisivanja) na stranici spora.bz, a to predstavlja grupni chat između žrtava iz cijelog svijeta i cyber kriminalaca. Cyber kriminalci nikad vam neće dati popust, ali će zato “pomoći” žrtvama micanjem točno određenih rokova i davanjem više vremena za plaćanje otkupnine.

Kako ukloniti malware Spora 2.0?

U ovom trenutku još uvijek nije poznato kako će operirati Spora 2.0 i što će sve moći napraviti. Dakle, ne možemo vam ponuditi nikakve detalje o uklanjanju virusa Spora 2.0. U slučaju da morate ukloniti ransomware Spora 2.0, molimo vas da kontaktirate naš tim za podršku korisnicima i date nam što je moguće više detalja – mi ćemo dati sve od sebe da vam pomognemo. Ako čitate ovaj članak da biste naučili više o cijelom projektu ransomware virusa Spora, željeli bismo vas podsjetiti da odmah napravite sigurnosnu kopiju (backup) vaših podataka. Takva kopija vaših podataka dobro će vam doći u slučaju da se nehotice zarazite virusom Spora 2.0.

Ponuda
uradi sada!
Preuzmi
Reimage Sreća
Zagarantirana
Preuzmi
Intego Sreća
Zagarantirana
Kompatibilan sa Microsoft Windows Supported versions Kompatibilan sa OS X Supported versions
Što učiniti ako nije uspjelo?
Ako niste uspjeli ukloniti štetu izazvanu virusom uz pomoć Reimage Intego, postavite pitanje našem timu za podršku i navedite što je više moguće detalja.
Program Reimage Intego ima besplatan ograničeni skener. Reimage Intego nudi daleko više kada kupite njegovu kompletnu verziju. Kad besplatan skener detektira probleme, možete ih ukloniti besplatnom metodom popravka ili možete odlučiti kupiti kompletnu verziju da biste te probleme uklonili automatski.
ALternativni Softver
Različiti software ima različitu namjenu. Ako niste uspjeli popraviti oštećene datoteke programom Reimage, pokušajte pokrenuti SpyHunter 5.
ALternativni Softver
Različiti software ima različitu namjenu. Ako niste uspjeli popraviti oštećene datoteke programom Intego, pokušajte pokrenuti Combo Cleaner.

Ručni Spora 2.0 Priručnik za uklanjanje virusa:

Ukloni Spora 2.0 koristeći Safe Mode with Networking

 • Korak 1: Podigni sustav računala na Safe Mode with Networking

  Windows 7 / Vista / XP
  1. Kliknite na Start Shutdown Restart OK.
  2. Kad se vaše računalo aktivira, počnite pritiskati F8 više puta sve dok vam se ne pokaže prozor Advanced Boot Options.
  3. Na listi odaberite Safe Mode with Networking Odaberite 'Safe Mode with Networking'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Pritisnite gumb Power kod Windows ekrana za logiranje. Sada pritisnite i držite Shift, koji se nalazi na tipkovnici, pa kliknite Restart..
  2. Sada odaberite Troubleshoot Advanced options Startup Settings i na kraju pritisnite Restart.
  3. Kad se računalo aktivira, odaberite Enable Safe Mode with Networking u prozoru Startup Settings. Odaberite 'Enable Safe Mode with Networking'
 • Korak 2: Ukloni Spora 2.0

  Ulogirajte se u vaš inficirani račun i pokrenite preglednik. Preuzmite ReimageIntego ili neki drugi renmirani anti-spyware program. Ažurirajte ga prije kompletnog skeniranja sistema i uklonite maliciozne datoteke koje pripadaju ransomware programu i završite uklanjanje virusa Spora 2.0.

Ako ransomware program blokira Safe Mode with Networking, pokušajte sa sljedećom metodom.

