Što je to adware programi i kako ukloniti takav program

od Olivia Morelli - - Ažurirano | Tip: Adware programi

Adware (također poznat pod nazivom ad-supported programi (programi koji se financiraju reklamama) ili advertising-supported program) je software koji služi za oglašavanje. Jednom kad se instalira u sistem, on će početi s prikazivanjem promotivnog materijala, uključujući pop-up prozore/reklame, oglase na natpisima, linkove u tekstu i slične načine reklamiranja, a sve to bi trebalo povećati popularnost srodnih mu stranica.

Adware se obično objavljuje za promoviranje srodnih stranica i generiranje zarade svojim developerima. No, kad se takav program doda pregledniku, taj software može također prikupljati osobne neidentificirajuće podatke o aktivnosti korisnika na internetu. Prikupljeni podaci koriste se za akumuliranje općenite statistike, kao što je podatak o tome koje stranice korisnici najčešće posjećuju, na koje reklame klikaju i kakve podatke unose na tim stranicama. Morate primijetiti da se adware programi obično dijele u dvije kategorije – potencijalno nepoželjnu programi i legitimne aplikacije. Ilegalni programi za oglašavanje veoma su opasni jer mogu početi prikupljati osjetljive informacije. U ovom slučaju, korisnik može nesvjesno otkriti detalje kao što su podaci za prijavu (login), email adresa, IP adresa računala, lokacija računala i slično.

Adware

Ponašanje unutar sistema tipično za adware programe

Ako se adware program infiltrira u sistem, on će obično instalirati svoje datoteke i početi raditi u pozadini sistema. Uz to, on će inicirati sljedeće aktivnosti:

  • Prikazivanje pop-up reklama, natpisa i linkova u tekstu. Ovaj sadržaj trebao bi promovirati partnerske stranke koje traže povećanje svoje popularnosti.
  • Uzrokovanje preusmjeravanja na partnerske stranice na svakom od aktivnih preglednika. Takva aktivnost također se može inicirati za povećanje internetskog prometa prema tim stranicama.
  • Instaliranje dodatnih komponenti bez autorizacije korisnika. Uobičajeno je da adware programi promoviraju srodne alatne trake, druge adware aplikacije i nepoželjan software trećih strana.
  • Praćenje aktivnosti korisnika na internetu i prikupljanje informacija o njihovim interesima, najposjećenijim stranicama, unesenim podacima, itd. Jednom kad se ti podaci prikupe, cijeli paket informacija šalje se na neki server.
  • Degradiranje općenitih performansi sistema. Neki adware paraziti loše su programirani, pa mogu uzrokovati usporavanje sistema i uzrokovati nestabilnost računala.
  • Adware će sam sebe ažurirati preko interneta, a korisnika neće obavijestiti o instalaciji dodatnih datoteka.
  • Adware neće ponuditi mogućnost kompletne deinstalacije da bi spriječio vlastitu eliminaciju iz sistema. Također ćete moći primijetiti da jednom kad uklonite adware iz svog računala, on će se ponovno pojaviti nakon što restartate računalo. To je još jedna neizbježna osobina adware programa.

Distribucijske tehnike koje se najčešće koriste

Adware programi ne šire se internetom kao obični virusi. Takvi programi ne koriste Trojance i slične maliciozne komponente kad žele zaraziti neki sistem. Umjesto toga, adware aplikacije oslonit će se na tri distribucijske tehnike:

Obmanjujuće službene stranice. Velika većina adware programa imaju svoje službene stranice na kojima se prezentiraju kao korisni alati, npr. moćni dodaci za preglednik, korisni pomagači pri kupovanju preko interneta ili smiješne i zabavne igre. Ako nasjednete i povjerujete da vam takve aplikacije mogu pomoći uštedjeti novac, možete završiti s još nekim adware programom na računalu. Zbog toga ćemo uvijek preporučiti da se na internetu pronađu detaljnije informacije o programu koji namjeravate instalirati.

Bundling. Mnogo je besplatnih programa (freeware i shareware) koji sa sobom u paketu nose neki adware program. Ako ne uspijete pratiti instalaciju takvog freeware programa, možete završiti s nepoželjnim dodatkom pregledniku, ekstenzijom, plug-inom, alatnom trakom ili sličnim adware programom na računalu. Deinstalacija aplikacije s kojom je adware stigao na računalo (od engl. host) neće vam pomoći u uklanjanju samog adware programa. Ova distribucijska metoda najčešće se upotrebljava pri promociji adware aplikacija i sličnih parazita, kao što su, recimo, otimači preglednika. Da bi se zaštitili, korisnici bi uvijek morali birati Prilagođenu ili Naprednu (Custom ili Advanced) instalaciju odabranog freeware programa.

Lažne pop-up reklame. Klikanje na obmanjujuće pop-up reklame također može biti opasno i može dovesti do infiltracije adware programa. Većina takvih notifikacija i obavijesti “preporučuje” preuzimanje zakrpi koje nedostaju, programa koji su neophodni i sličnih komponenti. Stručnjaci za sigurnost na internetu preporučuju ignoriranje takvih promjena. Najsigurniji način za ažuriranje ili instalaciju nekog programa je korištenje i pronalazak linkova na njihovim službenim stranicama.

