Ljestvica ozbiljnosti:  
  (99/100)

Uklonite virus .odin (Besplatne instrukcija)

od Olivia Morelli - - | Tip: Ransomware programi

Što učiniti ako vaše datoteke imaju .odin proširenje:

.odin proširenje se tipično pojavljuje kada datoteku enkriptira .odin virus proširenja, koji je bolje poznat kao ODIN ransomware. Ovo je destruktivan virus koji mijenja podatke na specifičan način tako da im žrtva više ne može pristupiti. Cilja na to da žrtvama otme novac, stoga ih traži da plate otkupninu kako bi dobili poseban dekripcijski softver koji može popraviti sve .odin datoteke. Ukoliko tražite ODIN dekripcijski alat, želimo vam odmah naglasiti da takav alat još ne postoji. Ransomware virusi su vrlo opasni jer čim uđu u računalo, nema povratka. Naravno, osim ukoliko imate backup podataka. U tom slučaju, svoje podatke možete besplatno vratiti nakon što obrišete virus. Ukoliko nemate backup, imamo nekoliko savjeta za povrat podataka; kako god, želimo vas upozoriti da ne postoji garancija da će vam to pomoći vratiti datoteke. Sada, počnimo od početka i saznajmo što je ODIN, kako djeluje, i zašto je napao vaše računalo.

Što je ODIN virus i što želi od vas?

.odin virus proširenja je računalna infekcija koja dolazi u obliku enkriptiranog DLL instalera, koji je tada dektipritan i pokrenut preko Windows programa poznatog kao Rundll32.exe. Naredbeni redak ovog programa je postavljen da pokreće naredbu koja otvara zlonamjeran DLL koji je lociran u %TEMP% mapi. Jednom kada je otvoren, virus počinje enkriptirati žrtvine datoteke pohranjene u raznim mapama računala – preskače samo nekoliko sustavskih mapa kako ne bi koruptirao sustav i kako bi računalo nastavilo raditi. Virus identificira ciljane datoteke njihovim proširenjem, i, sudeći prema našem istraživanju, može koruptirati preko 390 različitih tipova datoteka. .odin virus proširenja također enkriptira podatke pohranjene na dionicama mreža bez plana, te koristi kombinaciju RSA-2048 i AES-128 enkripcijskih algoritama, što jednostavno znači da nema načina da vratite podatke bez jedinstvenog dekripcijskog ključa postavljenog za svaku žrtvu, stoga, ukoliko razmišljate o kupnji jednog dekripcijskog softvera i o tome da ga dijelite s drugim žrtvama – nemojte gubiti svoje vrijeme. Autori ODIN malware su razmislili i pobrinuli se o tome.

Nakon što se pozabavi žrtvinim podacima, virus kreira poruke otkupnine i puni ih informacijama o tome kako dekriptirati .odin proširenja datoteka. Ove poruke mogu imati nazive poput _[2 digits]_HOWDO_text.html, _HOWDO_text.html ili _HOWDO_.bmp. Svaka žrtva dobiva jedinstveni identifikacijski broj i individualnu poveznicu na stranicu za plaćanje, gdje je moguće kupiti dekripcijski softver. Stranici se može pristupiti samo preko Tor preglednika. Jednom kada žrtva uđe u stranicu, istina dolazi na vidjelo – virus je još jedna verzija Locky virusa jer stranica “prezentira poseban program” – Locky Decryptor, koji dopušta dekriptiranje i vraća kontrolu nad svim enkriptiranim datotekama”. Ovaj dekriptor košta 0.7 BTC, što je više od 450 USD. Ne preporučamo vam da platite ovu otkupninu iz očitih razloga. Prije svega, ne biste se trebali oslanjati na kibernetičke kriminalce. NE postoji garancija da će vam pružiti dekripcijski softver, a čak i ako vam ga daju, mogao bi sadržavati zlonamjerne privitke. Osim toga, ljudi koji plaćaju otkupnine samo podržavaju poslovanje ransomwarea i ohrabruju kibernetičke kriminalce. Stoga, ukoliko vas je ovaj ransomware napao, smjesta uklonite .odin virus proširenja. Za uklanjanje .odin virusa proširenja, možete koristiti Reimage Reimage Cleaner Intego ili sličan anti-malware program.
.odin file extension malware encrypts files and wants money

Kako se ovaj virus širi?

Žrtve Locky (ili Odin) ransomwarea prijavljuju da virus dolazi u obliku zlonamjernog email privitka. Čini se da ova tehnika distribucije malwarea ostaje najpopularnija i efikasna metoda za postavljanje ransomwarea u žrtvina računala. Kriminalci šalju email poruke koje sadrže lažne izvještaje, račune, životopise, kazne za prebrzu vožnju i ostale dokumente koji unose malware u žrtvino računalo Stoga, preporučamo da izbjegavate otvaranja emailova koji dolaze od nepozantih strana jer takvi emailovi često donose malware infekcije. Iako postoje druge metode koje se koriste za distribuciju ODINa, zlonamjerni email privitci su i dalje glavna metoda koja se koristi za inficiranje računala. Kako god, malware je moguće instalirati i nakon preuzimanja lažnih ažuriranja softvera ili klikanja na reklame koje vode do malwarea.

