Ljestvica ozbiljnosti:  
  (6/100)

Ukloni DuckDuckGo (Vodič za uklanjanje) - ažurirano Mar 2021

od Ugnius Kiguolis - - | Tip: Sustavski alati

DuckDuckGo Search nalazi se na mjestu moje početne stranice. Što to znači?

DuckDuckGo

DuckDuckGo legitimna je tražilica koja se može ručno instalirati ili se može odjednom samo pojaviti na vašem računalu. Također su objavljene mobilne verzije za Android i iPhone pametne telefone. I dok nema ništa zajedničko s računalnim virusima i ne bi se uopće smjela nazvati virusom, ova aplikacija kategorizira se kao potencijalno nepoželjan program (PUP, potentially unwanted program) i otimač preglednika.

Razlog tome je njegova mogućnost da inicira zamorne aktivnosti na vašem računalu, kao što je prikazivanje komercijalnih notifikacija, prikazivanje izmijenjenih rezultata pretraživanja ili jednostavno usporavanje brzine vaše veze s internetom.

Budite na oprezu jer ovaj program može izazvati dosadna preusmjeravanja zbog koji ćete posjetiti nepoznate stranice koje nikada ne bi promovirao Google ili neka druga renomirana tražilica. Pogledajte što piše u Izjavi o privatnosti tražilice DuckDuckGo:

“Također ćemo pohraniti pretraživanja, ali ne na način da vas se može identificirati […] Isto tako, možda ćemo dodati partnerski (affiliate) kod na neke komercijalne (eCommerce) web stranice (npr. Amazon, eBay), a to može rezultirati plaćanjem male provizije za DuckDuckGo u slučaju da nešto kupite na tim stranicama.”

“We also save searches, but again, not in a personally identifiable way […] Similarly, we may add an affiliate code to some eCommerce sites (e.g. Amazon & eBay) that results in small commissions being paid back to DuckDuckGo when you make purchases at those sites.”

To znači da će vam se možda prikazati partnersko oglašavanje tijekom posjete stranicama za kupovanje preko interneta. Uz to, jednom kad se DuckDuckGo nađe u vašem sistemu, stranica DuckDuckGo.com obično se pojavi umjesto ranije postavljene početne stranice i zadane tražilice.

Tražilica će vam prikazivati nepouzdane rezultate pretrage u koje su obično uključeni linkovi koji uzrokuju preusmjeravanja na stranice trećih strana, a one mogu biti opasne ili sadržavati ponude za preuzimanje drugih potencijalno nepoželjnih programa (PUP) ili drugih sumnjivih aplikacija.

Ako se želite riješiti ovog sumnjivog softwarea koji uzrokuje neugodne promjene na vašem računalu, preporučujemo vam instaliranje sigurnog anti-spyware programa, kao što je na primjer ReimageIntego.

DuckDuckGo

Kako se DuckDuckGo može naći na mojem računalu?

Otimač preglednika DuckDuckGo može se preuzeti s legitimnih stranica kao što je cNET i sličnih. No, on se također može pojaviti na vašem računalu ako je obraćate dovoljno pažnje na proces instalacije freeware programa i pristanete na instalaciju ove ili neke druge tražilice kao besplatnog dodatka.

Da biste to izbjegli, morate više pažnje obratiti na instalaciju programa kao što su download manageri, programi za kreiranje PDF datoteka i programi za konverziju video materijala. Inače, vi možete odbiti instalaciju dodatnih programa odabirom Naprednih ili Prilagođenih postavki instalacije.

Tada ćete primijetiti nekoliko kućica kojima se potvrđuje da se slažete s preuzimanjem tražilice DuckDuckGo ili/i drugih potencijalno nepoželjnih programa (PUP). Uklonite kvačice iz tih kućica. Ako ste propustili ukloniti kvačice i već instalirali ovu tražilicu na računalo, možete je ukloniti uz pomoć našeg vodiča za uklanjanje. Molimo vas da nastavite na sljedeću stranicu da biste pročitali te upute.

