Ljestvica ozbiljnosti:  
  (99/100)

Uklonite virus Nagini (Besplatan vodič)

od Gabriel E. Hall - - | Tip: Ransomware programi

Harry Potter u cyber kriminalu: ransomware Nagini je u naletu

Čini se da su neki od cyber kriminalaca obožavatelji franšize Harry Potter autorice J. K. Rowling jer je u posljednje vrijeme uočena na internetu pojava ransomware virusa naziva Nagini. Nagini je zmija, kućni ljubimac koji pripada Voldemortu, zlom čarobnjaku i glavnom neprijatelju Harryja Pottera. Ovaj ransomware jako nalik toj zmiji jer se želi ušuljati i uvući u računalo bez znanja korisnika i neprimjetno zadati udarac. Jednom kad se nađe na računalu, pokrenut će zlonamjerni kod koji blokira korisniku pristup podacima koji su pohranjeni na uređaju i nakon toga ga traži plaćanje otkupnine u zamjenu za vraćanje pristupa podacima. Zanimljivo je da ovaj virus ne prati korake koje rade poznati ransomware virusi kao što su Locky, Cryptolocker ili Cerber i ne šifrira širok niz podataka. On u ovom trenutku napada nekoliko glavnih tipova datoteka, kao što su .doc, .xls ili .pdf i samo ako se ti dokumenti nalaze u direktoriju C:\Users\Colosseum\Desktop\files\. Kako ovaj virus blokira pristup računalu? Naravno, radi se o pokretanju zaključavanja ekrana. Zaključavanje ekrana možda nije efikasno kao šifriranje cijelog hard diska algoritmom AES ili RSA, ali može manje iskusnog korisnika natjerati da prati naredbe kriminalaca. Nemojte biti jedan od takvih i nemojte dopustiti zlonamjernicima da se obogate na takav ilegalan način. Osim toga, uklanjanje virusa Nagini i vraćanje pristupa podacima da se izvesti, a proces isto tako nije kompleksan. Trebalo bi skenirati sistem profesionalnim antivirusnim alatom, kao što je Reimage Reimage Cleaner Intego, i virus će biti protjeran iz računala. No, prvo se morate pobrinuti za zaključavanje ekrana. Kako to izvesti, naučit ćete u vodiču za eliminaciju virusa koji se nalazi niže.

Illustration of the Nagini ransomwre ransom note

Ako obratimo pažnju na prilično jednostavnu strukturu ovog ransomware programa, možemo pretpostaviti samo dvije stvari: ili je program kreiran samo iz zabave i bez prevelikog fokusa na zaradu, ili je ransomware još uvijek u fazi razvoja, a malware Nagini je samo početna verzija virusa dizajnirana za testiranje terena. Obje ove mogućnosti su realne, no ne smijemo zanemariti činjenicu da se ovaj virus nikako ne smije podcijeniti. On i dalje može zaključati vaše datoteke i spriječiti vas u pristupu radnoj površini (desktop), a to znači da vas može spriječiti u pokretanju skeniranja sistema antivirusnim programom. Osim toga, neke funkcije virusa još uvijek su nepoznate, na primjer svrha foldera C:\Temp\voldemort.horcrux koji se pojavi nakon šifriranja datoteka. O nekim stvarima može se samo nagađati, ali možemo se samo nadati da se to neće pretvoriti u nešto ozbiljno. U međuvremenu, pobrinite se za budućnost svojih datoteka i uklonite virus Nagini iz računala.

 

Može li se obraniti od napada ransomware virusa?

Nagini je savršen primjer ransomware programa koji inficira računalo uz pomoć trojanskog konja ili spam emaila. Ako ste barem malo upoznati s tim tehnikama distribucije, morate znati koliko ranjivi antivirusni programi mogu biti u borbi protiv njih. To je ponajviše zbog toga što korisnici preuzimaju inficirane datoteke izravno na svoja računala i daju veoma malo vremena antivirusnom alatu da provjere nove aplikacije. Dakle, najbolji način borbe protiv ransomware infekcija kao što je Nagini je da se klonite mjesta koja potencijalno šire infekciju. Materijal zaražen malware programom može se pronaći na opskurnim stranicama za preuzimanje programa, nesigurnim peer-2-peer mrežama, pa čak i u vašem email inboxu (pretincu). Zbog toga vam toplo preporučujemo da dobro procijenite svaki program ili datoteku koju preuzmete na računalo, kao i da budete pažljivi u rukovanju email porukama koje ste dobili od nepoznatih pošiljaoca, pogotovo ako sadrže dodatne privitke.