Uklanjanje .odin virusa proširenja

Ukoliko su vaše datoteke zaključane od strane .odin virusa proširenja, ne morate ni razmišljati – uklonite .odin virus proširenja čim prije pomoću pouzdanog anti-malware programa. Kao što smo spomenuli i prije, Reimage Reimage Cleaner Intego je alat koji preporučamo za uklanjanje .odin virusa proširenja; kako god, virus će vjerojatno pokušati blokirati vaš sigurnosni softver. U tom slučaju, pročitajte iduće upute:

Ponuda
uradi sada!
Preuzmi
Reimage Sreća
Zagarantirana
Preuzmi
Intego Sreća
Zagarantirana
Kompatibilan sa Microsoft Windows Supported versions Kompatibilan sa OS X Supported versions
Što učiniti ako nije uspjelo?
Ako niste uspjeli ukloniti štetu izazvanu virusom uz pomoć Reimage Intego, postavite pitanje našem timu za podršku i navedite što je više moguće detalja.
Program Reimage Intego ima besplatan ograničeni skener. Reimage Intego nudi daleko više kada kupite njegovu kompletnu verziju. Kad besplatan skener detektira probleme, možete ih ukloniti besplatnom metodom popravka ili možete odlučiti kupiti kompletnu verziju da biste te probleme uklonili automatski.
ALternativni Softver
Različiti software ima različitu namjenu. Ako niste uspjeli popraviti oštećene datoteke programom Reimage, pokušajte pokrenuti SpyHunter 5.
ALternativni Softver
Različiti software ima različitu namjenu. Ako niste uspjeli popraviti oštećene datoteke programom Intego, pokušajte pokrenuti Combo Cleaner.

Ručni .odin Priručnik za uklanjanje virusa:

Ukloni .odin koristeći Safe Mode with Networking

 • Korak 1: Podigni sustav računala na Safe Mode with Networking

  Windows 7 / Vista / XP
  1. Kliknite na Start Shutdown Restart OK.
  2. Kad se vaše računalo aktivira, počnite pritiskati F8 više puta sve dok vam se ne pokaže prozor Advanced Boot Options.
  3. Na listi odaberite Safe Mode with Networking Odaberite 'Safe Mode with Networking'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Pritisnite gumb Power kod Windows ekrana za logiranje. Sada pritisnite i držite Shift, koji se nalazi na tipkovnici, pa kliknite Restart..
  2. Sada odaberite Troubleshoot Advanced options Startup Settings i na kraju pritisnite Restart.
  3. Kad se računalo aktivira, odaberite Enable Safe Mode with Networking u prozoru Startup Settings. Odaberite 'Enable Safe Mode with Networking'
 • Korak 2: Ukloni .odin

  Ulogirajte se u vaš inficirani račun i pokrenite preglednik. Preuzmite Reimage Reimage Cleaner Intego ili neki drugi renmirani anti-spyware program. Ažurirajte ga prije kompletnog skeniranja sistema i uklonite maliciozne datoteke koje pripadaju ransomware programu i završite uklanjanje virusa .odin.

Ako ransomware program blokira Safe Mode with Networking, pokušajte sa sljedećom metodom.

Ukloni .odin koristeći System Restore

 • Korak 1: Podigni sustav računala na Safe Mode with Command Prompt

  Windows 7 / Vista / XP
  1. Kliknite na Start Shutdown Restart OK.
  2. Kad se vaše računalo aktivira, počnite pritiskati F8 više puta sve dok vam se ne pokaže prozor Advanced Boot Options.
  3. Na listi odaberite Command Prompt Odaberite 'Safe Mode with Command Prompt'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Pritisnite gumb Power kod Windows ekrana za logiranje. Sada pritisnite i držite Shift, koji se nalazi na tipkovnici, pa kliknite Restart..
  2. Sada odaberite Troubleshoot Advanced options Startup Settings i na kraju pritisnite Restart.
  3. Kad se računalo aktivira, odaberite Enable Safe Mode with Command Prompt u prozoru Startup Settings. Odaberite 'Enable Safe Mode with Command Prompt'
 • Korak 2: Vratite sistemske datoteke i postavke
  1. Kada se pojavi prozor Command Prompt, upišite cd restore i kliknite Enter. Upišite 'cd restore' nez navodnika i pritisnite 'Enter'
  2. Sada upišite rstrui.exe i još jednom pritisnite Enter. Upišite 'rstrui.exe' nez navodnika i pritisnite 'Enter'
  3. Kad se pojavi novi prozor, kliknite na Next i odaberite točku vraćanja prije infiltracije .odin. Nakon što to učinite, kliknite na Next. Kad se pojavi prozor 'System Restore', odaberite 'Next' Odaberite točku vraćanja i kliknite na 'Next'
  4. Sada kliknite na Yes da bi započeli s vraćanjem sistema. Kliknite na 'Yes' i započnite vraćanje sistema
  Jednom kad vratite sistemske datoteke i postavke na raniji datum, preuzmite i skenirajte računalo uz pomoć programa Reimage Reimage Cleaner Intego i pobrinite se da je uklanjanje virusa .odin uspješno provedeno

Bonus: Vratite svoje podatke

Vodič koji je prezentiran iznad ovog teksta bi vam trebao pomoći pri uklanjanju virusa .odin iz vašeg računala. Da biste vratili šifrirane datoteke, preporučujemo vam upotrebu detaljnog vodiča koji su pripremili stručnjaci za sigurnost na internetu tvrtke virusi.hr.