Kako ukloniti ovu sumnjivu tražilicu?

Uklanjanje otimača preglednika DuckDuckGo zahtijeva znanje o nekoliko bitnih stvari: ovaj program NIJE virus, pa se vrlo lako može ručno obrisati. No, nekim korisnicima računala to predstavlja težak zadatak, pa njima ljubazno preporučujemo instaliranje legitimnog anti-spyware programa i automatsko eliminiranje otimača DuckDuckGo.

Ako ne znate koji program upotrijebiti, nakon ovog teksta pripremili smo vam nekoliko preporuka. Osim toga, pronaći ćete i vodič za ručno uklanjanje.

Često postavljana pitanja (FAQ):

Pitanje. Stranica DuckDuckGo zamijenila je moju početnu stranicu. Iako izgleda prilično cool, čini mi se da je zbog nje moje računalo usporeno i prikazuje neke dosadne reklame. Odlučio sam da mi ta tražilica nije potrebna i da je ne želim koristiti. Možete li mi reći što da radim?

Odgovor. Ako se DuckDuckGo pojavila kao vaša početna stranica i primarna tražilica, moguće je da je program DuckDuckGo preuzeo kontrolu nad vašim preglednikom i računalom. Izričito vam preporučujemo da ignorirate tu tražilicu i koristite Google, Bing ili neki drugi legitimni pretraživač, sve dok ne uklonite DuckDuckGo iz vašeg PC-ja. Smjernice za uklanjanje možete pronaći nakon ovog teksta:

Otimač preglednika DuckDuckGo može se preuzeti s legitimnih stranica kao što je cNET i sličnih. No, on se također može pojaviti na vašem računalu ako je obraćate dovoljno pažnje na proces instalacije freeware programa i pristanete na instalaciju ove ili neke druge tražilice kao besplatnog dodatka.

Da biste to izbjegli, morate više pažnje obratiti na instalaciju programa kao što su download manageri, programi za kreiranje PDF datoteka i programi za konverziju video materijala. Inače, vi možete odbiti instalaciju dodatnih programa odabirom Naprednih ili Prilagođenih postavki instalacije.

Tada ćete primijetiti nekoliko kućica kojima se potvrđuje da se slažete s preuzimanjem tražilice DuckDuckGo ili/i drugih potencijalno nepoželjnih programa (PUP). Uklonite kvačice iz tih kućica. Ako ste propustili ukloniti kvačice i već instalirali ovu tražilicu na računalo, možet eje ukloniti uz pomoć našeg vodiča za uklanjanje. Molimo vas da nastavite na sljedeću stranicu da biste pročitali te upute.

Uz pomoć programa ReimageIntego moći ćete ukloniti štetu koju je napravio virus. Programi SpyHunter 5Combo Cleaner i Malwarebytes preporučuju se za detektiranje potencijalno nepoželjnih programa i virusa, kao i svih datoteka i unosa u registar koji su povezani s njima.

Ponuda
uradi sada!
Preuzmi
Reimage Sreća
Zagarantirana
Preuzmi
Intego Sreća
Zagarantirana
Kompatibilan sa Microsoft Windows Supported versions Kompatibilan sa OS X Supported versions
Što učiniti ako nije uspjelo?
Ako niste uspjeli ukloniti štetu izazvanu virusom uz pomoć Reimage Intego, postavite pitanje našem timu za podršku i navedite što je više moguće detalja.
Program Reimage Intego ima besplatan ograničeni skener. Reimage Intego nudi daleko više kada kupite njegovu kompletnu verziju. Kad besplatan skener detektira probleme, možete ih ukloniti besplatnom metodom popravka ili možete odlučiti kupiti kompletnu verziju da biste te probleme uklonili automatski.
ALternativni Softver
Različiti software ima različitu namjenu. Ako niste uspjeli popraviti oštećene datoteke programom Reimage, pokušajte pokrenuti SpyHunter 5.
ALternativni Softver
Različiti software ima različitu namjenu. Ako niste uspjeli popraviti oštećene datoteke programom Intego, pokušajte pokrenuti Combo Cleaner.

