Što je to otimač preglednika i kako ukloniti takav program

od Gabriel E. Hall - - Ažurirano | Tip: Otimač preglednika

Otimač preglednika je potencijalno nepoželjan program, a obično dolazi u obliku dodatka za preglednik ili kao plug-in koji uzrokuje modifikacije unutar postavki web preglednika. Takvi programi započinju s aktivnostima promjenom početne stranice, zadane tražilice i nove kartice (tab). Čim otimač preglednika završi s tim alternacijama, dolazi do mogućnosti da preusmjerava korisnike na unaprijed određene web stranice kojima pokušava podići popularnost. Promoviranjem tih web stranica i pomaganjem u povećavanju internetskog prometa i broja posjetitelja, developeri otimača preglednika zarađuju novac. Nažalost, nema nikakve garancije da su sve te stranice koje se promoviraju legitimne i bezopasne.

Gotovo svaki od otimača preglednika sposoban je prikupljati informacije o navikama korisnika tijekom surfanja internetom. Takvi programi mogu znati koje pojmove koristite pri pretraživanju, koje stranice najčešće koristite, koje datoteke uploadate, koje informacije upisujete i slične podatke, a to se smatra osobnim neidentificirajućim podacima (Non-PII, non-personally identifiable information). No, prevarantske verzije otimača preglednika mogu pokušati prikupiti osobne identificirajuće informacije i otkriti ih nepoznatim stranama. Mogli bismo reći da se svi programi kategorizirani kao otimači preglednika objavljuju iz komercijalnih razloga. Ako želite zaštititi svoju privatnost i poboljšati sigurnost svog PC-ja, morate ukloniti otimača preglednika iz sistema.

Browser hijackers

Utjecaj na sistem i performanse računala

Jednom kad otimač preglednika uđe u sistem ciljanog PC-ja, uobičajeno je da prouzroči sljedeće aktivnosti:

  • Modifikacije svakog od web preglednika. Ako ste zaraženi otimačem preglednika, možete očekivati otkrivanje nepoznate početne stranice, zadane tražilice i nove kartice (tab). Osim toga, otimači preglednika također mogu dodati ili ukloniti unose u popisu vaših zabilješki (bookmark) i zamijeniti ih nepoznatim, pa čak i nepoželjnim zabilješkama. Te sistemske promjene bit će inicirane bez odobrenja korisnika.
  • Preusmjeravanja na nepoznate domene. Otimači preglednika većinom se koriste za preusmjeravanje korisnika na unaprijed određene stranice koje se na taj način promoviraju. Taj efekt postiže se prikazivanjem izmijenjenih rezultata pretrage, a ponekad čak i blokiranjem renomiranih web stranica. Budite na oprezu jer nema nikakve garancije da je svaka od tih stranica bezopasna, pa preusmjeravanja mogu ozbiljno smanjiti sigurnost vašeg računala.
  • Prikupljanje osobnih neidentificirajućih informacija. Slično kao i adware programi, otimači preglednika mogu pokušati zabilježiti informacije koje su povezane s aktivnostima korisnika na internetu. Prema izjavama developera tih programa, oni većinom prikupljaju podatke o aktivnostima korisnika na internetu, kao što su stranice koje se posjećuju, informacije koje se tamo unose, IP adresa računala, lokacija računala, tip preglednika koji se koristi, itd. Međutim, prevarantski developeri mogu svoj softver upotrijebiti za prikupljanje podataka koji se koriste za prijavu, kontakata i ostalih povjerljivih detalja.
  • Sprečavanje uklanjanja iz sistema. Uobičajeno je da otimači preglednika ne nude opciju za deinstalaciju radi sprečavanja vlastitog uklanjanja. Oni se također mogu osloniti na pomoćne objekte preglednika koji mogu uzrokovati njihovo ponovno pojavljivanje u pregledniku nakon ponovnog pokretanja sistema napadnutog PC-ja.
  • Uzrokovanje problema povezanih sa stabilnošću i performansama sistema. Većina otimača usporavaju rad web preglednika i performanse računala jer neki od njih su prilično loše razvijeni. Kad vas napadne takva verzija otimača preglednika, također ćete moći primijetiti probleme s nestabilnošću, pogreške i probleme s općenitim performansama svog računala.

