Ljestvica ozbiljnosti:  
  (72/100)

Ukloni Koobface (Mar 2021 ažuriranje) - Vodič za uklanjanje

od Ugnius Kiguolis - -   Boface | Tip: Crvi

Što morate znati o prevari programa Koobface

Koobface

Koobface je maliciozni program koji može napasti Mac OS X, Linux i Microsoftove Windowse. Koobface je također poznat i pod nazivima W32/Koobface, W32/Koobface.AZ, W32.Koobface i Boface. U trenutku kad uđe u vaše računalo, prvo će provjeriti ima li u njemu kolačića (cookies) s društvenih mreža. Ako pronađe te kolačiće, inficirat će profil žrtve. Crv Koobface obično se širi kroz sljedeće društvene mreže: MySpace, Facebook, Yahoo Messenger, Skype i Twitter. Ako crv Koobface ne može pronaći dokaze o povezanosti s društvenim mrežama, jednostavno će sam sebe obrisati početi prikazivati pop-up prozore koji liče na poruke ili upozorenja Windowsa. U tim porukama pisat će sljedeći tekst: “Pogreška pri instaliranju Codeca. Molimo vas da kontaktirate službu za korisnike.”

Ako je korisnik aktivni član društvenih mreža, Koobface će detektirati određene kolačiće i pokupiti podatke za prijavu svoje žrtve za sve stranice društvenih mreže koje se posjećuju. Nakon toga poslat će poruku svim drugim korisnicima čija se imena nalaze na popisu prijatelja žrtve u kojoj ih se sve moli da pogledaju video. U poruci se također nalazi maliciozan hyperlink. Ako drugi korisnici kliknu na taj hyperlink, bit će preusmjereni na opasnu stranicu na kojoj piše da je potrebno ažurirati Flash da bi se sadržaj mogao pregledati.

U linku za preuzimanje nalazi se datoteka flash_player.exe. Ako osoba dopusti instaliranje ažuriranja, omogućit će tako i pristup instalacijskom programu za Koobface. To znači da će ta .exe datoteka neprimjetno preuzeti i instalirati datoteke programa Koobface koje će dalje širiti zarazu.

Koobface, crv koji “hakira” računala, dopustit će cyber-kriminalcima da prate i bilježe osjetljive podatke svoje žrtva, na primjer, program može vidjeti koju lozinku unosite na nekoj web stranici, može vidjeti podatke za prijavu, a može čak i doći do podataka o vašoj kreditnoj kartici i internet bankarstvu. Budite na oprezu jer to može dovesti do financijskog gubitka. Uz sve to, ovaj maliciozni crv može prikazivati dvosmislene reklame i uvjeravati vas da morate instalirati neki lažni antivirusni program. Nemojte instalirati niti jedan program koji promovira Koobface – velika je vjerojatnost da ćete samo još više zaraziti svoje računalo.

Koobface

Kako virus Koobface može zaraziti računalo?

Koobface obično se širi uz pomoć društvenog inženjeringa. To znači da se širi putem poruka preko društvenih mreža. Ako vam je netko do prijatelja poslao link koji izgleda sumnjivo (izgleda nepoznato i sadrži mnogo nasumično napisanih znakova), morate dva puta provjeriti je li vam to poslao baš taj prijatelj. Spam programa Koobface obično sadrži sljedeće rečenice:

 • “U ovom filmu sam vidio tvoju blesavu facu, daj pogledaj sam”;
 • “zašto izgledaš ovako glupo? xD Sam se možeš u to uvjeriti”;
 • “Baš izgledaš super u ovom novom filmu”;
 • “Moj prijatelj te snimio skrivenom kamerom”.

Ako se možete sjetiti da ste kliknuli na neku od takvih poruka, pobrinite se da provjerite nalazi li se na vašem računalu malware program Koobface. Također, morali bi skenirati svoje računalo snažnim anti-spyware programom ako ste na prevaru bili nagovoreni na preuzimanje lažne verzije Flash Playera koja se maskira kao “flash_player.exe”. U suprotnom, Koobface može pokušati preuzeti vaš HTTP promet, ukrasti osobne informacije i zaraziti vaš PC dodatnim malware programima. Ako mislite da ste zaraženi, molimo vas da skenirate svoje računalo programom ReimageIntego. Nešto više o uklanjanju virusa Koobface možete pronaći na sljedećoj stranici.

Koobface

Što možete napraviti da zaštitite svoje računalo od ovog crva?