 

Uklonite Nagini i vratite pristup svojim datotekama:

Virus Nagini još uvijek je u početnom stadiju razvoja, ali to ne znači da bismo se prema njemu trebali odnositi manje ozbiljno nego prema ostalim ransomware infekcijama. S druge strane, budući da se taj program još uvijek razvija, ne znate što od njega možete očekivati i kako se može njegovo ponašanje s vremenom promijeniti. Dakle, uklanjanje virusa Nagini bitno je da bi vaše računalo i podaci i dalje bili sigurni. Da biste to učinili, morat ćete iz računala ukloniti sve komponente povezane s virusom. Predlažemo vam da to učinite automatski. Ispod smo vam također pripremili upute kako ukloniti zaključavanje ekrana i pripremiti svoje računalo za skeniranje antivirusnim programom. Također ćete pronaći neke preporuke za dešifriranje podataka, u slučaju da virus uspije zaključati neke vaše osobne datoteke.

Ponuda
uradi sada!
Preuzmi
Reimage Sreća
Zagarantirana
Preuzmi
Intego Sreća
Zagarantirana
Kompatibilan sa Microsoft Windows Supported versions Kompatibilan sa OS X Supported versions
Što učiniti ako nije uspjelo?
Ako niste uspjeli ukloniti štetu izazvanu virusom uz pomoć Reimage Intego, postavite pitanje našem timu za podršku i navedite što je više moguće detalja.
Program Reimage Intego ima besplatan ograničeni skener. Reimage Intego nudi daleko više kada kupite njegovu kompletnu verziju. Kad besplatan skener detektira probleme, možete ih ukloniti besplatnom metodom popravka ili možete odlučiti kupiti kompletnu verziju da biste te probleme uklonili automatski.
ALternativni Softver
Različiti software ima različitu namjenu. Ako niste uspjeli popraviti oštećene datoteke programom Reimage, pokušajte pokrenuti SpyHunter 5.
ALternativni Softver
Različiti software ima različitu namjenu. Ako niste uspjeli popraviti oštećene datoteke programom Intego, pokušajte pokrenuti Combo Cleaner.

Ručni Nagini Priručnik za uklanjanje virusa:

Ukloni Nagini koristeći Safe Mode with Networking

Zaključavanje ekrana pokrenuto od strane virusa Nagini pojavljuje se na ekranu svaki put kada uključite računalo. Zato možda imate problema s pristupom antivirusnim alatima i pokretanjem skeniranja sistema. Srećom, do desktopa možete doći pokretanjem računala u Safe Modeu. Ta metoda opisana je ispod.

 • Korak 1: Podigni sustav računala na Safe Mode with Networking

  Windows 7 / Vista / XP
  1. Kliknite na Start Shutdown Restart OK.
  2. Kad se vaše računalo aktivira, počnite pritiskati F8 više puta sve dok vam se ne pokaže prozor Advanced Boot Options.
  3. Na listi odaberite Safe Mode with Networking Odaberite 'Safe Mode with Networking'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Pritisnite gumb Power kod Windows ekrana za logiranje. Sada pritisnite i držite Shift, koji se nalazi na tipkovnici, pa kliknite Restart..
  2. Sada odaberite Troubleshoot Advanced options Startup Settings i na kraju pritisnite Restart.
  3. Kad se računalo aktivira, odaberite Enable Safe Mode with Networking u prozoru Startup Settings. Odaberite 'Enable Safe Mode with Networking'
 • Korak 2: Ukloni Nagini

  Ulogirajte se u vaš inficirani račun i pokrenite preglednik. Preuzmite Reimage Reimage Cleaner Intego ili neki drugi renmirani anti-spyware program. Ažurirajte ga prije kompletnog skeniranja sistema i uklonite maliciozne datoteke koje pripadaju ransomware programu i završite uklanjanje virusa Nagini.

Ako ransomware program blokira Safe Mode with Networking, pokušajte sa sljedećom metodom.