Ručni DuckDuckGo Priručnik za uklanjanje:

Uklonite DuckDuckGo iz Windows sistema

 1. Kliknite Start Control Panel Programs and Features (ukoliko ste korisnik Windows XP, kliknite na Add/Remove Programs). Kliknite 'Start -> Control Panel -> Programs and Features' (ukoliko ste korisnik 'Windows XP', kliknite na 'Add/Remove Programs').
 2. Ukoliko ste korisnik Windows 10 / Windows 8, kliknite desnom tipkom miša na donji lijevi kut ekrana. Jednom kada se Quick Access Menu pojavi, odaberite Control Panel i Uninstall a Program. Ukoliko ste korisnik 'Windows 10 / Windows 8', kliknite desnom tipkom miša na donji lijevi kut ekrana. Jednom kada se 'Quick Access Menu' pojavi, odaberite 'Control Panel' i 'Uninstall a Program'.
 3. Uklonite DuckDuckGo i srodne programe
  Ovdje, potražite DuckDuckGo ili bilo koje druge nedavno instalirane sumnjive programe.
 4. Uklonite ih te kliknite OK kako biste spremili ove promjene. Desni klik na svaki sumnjiv unos te odaberite 'Uninstall'

Uklonite DuckDuckGo iz Mac OS X sistema

 1. Ako koristite OS X, kliknite na gumb Go u gornjem lijevom kutu ekrana te odaberite Applications. Kliknite 'Go' i odaberite 'Applications'
 2. Čekajte dok ne vidite mapu Applications i potražite DuckDuckGo ili bilo koje sumnjive programe u njoj. Sada kliknite desnom tipkom miša na svaki od unosa te odaberite Move to Trash. Kliknite na svaki zlonamjeran unos i odaberite 'Move to Trash'

Uklonite DuckDuckGo iz Microsoft Edge

Resetirajte postavke za Microsoft Edge (1. metoda)

 1. Pokrenite aplikaciju Microsoft Edge i kliknite na More (tri točke u gornjem desnom kutu ekrana)
 2. Kliknite na Settings za više opcija.
 3. Jednom kada pojavi prozor Settings, kliknite na gumb Choose what to clear pod opcijom Clear browsing data. Idite na Postavke i odaberite 'Choose what to clear'
 4. Ovdje odaberite sve što želite ukloniti i kliknite na Clear. Odaberite 'Clear'
 5. Sada biste desnom tipkom miša trebali kliknuti na Start (logo Windowsa). Ovdje odaberite Task Manager. Otvorite 'Start menu' i odaberite 'Task Manager'
 6. Kada ste u Processes, potražite Microsoft Edge.
 7. Kliknite na njega desnom tipkom miša i odaberite Go to details. Ukoliko ne možete vidjeti Go to details, kliknite na More details i ponovite prijašnje korake. Kliknite desnom tipkom miša na 'Microsoft Edge' i odaberite 'Go to details' Odaberite 'More details' ukoliko se ne pojavi 'Go to details'
 8. Kada se pojavi kartica Details, pronađite svaki unos koji sadrži naziv Microsoft Edge. Kliknite na svaki od njih desnom tipkom miša i odaberite End Task kako biste završili te unose. Pronađite unose Microsoft Edgea i odaberite 'End Task'

Resetiranje preglednika Microsoft Edge (2. metoda):

Ukoliko vam 1. metoda nije pomogla, morate upotrijebiti naprednu metodu za resetiranje Edgea.