 1. Nemojte surfati nesigurnim stranicama. Ako ste otvorili stranicu na kojoj se od vas traži da ažurirate Flash Player, a znate da ste prije mogli otvarati i gledati videe, odmah morate posumnjati u sigurnost te stranice. Odmah je zatvorite.
 2. Ako i najmanje sumnjate da vam netko od vaših prijatelja nije poslao sumnjivu poruku s hyperlinkom, provjerite još jednom.
 3. Na svom računalu morate imati anti-malware program da bi spriječili računalne prijetnje koje ga mogu zaraziti; mi preporučujemo ReimageIntego.

Kako ukloniti ovu infekciju?

Da bi provjerili imate li ovakvu infekciju na svom računalu, otvorite Windows Task Manager i potražite sljedeće procese: freddy79.exe, fbtre6.exe, mstre6.exe, ld08.exe, Ld12.exe. Ovu prijetnju morate ukloniti iz računala i zaustaviti njeno širenje. Možete je ukloniti ručno, a mi smo pripremili upute kako to učiniti. Više pročitajte nakon ovog članka. Ipak, preporučujemo vam i savjetujemo automatsko uklanjanje crva Koobface. Nakon uklanjanja, promijenite svoje lozinke za društvene mreže i internet bankarstvo da bi bili sigurni da ih cyber-kriminalci neće moći više upotrijebiti.

Ponuda
uradi sada!
Preuzmi
Reimage Sreća
Zagarantirana
Preuzmi
Intego Sreća
Zagarantirana
Kompatibilan sa Microsoft Windows Supported versions Kompatibilan sa OS X Supported versions
Što učiniti ako nije uspjelo?
Ako niste uspjeli ukloniti štetu izazvanu virusom uz pomoć Reimage Intego, postavite pitanje našem timu za podršku i navedite što je više moguće detalja.
Program Reimage Intego ima besplatan ograničeni skener. Reimage Intego nudi daleko više kada kupite njegovu kompletnu verziju. Kad besplatan skener detektira probleme, možete ih ukloniti besplatnom metodom popravka ili možete odlučiti kupiti kompletnu verziju da biste te probleme uklonili automatski.
ALternativni Softver
Različiti software ima različitu namjenu. Ako niste uspjeli popraviti oštećene datoteke programom Reimage, pokušajte pokrenuti SpyHunter 5.
ALternativni Softver
Različiti software ima različitu namjenu. Ako niste uspjeli popraviti oštećene datoteke programom Intego, pokušajte pokrenuti Combo Cleaner.

Ručni Koobface Priručnik za uklanjanje:

Ukloni Koobface koristeći Safe Mode with Networking

 • Korak 1: Podigni sustav računala na Safe Mode with Networking

  Windows 7 / Vista / XP
  1. Kliknite na Start Shutdown Restart OK.
  2. Kad se vaše računalo aktivira, počnite pritiskati F8 više puta sve dok vam se ne pokaže prozor Advanced Boot Options.
  3. Na listi odaberite Safe Mode with Networking Odaberite 'Safe Mode with Networking'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Pritisnite gumb Power kod Windows ekrana za logiranje. Sada pritisnite i držite Shift, koji se nalazi na tipkovnici, pa kliknite Restart..
  2. Sada odaberite Troubleshoot Advanced options Startup Settings i na kraju pritisnite Restart.
  3. Kad se računalo aktivira, odaberite Enable Safe Mode with Networking u prozoru Startup Settings. Odaberite 'Enable Safe Mode with Networking'
 • Korak 2: Ukloni Koobface

  Ulogirajte se u vaš inficirani račun i pokrenite preglednik. Preuzmite ReimageIntego ili neki drugi renmirani anti-spyware program. Ažurirajte ga prije kompletnog skeniranja sistema i uklonite maliciozne datoteke koje pripadaju ransomware programu i završite uklanjanje virusa Koobface.

Ako ransomware program blokira Safe Mode with Networking, pokušajte sa sljedećom metodom.