Ukloni Nagini koristeći System Restore

Glavne datoteke povezane s ovim ransomware virusom su:
c:/Temp/voldemort.horcrux
%UserProfile%\Nagini.exe

Pronađite ih i uklonite iz vašeg računala.

 • Korak 1: Podigni sustav računala na Safe Mode with Command Prompt

  Windows 7 / Vista / XP
  1. Kliknite na Start Shutdown Restart OK.
  2. Kad se vaše računalo aktivira, počnite pritiskati F8 više puta sve dok vam se ne pokaže prozor Advanced Boot Options.
  3. Na listi odaberite Command Prompt Odaberite 'Safe Mode with Command Prompt'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Pritisnite gumb Power kod Windows ekrana za logiranje. Sada pritisnite i držite Shift, koji se nalazi na tipkovnici, pa kliknite Restart..
  2. Sada odaberite Troubleshoot Advanced options Startup Settings i na kraju pritisnite Restart.
  3. Kad se računalo aktivira, odaberite Enable Safe Mode with Command Prompt u prozoru Startup Settings. Odaberite 'Enable Safe Mode with Command Prompt'
 • Korak 2: Vratite sistemske datoteke i postavke
  1. Kada se pojavi prozor Command Prompt, upišite cd restore i kliknite Enter. Upišite 'cd restore' nez navodnika i pritisnite 'Enter'
  2. Sada upišite rstrui.exe i još jednom pritisnite Enter. Upišite 'rstrui.exe' nez navodnika i pritisnite 'Enter'
  3. Kad se pojavi novi prozor, kliknite na Next i odaberite točku vraćanja prije infiltracije Nagini. Nakon što to učinite, kliknite na Next. Kad se pojavi prozor 'System Restore', odaberite 'Next' Odaberite točku vraćanja i kliknite na 'Next'
  4. Sada kliknite na Yes da bi započeli s vraćanjem sistema. Kliknite na 'Yes' i započnite vraćanje sistema
  Jednom kad vratite sistemske datoteke i postavke na raniji datum, preuzmite i skenirajte računalo uz pomoć programa Reimage Reimage Cleaner Intego i pobrinite se da je uklanjanje virusa Nagini uspješno provedeno

Bonus: Vratite svoje podatke

Vodič koji je prezentiran iznad ovog teksta bi vam trebao pomoći pri uklanjanju virusa Nagini iz vašeg računala. Da biste vratili šifrirane datoteke, preporučujemo vam upotrebu detaljnog vodiča koji su pripremili stručnjaci za sigurnost na internetu tvrtke virusi.hr.

Ako je vaše datoteke šifrirao virus Nagini, možete upotrijebiti nekoliko metoda da ponovno dođete do njih.

Možete li vratiti podatke uz pomoć programa Data Recovery Pro?

Budući da virus Nagini nije maliciozan kao njegovi pandani, možda biste mogli vratiti zaključane datoteke uz pomoć specijaliziranog programa kao što je Data Recovery Pro. Niže se nalaze upute za takav način vraćanja podataka.

 • Preuzmi Data Recovery Pro;
 • Pratite korake postavki programa za vraćanje podataka (Data Recovery) i instalirajte ga na računalo;
 • Pokrenite ga i skenirajte računalo da biste pronašli datoteke koje je šifrirao ransomware program Nagini;
 • Vratite datoteke.

Hoće li funkcija Windows Previous Versions pomoći u vraćanju datoteka?

Funkcija Windows Previous Versions odgovarajuća je i uspješna tehnika za vraćanje podataka nakon napada ransomware virusa. Ipak, ona radi samo na Windowsima i traži da je funkcija System Restore omogućena prije infiltracije virusa. Ako je sve ostavljeno kako treba, možete pratiti kratak vodič ispod i pokušati vratiti svoje datoteke funkcijom Windows Previous Versions

 • Pronađite datoteku koju trebate vratiti i kliknite na nju desnom tipkom miša;
 • Odaberite “Properties” i idite na karticu (tab) “Previous versions”;
 • Ovdje provjerite sve dostupne verzije datoteke u mapi “Folder versions”. Trebali biste odabrati verziju koju želite vratiti i kliknuti na “Restore”.

Kako mogu vratiti podatke upotrebom ShadodExplorera?