Metode distribucije otimača preglednika

Četiri osnovna načina koriste se za distribuciju otimača preglednika:

Freeware, shareware ili programi koji se financiraju reklamama. Budite na oprezu jer ima mnogo različitih download managera, programa za emitiranje video materijala, programa za snimanje video datoteka i sličnih besplatnih programa koji dolaze u paketu (bundling) sa sumnjivim dodacima pregledniku i alatnim trakama. Čak i pouzdani proizvodi mogu biti iskorišteni za prevaru korisnika koji će tako promijeniti početne postavke svog preglednika.

Obmanjujuće službene stranice. Možete biti uvjereni i nagovoreni na ručno preuzimanje obmanjujućeg programa koji se smatra otimačem preglednika. Molimo vas da dva puta provjerite tražilice, alatne trake, dodatke preglednicima i ekstenzije prije instalacije na svoje računalo. Uvijek možete njihovo ime upisati u Google i vidjeti što drugi ljudi misle o njima.

Adware programi. Ovi potencijalno nepoželjni programi također se koriste za širenje otimača preglednika kao opcionalnih komponenti. Prije svega, ne preporučujemo preuzimanje adware programa na svoje računalo. Također, ako mislite da nametljive reklame nisu nešto loše, morate pratiti instalaciju takvog softvera jer tako na vrlo lagan način možete instalirati otimač preglednika na svoj PC.

Lažne pop-up reklame. Neki dijelovi otimača preglednika širili su se internetom  uz pomoć lažnih reklama koje obavještavaju korisnike da im nedostaje neko ažuriranje. Ako pop-up notifikacija tvrdi da je istekao rok Javi, Flash Playeru ili FLV Playeru, morate to ignorirati jer bi to moglo biti iskorišteno za distribuciju sumnjivih programa. Kad žrtva klikne na takvu pop-up reklamu, štetna skripta instalirat će otimač preglednika ili sličan potencijalno nepoželjan program (potentially unwanted program, PUP).

Tipični otimači preglednika

delta-homes.com: Tisuće korisnika napao je ovaj zlonamjeran otimač preglednika. Aktivno se širi u paketu (bundle) i s legitimnim i s malicioznim programima, pa ne iznenađuje da su ga mnogi korisnici otkrili na svojim računalima, a da nisu odobrili njegovu instalaciju. Najnovije verzije virusa Delta Homes mogu se ukloniti samo uz pomoć ažurirane verzije anti-spyware programa.

mystartsearch.com: Još jedan odličan primjer otimača preglednika. Bez obzira na to što izgleda atraktivno, reklame koje su preko njega prikazane mogu biti opasne. Mystartsearch se može ukloniti i ručno i automatski, ali istraživači i stručnjaci tvrtke 2spyware preporučuju upotrebu druge opcije koja je spomenuta. U suprotnom, ne možete biti sigurni da su sve dodatne komponente, uključujući i pomoćne objekte preglednika, uklonjene iz vašeg računala.

dregol.com: Morate biti pažljivi s ovom tražilicom jer ona može preuzeti kontrolu nad svakim od preglednika bez vaše autorizacije. Nakon što to učini, počet će vas neprimjetno pratiti  i može prikupljati informacije o vama. Nikad ne možete pogoditi koji podaci su prikupljeni i zabilježeni uz pomoć ovog programa, a niti ne možete znati tko ih može iskoristiti za svoje potrebe.