Ukloni Koobface koristeći System Restore

 • Korak 1: Podigni sustav računala na Safe Mode with Command Prompt

  Windows 7 / Vista / XP
  1. Kliknite na Start Shutdown Restart OK.
  2. Kad se vaše računalo aktivira, počnite pritiskati F8 više puta sve dok vam se ne pokaže prozor Advanced Boot Options.
  3. Na listi odaberite Command Prompt Odaberite 'Safe Mode with Command Prompt'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Pritisnite gumb Power kod Windows ekrana za logiranje. Sada pritisnite i držite Shift, koji se nalazi na tipkovnici, pa kliknite Restart..
  2. Sada odaberite Troubleshoot Advanced options Startup Settings i na kraju pritisnite Restart.
  3. Kad se računalo aktivira, odaberite Enable Safe Mode with Command Prompt u prozoru Startup Settings. Odaberite 'Enable Safe Mode with Command Prompt'
 • Korak 2: Vratite sistemske datoteke i postavke
  1. Kada se pojavi prozor Command Prompt, upišite cd restore i kliknite Enter. Upišite 'cd restore' nez navodnika i pritisnite 'Enter'
  2. Sada upišite rstrui.exe i još jednom pritisnite Enter. Upišite 'rstrui.exe' nez navodnika i pritisnite 'Enter'
  3. Kad se pojavi novi prozor, kliknite na Next i odaberite točku vraćanja prije infiltracije Koobface. Nakon što to učinite, kliknite na Next. Kad se pojavi prozor 'System Restore', odaberite 'Next' Odaberite točku vraćanja i kliknite na 'Next'
  4. Sada kliknite na Yes da bi započeli s vraćanjem sistema. Kliknite na 'Yes' i započnite vraćanje sistema
  Jednom kad vratite sistemske datoteke i postavke na raniji datum, preuzmite i skenirajte računalo uz pomoć programa ReimageIntego i pobrinite se da je uklanjanje virusa Koobface uspješno provedeno

Na kraju, uvijek morate razmišljati o zaštiti od crypto-ransomware programa. Da bi zaštitili vaše računalo od Koobface i ostalih ransomware programa, morate se poslužiti renomiranim anti-spyware programima kao što su ReimageIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner ili Malwarebytes

Nemojte dopustiti da vas vlada špijunira

Vlada ima mnogo problema vezanih uz praćenje korisnika i korisničkih podataka, kao i sa špijuniranjem građana, pa biste trebali uzeti u obzir i naučiti nešto više o sumnjivim praksama prikupljanja podataka. Pokušajte izbjeći bilo kakav pokušaj vlade da vas prati ili špijunira tako da na internetu postanete potpuno anonimni.

Možete odabrati drugu lokaciju kad budete online i pristupati bilo kakvom materijalu bez nekih posebnih ograničenja na sadržaj. Veoma lako možete imati internetsku vezu bez ikakvih rizika od hakerskih napada koristeći Private Internet Access VPN.

Kontrolirajte informacije kojima može pristupiti vlada ili bilo koja neželjena stranka i surfajte internetom bez mogućnosti da vas se špijunira. Čak i ako niste umiješani u ilegalne aktivnosti ili vjerujete svojem izboru usluga i platformi, budite sumnjičavi oko vlastite sigurnosti i poduzmite mjere predostrožnosti korištenjem usluge VPN-a.

Za slučaj malware napada, napravite sigurnosne kopije datoteka za kasniju upotrebu

Korisnici računala mogu na razne načine izgubiti podatke zahvaljujući cyber infekcijama ili upravo njihovom štetnom djelovanju. Softverski problemi koje stvaraju malware programi ili direktan gubitak podataka zbog šifriranja mogu dovesti do problema sa samim uređajem ili čak nanijeti permanentna oštećenja. Kada imate aktualne sigurnosne kopije, na veoma lagan način možete se oporaviti nakon takvog incidenta i nastaviti s radom.

Najbitnije je kreirati ažuriranja za svoje sigurnosne kopije, i to nakon bilo kakve promjene na računalu, pa ćete se moći vratiti točno u vrijeme prije nego je malware bilo što uspio promijeniti ili prije nego problemi s uređajem uzrokuju probleme s performansama ili oštećenje podataka. Kada imate raniju verziju svakog bitnog dokumenta ili projekta, lako ćete izbjeći frustracije i nervne slomove. To je pogotovo korisno kada se malware stvori niotkuda. Za potrebe vraćanja sistema u određenu točku u vremenu možete upotrijebiti Data Recovery Pro.

O autoru
Ugnius Kiguolis
Ugnius Kiguolis - Stručnjak za uklanjanje malware programa

Ukoliko Vam je ovaj besplatan vodič za uklanjanje pomogao i zadovoljni ste našom uslugom, molimo Vas da razmislite o doniranju kako bi ova usluga opstala. Čak i najmanja cifra će biti cijenjena.

Kontaktiraj Ugnius Kiguolis
O tvrtci Esolutions

Vodič za uklanjanje na drugim jezicima