Ukloni Spora 2.0 koristeći System Restore

 • Korak 1: Podigni sustav računala na Safe Mode with Command Prompt

  Windows 7 / Vista / XP
  1. Kliknite na Start Shutdown Restart OK.
  2. Kad se vaše računalo aktivira, počnite pritiskati F8 više puta sve dok vam se ne pokaže prozor Advanced Boot Options.
  3. Na listi odaberite Command Prompt Odaberite 'Safe Mode with Command Prompt'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Pritisnite gumb Power kod Windows ekrana za logiranje. Sada pritisnite i držite Shift, koji se nalazi na tipkovnici, pa kliknite Restart..
  2. Sada odaberite Troubleshoot Advanced options Startup Settings i na kraju pritisnite Restart.
  3. Kad se računalo aktivira, odaberite Enable Safe Mode with Command Prompt u prozoru Startup Settings. Odaberite 'Enable Safe Mode with Command Prompt'
 • Korak 2: Vratite sistemske datoteke i postavke
  1. Kada se pojavi prozor Command Prompt, upišite cd restore i kliknite Enter. Upišite 'cd restore' nez navodnika i pritisnite 'Enter'
  2. Sada upišite rstrui.exe i još jednom pritisnite Enter. Upišite 'rstrui.exe' nez navodnika i pritisnite 'Enter'
  3. Kad se pojavi novi prozor, kliknite na Next i odaberite točku vraćanja prije infiltracije Spora 2.0. Nakon što to učinite, kliknite na Next. Kad se pojavi prozor 'System Restore', odaberite 'Next' Odaberite točku vraćanja i kliknite na 'Next'
  4. Sada kliknite na Yes da bi započeli s vraćanjem sistema. Kliknite na 'Yes' i započnite vraćanje sistema
  Jednom kad vratite sistemske datoteke i postavke na raniji datum, preuzmite i skenirajte računalo uz pomoć programa ReimageIntego i pobrinite se da je uklanjanje virusa Spora 2.0 uspješno provedeno

Na kraju, uvijek morate razmišljati o zaštiti od crypto-ransomware programa. Da bi zaštitili vaše računalo od Spora 2.0 i ostalih ransomware programa, morate se poslužiti renomiranim anti-spyware programima kao što su ReimageIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner ili Malwarebytes

Nemojte dopustiti da vas vlada špijunira

Vlada ima mnogo problema vezanih uz praćenje korisnika i korisničkih podataka, kao i sa špijuniranjem građana, pa biste trebali uzeti u obzir i naučiti nešto više o sumnjivim praksama prikupljanja podataka. Pokušajte izbjeći bilo kakav pokušaj vlade da vas prati ili špijunira tako da na internetu postanete potpuno anonimni.

Možete odabrati drugu lokaciju kad budete online i pristupati bilo kakvom materijalu bez nekih posebnih ograničenja na sadržaj. Veoma lako možete imati internetsku vezu bez ikakvih rizika od hakerskih napada koristeći Private Internet Access VPN.

Kontrolirajte informacije kojima može pristupiti vlada ili bilo koja neželjena stranka i surfajte internetom bez mogućnosti da vas se špijunira. Čak i ako niste umiješani u ilegalne aktivnosti ili vjerujete svojem izboru usluga i platformi, budite sumnjičavi oko vlastite sigurnosti i poduzmite mjere predostrožnosti korištenjem usluge VPN-a.

Za slučaj malware napada, napravite sigurnosne kopije datoteka za kasniju upotrebu

Korisnici računala mogu na razne načine izgubiti podatke zahvaljujući cyber infekcijama ili upravo njihovom štetnom djelovanju. Softverski problemi koje stvaraju malware programi ili direktan gubitak podataka zbog šifriranja mogu dovesti do problema sa samim uređajem ili čak nanijeti permanentna oštećenja. Kada imate aktualne sigurnosne kopije, na veoma lagan način možete se oporaviti nakon takvog incidenta i nastaviti s radom.

Najbitnije je kreirati ažuriranja za svoje sigurnosne kopije, i to nakon bilo kakve promjene na računalu, pa ćete se moći vratiti točno u vrijeme prije nego je malware bilo što uspio promijeniti ili prije nego problemi s uređajem uzrokuju probleme s performansama ili oštećenje podataka. Kada imate raniju verziju svakog bitnog dokumenta ili projekta, lako ćete izbjeći frustracije i nervne slomove. To je pogotovo korisno kada se malware stvori niotkuda. Za potrebe vraćanja sistema u određenu točku u vremenu možete upotrijebiti Data Recovery Pro.

O autoru
Jake Doevan
Jake Doevan - Život je prekratak da bi se trošio na borbu s virusima

Ukoliko Vam je ovaj besplatan vodič za uklanjanje pomogao i zadovoljni ste našom uslugom, molimo Vas da razmislite o doniranju kako bi ova usluga opstala. Čak i najmanja cifra će biti cijenjena.

Kontaktiraj Jake Doevan
O tvrtci Esolutions

Vodič za uklanjanje na drugim jezicima