Što učiniti ako sumnjate da je vaše računalo zaraženo

Možete ukloniti otimača preglednika uz pomoć automatske ili ručne metode uklanjanja. Slijede informacije o svakoj od njih:

Automatsko uklanjanje. Najlakši način za sprečavanje infiltracije otimača preglednika je instaliranje renomiranog anti-spyware programa. isto se može reći za uklanjanje takvih potencijalno nepoželjnih aplikacija. O ručnoj metodi uklanjanja otimača preglednika možete razmišljati samo u slučaju da posjedujete solidno tehničko znanje i iskusan ste korisnik PC-ja. Takvi programi obično se šire internetom u paketu (bundle) s različitim komponentama koje se teško mogu pronaći na uobičajenim lokacijama, kao što je Task Manager.

Ručno uklanjanje. Tim tvrtke 2spyware uvijek pokušava testirati svaki primjer otimača preglednika. No, u rijetkim prilikama, čak ni najtočnije procedure za uklanjanje ne mogu pomoći. To se događa zbog toga jer developeri ažuriraju svoje otimače preglednika, kao i njima slične potencijalno nepoželjne programe (potentially unwanted program, PUP). Ako osjećate da ste dovoljno napredan korisnik da možete pronaći svaku komponentu otimača preglednika, onda nećete imati problema s korištenjem vodiča za ručno uklanjanje koji je ponuđen uz opis svakog otimača preglednika.

Najnoviji virusi dodani u bazu podataka

Otimač preglednika baza podataka

Siječanj 19, 2018

Yahoo alatna traka

Da li je Yahoo alatna traka virus? Ukoliko ste ikad mislili da je Yahoo alatna traka virus, pogriješili ste.Više
Siječanj 03, 2018

New Tab Search

New Tab Search možda i nije najpouzdanija i sigurna tražilica. Više
Prosinac 08, 2017

ByteFence

Virus ByteFence tvrtke Byte Technologies promovira se kao snažan anti-malware alat koji bi trebao s računala ukloniti ozbiljne prijetnje, kao što su trojanci, crvi, spyware ili crapware programi, itd. Više
Studeni 29, 2017

istart123.com

Što je to istart123.com? istart123.com nepouzdana je tražilica koja je povezana s programom Quick Start i ostalim otimačima preglednika.Više
Studeni 22, 2017

WebBar

Osnovne informacije za virus Web Bar: Web Bar je potencijalno nepoželjan program koji se prezentira kao dodatak pregledniku.Više
Listopad 10, 2017

Hao123

Hao123 pregled: Hao123 je otimač preglednika koji se može pronaći i pod sljedećim imenima: hao.123, hao123.com, en.hao.123, br.hao.123, tw.hao.123, jp.hao.123, vn.hao.123, itd.Više
Listopad 02, 2017

Conduit

Conduit virus je opasan računalni program, koji se spominje u mnogo diskusija na Internetu. Više
Rujan 05, 2017

Bing virus preusmjeravanja

Bing virus preusmjeravanja je otimač preglednika, koji napada samo one korisnike računala koji web pretražuju koristeći Bing. Više
Kolovoz 23, 2017

Safe Finder virus

Što je Safe Finder? Safe Finder je novootkriven potencijalno nepoželjan program koji se ovih dana aktivno širi Internetom.Više
Kolovoz 22, 2017

Virus YourSites123.com

Zbog čega ne bi smjeli koristiti tražilicu YourSites123.com: Otimač preglednika YourSites123.com još je jedan potencijalno nepoželjan program koji ćemo pospremiti u našu bazu testiranih spyware aplikacija.Više
Kolovoz 17, 2017

v9.com virus

Što bih trebao znati v9.com? v9.com cirus je virus preglednika, koji je korišten kako bi se povećao broj posjetitelja na v9.com i kako bi se ova web stranica promovirala u svrhu zarade novca.Više
Kolovoz 15, 2017

Yeabests.cc virus

Yeabests.cc virus i TopYea Search. Koje su razlike? Slično kao i TopYea Search, Yeabests.cc virus se čini kao uobičajena tražilica.Više

Podaci ažurirani: 2016-03-23

Pročitajte na drugim jezicima

Softver
Usporedi
Lajkaj nas na Facebook-u