Ljestvica ozbiljnosti:  
  (99/100)

Uklonite virus Cryp1 (Instrukcija za uklanjanje)

od Jake Doevan - - | Tip: Otimač preglednika

Kako funkcionira virus Cryp1?

Virus Cryp1 funkcionira baš kao i svaki drugi ransomware program. Izvlači korist od korisnika zaključavanjem važnih podataka na računalu i traženjem otkupnine u zamjenu za datoteke. Nažalost, još uvijek nema poznatog lijeka za ovu cyber infekciju, no postoje neki slučajevi kada su specijalisti za viruse uspjeli doći do ključeva za dešifriranje. Moguće je da će s pojaviti i program za dešifriranje virusa Cryp1, pa ako ste zaraženi, možete se nadati će doći što prije. U suprotnom, preporučujemo vam da razmislite o tome da što prije uklonite virus Cryp1 iz računala jer je taj program nepredvidiv i riskantno ga je ostaviti aktivnog na računalu. Možete upotrijebiti neki sofisticirani i poznati antivirusni software, kao što je na primjer Reimage Reimage Cleaner Intego, a on će vam odraditi temeljito čišćenje sistema.

An image of the Cryp1 ransomware virus

Virus Cryp1 dobio je ime po ekstenziji .Cryp1 koju dodaje svakoj napadnutoj datoteci nakon šifriranja. Datoteke s tom ekstenzijom više neće biti dostupne, a mijenjanje ekstenzije u staro stanje također neće pomoći pri dešifriranju. Ovaj program razlikuje se od drugih, sofisticiranijih ransomware virusa jer je potrebno puno vremena i resursa samog računala da bi se datoteke šifrirale. Tako ispada da je to svojstvo na strani napadnutog korisnika jer će, nakon što se primijete neobična usporavanja sistema i pogreške, ostati dovoljno vremena za uništavanje virusa. Ako primijetite sumnjive i neobične aktivnosti na računalu, morate prekinuti vezu s internetom i pokrenuti skeniranje sistema nekim pouzdanim antivirusnim programom. Ako ste dovoljno brzi i pažljivi, možda uspijete zaustaviti i ukloniti virus Cryp1 prije nego šifrira sve podatke na računalu.

Još jedna zanimljiva nova mogućnost ovog programa je prikazivanje dodatne poruke, odmah nakon što se u svakom folderu ostavi poruka o otkupnini, koja tjera korisnika da kupi anti-ransomware alat. Preuzimanje tog alata može se učiniti kao dobra ideja i rješenje svih problema, ali morate na umu imati da vam taj alat nude cyber kriminalci pa je mala vjerojatnost da će to nečemu poslužiti. Veća je šansa da će stvari samo postati gore, a svoje računalo samo ćete izložiti dodatnom riziku.

Može li se zaustaviti ransomware viruse?

Ransomware programi veoma su maliciozni, ali i vrlo lagani za kreiranje, pa su šanse da se te aplikacije zaustave gotovo nikakve, osim ako, naravno, cyber kriminalci pronađu druge, profitabilnije načine iznuđivanja novca od korisnika. Međutim, ne plaćanjem otkupnine i brisanjem virusa iz računala, možete pomoći i umanjiti motivaciju hakera u kreiranju sličnih programa u budućnosti. Ipak, najbolji način da se zaustavi ovakve programe u inficiranju vašeg računala je opremanje uređaja kombinacijom nekoliko moćnih alata za borbu protiv virusa, kao što su vatrozidovi (firewall) i antivirusni sistemi. Također morate biti pažljivi tijekom surfanja internetom i izbjegavati otvaranje nepoznatih email poruka, preuzimanje sumnjivih zakrpi i ažuriranja ili neoprezno klikanje na neukusne i blještave reklame i obavijesti da ste osvojili veliki dobitak na lutriji.

Nažalost, kao što smo već spomenuli, šifrirane datoteke ne mogu se vratiti bez posebnog ključa. No, možete pokušati doći do svojih datoteka upotrebom alata kao što su Photorec, alati za borbu protiv virusa Kaspersky ili R-Studio. Čak i ako vam ti alati ne pomognu u vraćanju datoteka, postoji nada da ćete moći dešifrirati makar samo jedan dio. Prije nego pokušate vratiti datoteke, morate se pobrinuti da je vaše računalo u potpunosti čisto od ransomware programa i drugih sličnih infekcija. Uklanjanje virusa Cryp1 mora se provesti uz pomoć testiranog i priznatog antivirusnog alata. U slučaju da se ne možete riješiti infekcije, pratite upute koje slijede nakon ovog članka.