ShadowExplorer još je jedna od funkcija Windowsa koja omogućava vraćanje podataka iz Volume Shadow kopija koje se inače normalno spremaju na računalo. Ako virus Nagini nije protutnjao kroz te kopije datoteka, možete pokušati vratiti podatke prateći korake koji slijede:

 • Preuzmite program Shadow Explorer (http://shadowexplorer.com/);
 • Pratite Čarobnjaka za postavke programa Shadow Explorer i instalirajte ovu aplikaciju na svoje računalo;
 • Pokrenite program i idite na padajući meni u gornjem lijevom kutu ekrana da biste odabrali disk na kojem se nalaze šifrirani podaci. Provjerite koje mape se tamo nalaze;
 • Desnom tipkom miša kliknite na mapu koju želite vratiti i odaberite “Export”. Također možete odabrati kamo želite pohraniti te podatke.

Na kraju, uvijek morate razmišljati o zaštiti od crypto-ransomware programa. Da bi zaštitili vaše računalo od Nagini i ostalih ransomware programa, morate se poslužiti renomiranim anti-spyware programima kao što su Reimage Reimage Cleaner Intego, SpyHunter 5Combo Cleaner ili Malwarebytes

Nemojte dopustiti da vas vlada špijunira

Vlada ima mnogo problema vezanih uz praćenje korisnika i korisničkih podataka, kao i sa špijuniranjem građana, pa biste trebali uzeti u obzir i naučiti nešto više o sumnjivim praksama prikupljanja podataka. Pokušajte izbjeći bilo kakav pokušaj vlade da vas prati ili špijunira tako da na internetu postanete potpuno anonimni.

Možete odabrati drugu lokaciju kad budete online i pristupati bilo kakvom materijalu bez nekih posebnih ograničenja na sadržaj. Veoma lako možete imati internetsku vezu bez ikakvih rizika od hakerskih napada koristeći Private Internet Access VPN.

Kontrolirajte informacije kojima može pristupiti vlada ili bilo koja neželjena stranka i surfajte internetom bez mogućnosti da vas se špijunira. Čak i ako niste umiješani u ilegalne aktivnosti ili vjerujete svojem izboru usluga i platformi, budite sumnjičavi oko vlastite sigurnosti i poduzmite mjere predostrožnosti korištenjem usluge VPN-a.

Za slučaj malware napada, napravite sigurnosne kopije datoteka za kasniju upotrebu

Korisnici računala mogu na razne načine izgubiti podatke zahvaljujući cyber infekcijama ili upravo njihovom štetnom djelovanju. Softverski problemi koje stvaraju malware programi ili direktan gubitak podataka zbog šifriranja mogu dovesti do problema sa samim uređajem ili čak nanijeti permanentna oštećenja. Kada imate aktualne sigurnosne kopije, na veoma lagan način možete se oporaviti nakon takvog incidenta i nastaviti s radom.

Najbitnije je kreirati ažuriranja za svoje sigurnosne kopije, i to nakon bilo kakve promjene na računalu, pa ćete se moći vratiti točno u vrijeme prije nego je malware bilo što uspio promijeniti ili prije nego problemi s uređajem uzrokuju probleme s performansama ili oštećenje podataka. Pokušajte se osloniti na takvo ponašanje i pokušajte uvesti izradu sigurnosnih kopija na dnevnoj ili tjednoj bazi.

Kada imate raniju verziju svakog bitnog dokumenta ili projekta, lako ćete izbjeći frustracije i nervne slomove. To je pogotovo korisno kada se malware stvori niotkuda. Za potrebe vraćanja sistema u određenu točku u vremenu možete upotrijebiti Data Recovery Pro.

O autoru
Gabriel E. Hall
Gabriel E. Hall - Strastveni istraživač weba

Ukoliko Vam je ovaj besplatan vodič za uklanjanje pomogao i zadovoljni ste našom uslugom, molimo Vas da razmislite o doniranju kako bi ova usluga opstala. Čak i najmanja cifra će biti cijenjena.

Kontaktiraj Gabriel E. Hall
O tvrtci Esolutions

Izvor: https://www.2-spyware.com/remove-nagini-ransomware-virus.html
Vodič za uklanjanje na drugim jezicima

Vaše mišljenje u vezi sa Nagini ransomware virus