 1. Pažnja: morate napraviti sigurnosnu kopiju podataka prije korištenja ove metode.
 2. Pronađite ovu mapu na svojem računalu: C:\Users\%username%\AppData\Local\Packages\Microsoft.MicrosoftEdge_8wekyb3d8bbwe.
 3. Odaberite svaki unos koji je tamo pohranjen i kliknite desnom tipkom miša. Nakon toga kliknite na Delete. Idite u mapu Microsoft Edge na svojem računalu, desnim klikom odaberite sve unose i kliknite na 'Delete'
 4. Kliknite na Start (logo Windowsa) i unesite window power u kućicu Search my stuff.
 5. Kliknite desnom tipkom miša na unos Windows PowerShell i odaberite Run as administrator. Pronađite Windows PowerShell, kliknite na njega desnom tipkom miša i odaberite 'Run as administrator'
 6. Jednom kada se pojavi prozor Administrator: Windows PowerShell, zalijepite ovu liniju koda nakon PS C:\WINDOWS\system32> i pritisnite Enter:
  Get-AppXPackage -AllUsers -Name Microsoft.MicrosoftEdge | Foreach {Add-AppxPackage -DisableDevelopmentMode -Register $($_.InstallLocation)\AppXManifest.xml -Verbose}
  Kopirajte i zalijepite potreban kod i pritisnite 'Enter'

Jednom kada su ti koraci dovršeni, DuckDuckGo bi trebao biti uklonjen iz preglednika Microsoft Edge.

Uklonite DuckDuckGo iz Mozilla Firefox (FF)

 1. Uklonite opasna proširenja
  Otvorite Mozilla Firefox, kliknite na ikonu menija (gornji desni kut) te odaberite Add-ons Extensions. Kliknite na ikonu menija te odaberite 'Add-ons'
 2. Ovdje, odaberite DuckDuckGo i ostale upitne dodatke. Kliknite Remove kako biste obrisali ove unose. Odaberite 'Extensions' te potražite zlonamjerne unose. Kliknite na 'Remove' kako biste ih se riješili
 3. Resetirajte Mozilla Firefox
  Kliknite na Firefox meni u gornjem lijevom kutu te kliknite na upitnik. Ovdje, odaberite Troubleshooting Information. Kliknite na ikonu menija i onda na '?'. Odaberite 'Troubleshooting Information'
 4. Sada ćete vidjeti Reset Firefox to its default state poruku s Reset Firefox gumbom. Kliknite na ovaj gumb nekoliko puta te završite uklanjanje DuckDuckGo. Kliknite na gumb 'Reset Firefox' nekoliko puta

Uklonite DuckDuckGo iz Google Chrome

 1. Obrišite zlonamjerne dodatke
  Otvorite Google Chrome, kliknite na ikonu menija (gornji desni kut) te odaberite Tools Extensions. Kliknite na ikonu menija. Odaberite 'Tools' i 'Extensions'
 2. Ovdje odaberite DuckDuckGo te ostale zlonamjerne dodatke te odaberite ikonu koša za smeće kako biste obrisali ove unose. Potražite zlonamjerne unose i obrišite svakog od njih klikom na ikonu koša za smeće
 3. Ponovo kliknite na ikonu menija te odaberite Settings Manage Search engines pod sekcijom Search . kada ste u 'Settings', odaberite 'Manage search engines...'
 4. Kada ste u Search Engines..., uklonite zlonamjerne tražilice. Trebali biste ostaviti samo Google kao svoje željeno ime domene. Kliknite na 'X' kako biste uklonili zlonamjerne URL adrese
 5. Resetirajte Google Chrome
  Kliknite na ikonu menija u gornjem desnom kutu Vašeg Google Chrome te odaberite Settings.
 6. Idite na kraj stranice te kliknite na Reset browser settings. Kada ste u 'Settings', idite dolje do gumba 'Reset browser settings' te kliknite na njega
 7. Kliknite Reset kako biste potvrdili ovu akciju i završili uklanjanje DuckDuckGo. Kliknite na gumb 'Reset' kako biste završili uklanjanje

