Ljestvica ozbiljnosti:  
  (72/100)

Koobface. Kako ukloniti? (Vodič za deinstalaciju)

od Ugnius Kiguolis - - | Tip: Crvi

Što morate znati o prevari programa Koobface:

Koobface je maliciozni program koji može napasti Mac OS X, Linux i Microsoftove Windowse. Koobface je također poznat i pod nazivima W32/Koobface, W32/Koobface.AZ, W32.Koobface i Boface. U trenutku kad uđe u vaše računalo, prvo će provjeriti ima li u njemu kolačića (cookies) s društvenih mreža. Ako pronađe te kolačiće, inficirat će profil žrtve. Crv Koobface obično se širi kroz sljedeće društvene mreže: MySpace, Facebook, Yahoo Messenger, Skype i Twitter. Ako crv Koobface ne može pronaći dokaze o povezanosti s društvenim mrežama, jednostavno će sam sebe obrisati početi prikazivati pop-up prozore koji liče na poruke ili upozorenja Windowsa. U tim porukama pisat će sljedeći tekst: “Pogreška pri instaliranju Codeca. Molimo vas da kontaktirate službu za korisnike.”

Ako je korisnik aktivni član društvenih mreža, Koobface će detektirati određene kolačiće i pokupiti podatke za prijavu svoje žrtve za sve stranice društvenih mreže koje se posjećuju. Nakon toga poslat će poruku svim drugim korisnicima čija se imena nalaze na popisu prijatelja žrtve u kojoj ih se sve moli da pogledaju video. U poruci se također nalazi maliciozan hyperlink. Ako drugi korisnici kliknu na taj hyperlink, bit će preusmjereni na opasnu stranicu na kojoj piše da je potrebno ažurirati Flash da bi se sadržaj mogao pregledati. U linku za preuzimanje nalazi se datoteka flash_player.exe. Ako osoba dopusti instaliranje ažuriranja, omogućit će tako i pristup instalacijskom programu za Koobface. To znači da će ta .exe datoteka neprimjetno preuzeti i instalirati datoteke programa Koobface koje će dalje širiti zarazu.

Koobface, crv koji “hakira” računala, dopustit će cyber-kriminalcima da prate i bilježe osjetljive podatke svoje žrtva, na primjer, program može vidjeti koju lozinku unosite na nekoj web stranici, može vidjeti podatke za prijavu, a može čak i doći do podataka o vašoj kreditnoj kartici i internet bankarstvu. Budite na oprezu jer to može dovesti do financijskog gubitka. Uz sve to, ovaj maliciozni crv može prikazivati dvosmislene reklame i uvjeravati vas da morate instalirati neki lažni antivirusni program. Nemojte instalirati niti jedan program koji promovira Koobface – velika je vjerojatnost da ćete samo još više zaraziti svoje računalo.

The malicious website including the Koobface worm download installer

Kako virus Koobface može zaraziti računalo?

Koobface obično se širi uz pomoć društvenog inženjeringa. To znači da se širi putem poruka preko društvenih mreža. Ako vam je netko do prijatelja poslao link koji izgleda sumnjivo (izgleda nepoznato i sadrži mnogo nasumično napisanih znakova), morate dva puta provjeriti je li vam to poslao baš taj prijatelj. Spam programa Koobface obično sadrži sljedeće rečenice:

  • “U ovom filmu sam vidio tvoju blesavu facu, daj pogledaj sam”;
  • “zašto izgledaš ovako glupo? xD Sam se možeš u to uvjeriti”;
  • “Baš izgledaš super u ovom novom filmu”;
  • “Moj prijatelj te snimio skrivenom kamerom”.

Ako se možete sjetiti da ste kliknuli na neku od takvih poruka, pobrinite se da provjerite nalazi li se na vašem računalu malware program Koobface. Također, morali bi skenirati svoje računalo snažnim anti-spyware programom ako ste na prevaru bili nagovoreni na preuzimanje lažne verzije Flash Playera koja se maskira kao “flash_player.exe”. U suprotnom, Koobface može pokušati preuzeti vaš HTTP promet, ukrasti osobne informacije i zaraziti vaš PC dodatnim malware programima. Ako mislite da ste zaraženi, molimo vas da skenirate svoje računalo programom Reimage. Nešto više o uklanjanju virusa Koobface možete pronaći na sljedećoj stranici.

Što možete napraviti da zaštitite svoje računalo od ovog crva?

  1. Nemojte surfati nesigurnim stranicama. Ako ste otvorili stranicu na kojoj se od vas traži da ažurirate Flash Player, a znate da ste prije mogli otvarati i gledati videe, odmah morate posumnjati u sigurnost te stranice. Odmah je zatvorite.
  2. Ako i najmanje sumnjate da vam netko od vaših prijatelja nije poslao sumnjivu poruku s hyperlinkom, provjerite još jednom.
  3. Na svom računalu morate imati anti-malware program da bi spriječili računalne prijetnje koje ga mogu zaraziti; mi preporučujemo Reimage.

Kako ukloniti ovu infekciju?

Da bi provjerili imate li ovakvu infekciju na svom računalu, otvorite Windows Task Manager i potražite sljedeće procese: freddy79.exe, fbtre6.exe, mstre6.exe, ld08.exe, Ld12.exe. Ovu prijetnju morate ukloniti iz računala i zaustaviti njeno širenje. Možete je ukloniti ručno, a mi smo pripremili upute kako to učiniti. Više pročitajte nakon ovog članka. Ipak, preporučujemo vam i savjetujemo automatsko uklanjanje crva Koobface. Nakon uklanjanja, promijenite svoje lozinke za društvene mreže i internet bankarstvo da bi bili sigurni da ih cyber-kriminalci neće moći više upotrijebiti.

Ponuda
uradi sada!
Preuzmi
Reimage (program za uklanjanje) Sreća
Zagarantirana
Preuzmi
Reimage (program za uklanjanje) Sreća
Zagarantirana
Kompatibilan sa Microsoft Windows Supported versions Kompatibilan sa OS X Supported versions
Što učiniti ako nije uspjelo?
Ako niste uspjeli ukloniti štetu izazvanu virusom uz pomoć Reimage, postavite pitanje našem timu za podršku i navedite što je više moguće detalja.
Preporučujemo Reimage da biste uklonili štetu izazvanu virusom. Besplatan skener omogućava vam da provjerite je li vaš PC zaražen ili nije. Ako morate ukloniti malware program, morate kupiti licenciranu verziju Reimage alata za uklanjanje malware programa.
Koobface fotografija
Koobface fotografija

O autoru

Ugnius Kiguolis
Ugnius Kiguolis - Stručnjak za uklanjanje malware programa

Ukoliko Vam je ovaj besplatan vodič za uklanjanje pomogao i zadovoljni ste našom uslugom, molimo Vas da razmislite o doniranju kako bi ova usluga opstala. Čak i najmanja cifra će biti cijenjena.

Kontaktiraj Ugnius Kiguolis
O tvrtci Esolutions

Izvor: https://www.2-spyware.com/remove-koobface.html

Vodič za uklanjanje na drugim jezicima