Ako je vaše datoteke šifrirao virus .odin, možete upotrijebiti nekoliko metoda da ponovno dođete do njih.

Dekriptiraj datoteke pomoću Data Recovery Pro

Iako Data Recovery Pro nije službeni alat za dekripciju Odina, može brzo pomoći vratiti izgubljene datoteke. Iako ne garantiramo da može dekriptirati .odin datoteke, vjerujemo da je vrijedno pokušati.

 • Preuzmi Data Recovery Pro;
 • Pratite korake postavki programa za vraćanje podataka (Data Recovery) i instalirajte ga na računalo;
 • Pokrenite ga i skenirajte računalo da biste pronašli datoteke koje je šifrirao ransomware program .odin;
 • Vratite datoteke.

Locky Dekriptor

Visoko preporučamo da NE kupujete ovaj alat od kriminalaca jer može doći zajedno s nekoliko drugih zlonamjernih programa. Molimo vas da ne plaćate otkupninu – jer na taj način samo podržavate kibernetičke kriminalce.

Na kraju, uvijek morate razmišljati o zaštiti od crypto-ransomware programa. Da bi zaštitili vaše računalo od .odin i ostalih ransomware programa, morate se poslužiti renomiranim anti-spyware programima kao što su Reimage Reimage Cleaner Intego, SpyHunter 5Combo Cleaner ili Malwarebytes

Nemojte dopustiti da vas vlada špijunira

Vlada ima mnogo problema vezanih uz praćenje korisnika i korisničkih podataka, kao i sa špijuniranjem građana, pa biste trebali uzeti u obzir i naučiti nešto više o sumnjivim praksama prikupljanja podataka. Pokušajte izbjeći bilo kakav pokušaj vlade da vas prati ili špijunira tako da na internetu postanete potpuno anonimni.

Možete odabrati drugu lokaciju kad budete online i pristupati bilo kakvom materijalu bez nekih posebnih ograničenja na sadržaj. Veoma lako možete imati internetsku vezu bez ikakvih rizika od hakerskih napada koristeći Private Internet Access VPN.

Kontrolirajte informacije kojima može pristupiti vlada ili bilo koja neželjena stranka i surfajte internetom bez mogućnosti da vas se špijunira. Čak i ako niste umiješani u ilegalne aktivnosti ili vjerujete svojem izboru usluga i platformi, budite sumnjičavi oko vlastite sigurnosti i poduzmite mjere predostrožnosti korištenjem usluge VPN-a.

Za slučaj malware napada, napravite sigurnosne kopije datoteka za kasniju upotrebu

Korisnici računala mogu na razne načine izgubiti podatke zahvaljujući cyber infekcijama ili upravo njihovom štetnom djelovanju. Softverski problemi koje stvaraju malware programi ili direktan gubitak podataka zbog šifriranja mogu dovesti do problema sa samim uređajem ili čak nanijeti permanentna oštećenja. Kada imate aktualne sigurnosne kopije, na veoma lagan način možete se oporaviti nakon takvog incidenta i nastaviti s radom.

Najbitnije je kreirati ažuriranja za svoje sigurnosne kopije, i to nakon bilo kakve promjene na računalu, pa ćete se moći vratiti točno u vrijeme prije nego je malware bilo što uspio promijeniti ili prije nego problemi s uređajem uzrokuju probleme s performansama ili oštećenje podataka. Pokušajte se osloniti na takvo ponašanje i pokušajte uvesti izradu sigurnosnih kopija na dnevnoj ili tjednoj bazi.

Kada imate raniju verziju svakog bitnog dokumenta ili projekta, lako ćete izbjeći frustracije i nervne slomove. To je pogotovo korisno kada se malware stvori niotkuda. Za potrebe vraćanja sistema u određenu točku u vremenu možete upotrijebiti Data Recovery Pro.

O autoru
Olivia Morelli
Olivia Morelli

Ukoliko Vam je ovaj besplatan vodič za uklanjanje pomogao i zadovoljni ste našom uslugom, molimo Vas da razmislite o doniranju kako bi ova usluga opstala. Čak i najmanja cifra će biti cijenjena.

Kontaktiraj Olivia Morelli
O tvrtci Esolutions

Izvor: https://www.2-spyware.com/remove-odin-file-extension-virus.html
Vodič za uklanjanje na drugim jezicima

Vaše mišljenje u vezi sa .odin file extension virus