Ponuda
uradi sada!
Preuzmi
Reimage Sreća
Zagarantirana
Preuzmi
Intego Sreća
Zagarantirana
Kompatibilan sa Microsoft Windows Supported versions Kompatibilan sa OS X Supported versions
Što učiniti ako nije uspjelo?
Ako niste uspjeli ukloniti štetu izazvanu virusom uz pomoć Reimage Intego, postavite pitanje našem timu za podršku i navedite što je više moguće detalja.
Program Reimage Intego ima besplatan ograničeni skener. Reimage Intego nudi daleko više kada kupite njegovu kompletnu verziju. Kad besplatan skener detektira probleme, možete ih ukloniti besplatnom metodom popravka ili možete odlučiti kupiti kompletnu verziju da biste te probleme uklonili automatski.
ALternativni Softver
Različiti software ima različitu namjenu. Ako niste uspjeli popraviti oštećene datoteke programom Reimage, pokušajte pokrenuti SpyHunter 5.
ALternativni Softver
Različiti software ima različitu namjenu. Ako niste uspjeli popraviti oštećene datoteke programom Intego, pokušajte pokrenuti Combo Cleaner.

Ručni Cryp1 Priručnik za uklanjanje virusa:

Ukloni Cryp1 koristeći Safe Mode with Networking

 • Korak 1: Podigni sustav računala na Safe Mode with Networking

  Windows 7 / Vista / XP
  1. Kliknite na Start Shutdown Restart OK.
  2. Kad se vaše računalo aktivira, počnite pritiskati F8 više puta sve dok vam se ne pokaže prozor Advanced Boot Options.
  3. Na listi odaberite Safe Mode with Networking Odaberite 'Safe Mode with Networking'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Pritisnite gumb Power kod Windows ekrana za logiranje. Sada pritisnite i držite Shift, koji se nalazi na tipkovnici, pa kliknite Restart..
  2. Sada odaberite Troubleshoot Advanced options Startup Settings i na kraju pritisnite Restart.
  3. Kad se računalo aktivira, odaberite Enable Safe Mode with Networking u prozoru Startup Settings. Odaberite 'Enable Safe Mode with Networking'
 • Korak 2: Ukloni Cryp1

  Ulogirajte se u vaš inficirani račun i pokrenite preglednik. Preuzmite Reimage Reimage Cleaner Intego ili neki drugi renmirani anti-spyware program. Ažurirajte ga prije kompletnog skeniranja sistema i uklonite maliciozne datoteke koje pripadaju ransomware programu i završite uklanjanje virusa Cryp1.

Ako ransomware program blokira Safe Mode with Networking, pokušajte sa sljedećom metodom.

Ukloni Cryp1 koristeći System Restore

 • Korak 1: Podigni sustav računala na Safe Mode with Command Prompt

  Windows 7 / Vista / XP
  1. Kliknite na Start Shutdown Restart OK.
  2. Kad se vaše računalo aktivira, počnite pritiskati F8 više puta sve dok vam se ne pokaže prozor Advanced Boot Options.
  3. Na listi odaberite Command Prompt Odaberite 'Safe Mode with Command Prompt'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Pritisnite gumb Power kod Windows ekrana za logiranje. Sada pritisnite i držite Shift, koji se nalazi na tipkovnici, pa kliknite Restart..
  2. Sada odaberite Troubleshoot Advanced options Startup Settings i na kraju pritisnite Restart.
  3. Kad se računalo aktivira, odaberite Enable Safe Mode with Command Prompt u prozoru Startup Settings. Odaberite 'Enable Safe Mode with Command Prompt'
 • Korak 2: Vratite sistemske datoteke i postavke
  1. Kada se pojavi prozor Command Prompt, upišite cd restore i kliknite Enter. Upišite 'cd restore' nez navodnika i pritisnite 'Enter'
  2. Sada upišite rstrui.exe i još jednom pritisnite Enter. Upišite 'rstrui.exe' nez navodnika i pritisnite 'Enter'
  3. Kad se pojavi novi prozor, kliknite na Next i odaberite točku vraćanja prije infiltracije Cryp1. Nakon što to učinite, kliknite na Next. Kad se pojavi prozor 'System Restore', odaberite 'Next' Odaberite točku vraćanja i kliknite na 'Next'
  4. Sada kliknite na Yes da bi započeli s vraćanjem sistema. Kliknite na 'Yes' i započnite vraćanje sistema
  Jednom kad vratite sistemske datoteke i postavke na raniji datum, preuzmite i skenirajte računalo uz pomoć programa Reimage Reimage Cleaner Intego i pobrinite se da je uklanjanje virusa Cryp1 uspješno provedeno