Uklonite DuckDuckGo iz Safari

 1. Uklonite opasna proširenja
  Otvorite web preglednik Safari te kliknite na Safari u meniju u gornjem lijevom kutu ekrana. Jednom kada učinite ovo, odaberite Preferences. Kliknite na 'Safari' i odaberite 'Preferences'
 2. Ovdje, odaberite Extensions i potražite DuckDuckGo ili ostale sumnjive unose. Kliknite na gumb Uninstall kako biste se riješili svakog od njih. Idite na 'Extensions' i uklonite zlonamjrne dodatke
 3. Resetirajte Safari
  Otvorite web preglednik Safari te kliknite na Safari u sekciji meni u gornjem lijevom kutu ekrana. Ovdje, odaberite Reset Safari.... Kliknite na 'Safari' i odaberite 'Reset Safari...'
 4. Sada ćete vidjeti detaljan dijaloški prozor pun opcija resetiranja. Sve ove opcije su većinom označene, ali možete odabrati koje od njih želite resetirati. Kliknite na gumb Reset kako biste završili proces uklanjanja DuckDuckGo. Odaberite sve opcije i kliknite na gumb 'Reset'

Nakon deinstalacije ovog potencijalno nepoželjnog programa i popravljanja svakog od Vaših web preglednika, preporučamo Vam da skenirate svoj računalno sustav reputabilnim anti-spywareom. Ovo će Vam pomoći da se riješite DuckDuckGo tragova registra te će također identificirati srodne parazite ili moguće malware infekcije na Vašem računalu. Za to možete koristiti naše najbolje malware uklanjače: ReimageIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner ili Malwarebytes.

Nemojte dopustiti da vas vlada špijunira

Vlada ima mnogo problema vezanih uz praćenje korisnika i korisničkih podataka, kao i sa špijuniranjem građana, pa biste trebali uzeti u obzir i naučiti nešto više o sumnjivim praksama prikupljanja podataka. Pokušajte izbjeći bilo kakav pokušaj vlade da vas prati ili špijunira tako da na internetu postanete potpuno anonimni.

Možete odabrati drugu lokaciju kad budete online i pristupati bilo kakvom materijalu bez nekih posebnih ograničenja na sadržaj. Veoma lako možete imati internetsku vezu bez ikakvih rizika od hakerskih napada koristeći Private Internet Access VPN.

Kontrolirajte informacije kojima može pristupiti vlada ili bilo koja neželjena stranka i surfajte internetom bez mogućnosti da vas se špijunira. Čak i ako niste umiješani u ilegalne aktivnosti ili vjerujete svojem izboru usluga i platformi, budite sumnjičavi oko vlastite sigurnosti i poduzmite mjere predostrožnosti korištenjem usluge VPN-a.

Za slučaj malware napada, napravite sigurnosne kopije datoteka za kasniju upotrebu

Korisnici računala mogu na razne načine izgubiti podatke zahvaljujući cyber infekcijama ili upravo njihovom štetnom djelovanju. Softverski problemi koje stvaraju malware programi ili direktan gubitak podataka zbog šifriranja mogu dovesti do problema sa samim uređajem ili čak nanijeti permanentna oštećenja. Kada imate aktualne sigurnosne kopije, na veoma lagan način možete se oporaviti nakon takvog incidenta i nastaviti s radom.

Najbitnije je kreirati ažuriranja za svoje sigurnosne kopije, i to nakon bilo kakve promjene na računalu, pa ćete se moći vratiti točno u vrijeme prije nego je malware bilo što uspio promijeniti ili prije nego problemi s uređajem uzrokuju probleme s performansama ili oštećenje podataka. Kada imate raniju verziju svakog bitnog dokumenta ili projekta, lako ćete izbjeći frustracije i nervne slomove. To je pogotovo korisno kada se malware stvori niotkuda. Za potrebe vraćanja sistema u određenu točku u vremenu možete upotrijebiti Data Recovery Pro.

O autoru
Ugnius Kiguolis
Ugnius Kiguolis - Stručnjak za uklanjanje malware programa

Ukoliko Vam je ovaj besplatan vodič za uklanjanje pomogao i zadovoljni ste našom uslugom, molimo Vas da razmislite o doniranju kako bi ova usluga opstala. Čak i najmanja cifra će biti cijenjena.

Kontaktiraj Ugnius Kiguolis
O tvrtci Esolutions

Vodič za uklanjanje na drugim jezicima