Na kraju, uvijek morate razmišljati o zaštiti od crypto-ransomware programa. Da bi zaštitili vaše računalo od Cryp1 i ostalih ransomware programa, morate se poslužiti renomiranim anti-spyware programima kao što su Reimage Reimage Cleaner Intego, SpyHunter 5Combo Cleaner ili Malwarebytes

Nemojte dopustiti da vas vlada špijunira

Vlada ima mnogo problema vezanih uz praćenje korisnika i korisničkih podataka, kao i sa špijuniranjem građana, pa biste trebali uzeti u obzir i naučiti nešto više o sumnjivim praksama prikupljanja podataka. Pokušajte izbjeći bilo kakav pokušaj vlade da vas prati ili špijunira tako da na internetu postanete potpuno anonimni.

Možete odabrati drugu lokaciju kad budete online i pristupati bilo kakvom materijalu bez nekih posebnih ograničenja na sadržaj. Veoma lako možete imati internetsku vezu bez ikakvih rizika od hakerskih napada koristeći Private Internet Access VPN.

Kontrolirajte informacije kojima može pristupiti vlada ili bilo koja neželjena stranka i surfajte internetom bez mogućnosti da vas se špijunira. Čak i ako niste umiješani u ilegalne aktivnosti ili vjerujete svojem izboru usluga i platformi, budite sumnjičavi oko vlastite sigurnosti i poduzmite mjere predostrožnosti korištenjem usluge VPN-a.

Za slučaj malware napada, napravite sigurnosne kopije datoteka za kasniju upotrebu

Korisnici računala mogu na razne načine izgubiti podatke zahvaljujući cyber infekcijama ili upravo njihovom štetnom djelovanju. Softverski problemi koje stvaraju malware programi ili direktan gubitak podataka zbog šifriranja mogu dovesti do problema sa samim uređajem ili čak nanijeti permanentna oštećenja. Kada imate aktualne sigurnosne kopije, na veoma lagan način možete se oporaviti nakon takvog incidenta i nastaviti s radom.

Najbitnije je kreirati ažuriranja za svoje sigurnosne kopije, i to nakon bilo kakve promjene na računalu, pa ćete se moći vratiti točno u vrijeme prije nego je malware bilo što uspio promijeniti ili prije nego problemi s uređajem uzrokuju probleme s performansama ili oštećenje podataka. Pokušajte se osloniti na takvo ponašanje i pokušajte uvesti izradu sigurnosnih kopija na dnevnoj ili tjednoj bazi.

Kada imate raniju verziju svakog bitnog dokumenta ili projekta, lako ćete izbjeći frustracije i nervne slomove. To je pogotovo korisno kada se malware stvori niotkuda. Za potrebe vraćanja sistema u određenu točku u vremenu možete upotrijebiti Data Recovery Pro.

O autoru
Jake Doevan
Jake Doevan - Život je prekratak da bi se trošio na borbu s virusima

Ukoliko Vam je ovaj besplatan vodič za uklanjanje pomogao i zadovoljni ste našom uslugom, molimo Vas da razmislite o doniranju kako bi ova usluga opstala. Čak i najmanja cifra će biti cijenjena.

Kontaktiraj Jake Doevan
O tvrtci Esolutions

Izvor: https://www.2-spyware.com/remove-cryp1-ransomware-virus.html
Vodič za uklanjanje na drugim jezicima

Vaše mišljenje u vezi sa Cryp1 ransomware virus