Primjeri najrelevantnijih adware programa

DNS Unlocker: Riječ je o iznimno agresivnom adware programu koji primjenjuje različite tehnike za sprečavanje vlastitog uklanjanja iz sistema. Instalirat ćete ga za otključavanje određenih stranica, ali sve što možete dobiti su obmanjujuće pop-up reklame na vašim omiljenim stranicama. Klikanje na te reklame se ne preporučuje jer vas reklame virusa DNS Unlocker mogu dovesti do infiltracije dodatnih adware programa, kao što su DNS Unblocker, DNS-Locker ili DNS-Keeper. Međutim, u većini slučajeva ovaj program infiltrirat će se u računalo bez autorizacije korisnika.

Reimage: To je adware program koji koristi veoma intenzivnu marketinšku kampanju za samo promociju. Možete ga instalirati ili s njegove službene stranice ili u paketu s nekim drugim programom. Izričito vam preporučujemo uklanjanje takvih programa jer vas reklame i notifikacije programa ReimagePlus mogu dovesti do malicioznih stranica u nastojanju da od vas na prevaru izmame novac. Ako niste iskusni korisnik PC-ja, nećete uspjeti ručno se riješiti ovog programa, pa se zato preporučuje automatska metoda uklanjanja virusa Reimage.

Offers4U: Ovaj adware program promovira se kao pomoćnik u kupovanju, ali ćete svejedno teško pronaći osobu koja je uz pomoć ove aplikacije uštedjela novac. Uobičajeno je da takvi programi koriste vlastite reklame za preusmjeravanje korisnika na unaprijed određene stranice. Zbog toga su te stranice pune raznih notifikacija o popustima i usporedbama cijena. Ovdje je glavni problem što se nikada ne može znati na koju stranicu možete biti preusmjereni. Ako želite izbjeći preusmjeravanja koja uzrokuje virus Offers4U, morali biste ukloniti ovaj adware.

Popravak računala nakon infiltracije adware programa

Dvije su različite metode koje se mogu upotrijebiti u pokušaju da se adware program ukloni iz sistema:

Metoda ručnog uklanjanja: Svaki od adware parazita ima posebne korake za uklanjanje koji bi se trebali provesti da bi se adware eliminirao iz sistema računala. Ti koraci napisani su odmah nakon što su stručnjaci tvrtke 2spyware testirali neki adware program i pronašli način na koji ga se korisnik može riješiti. No, brojni slučajevi pokazali su da ručno uklanjanje adware programa može biti iznimno komplicirano jer ti programi putuju internetom u paketu s raznim komponentama. Da biste izbjegli ostavljanje nepoželjnih datoteka i sličnih komponenti na vašem računalu, morali biste odabrati automatski način uklanjanja.

Metoda automatskog uklanjanja: Najpouzdaniji način za uklanjanje adware aplikacije i svih njenih komponenti je upotreba legitimnog anti-spyware programa. U ovom slučaju, morate mudro birati jer se na internetu mogu pronaći mnoge obmanjujuće recenzije. Tim tvrtke 2spyware uvijek će obavijestiti korisnika o alatima koji se mogu upotrijebiti za uklanjanje točno određenog adware virusa. Za te programe uobičajeno je da sadrže posebne baze podataka s imenima parazita, a one im omogućavaju detektiranje i eliminiranje nepoželjnih komponenti.

Najnoviji virusi dodani u bazu podataka

Adware programi baza podataka

Veljača 28, 2018

WinPcap

WinPcap je softver koji dopušta mrežnoj infrastrukturnoj kartici da radi u hibridnom modu.Više
Veljača 27, 2018

“System Warning” Pop up

Što je to “System Warning”? Pop-up upozorenje System Warning lažna je sigurnosna notifikacija koja vas može iznenada početi ometati.Više
Veljača 27, 2018

ib.adnxs.com

adnxs.com je varljiva web stranica, koja može utjecati na sve Vaše Internetske preglednike i početi prikazivati svoje pop-up reklame pune ničim ili raznim reklamama.Više
Siječanj 16, 2018

Virus Tech Support Scam

Što je potrebno znati o virusu Tech Support Scam? Kako se tehnologija razvija svaki dan, sve više smo uključeni u virtualni svijet.Više
Studeni 06, 2017

Reklame virusa Istatic.eshopcomp.com

Je li vaš PC zaražen virusom Istatic.eshopcomp.com? Upoznajte taj program i njegove mogućnosti: Istatic.eshopcomp.com je server za reklame koji internet opskrbljuje oglasima.Više
Studeni 03, 2017

Right Coupon pop-up reklame

Što je Right Coupon? Right Coupon klasificiran je kao adware tip programa i potencijalno nepoželjan program koji se pretežno promovira uz pomoć drugih freeware i shareware programa.Više
Listopad 04, 2017

Taboola reklame

Taboola je adware program, koji tvrdi da je napredna monetizacijska platforma. Više
Listopad 03, 2017

Cloudfront

Što je Cloudfront? Cloudfront je potencijalno nepoželjan program, koji može uzrokovati ozbiljan nered na Vašem računalu.Više
Rujan 29, 2017

Linkey

Linkey je dodatak za preglednik, koji može biti preuzet s Interneta.Više
Rujan 11, 2017

RevContent

Bismo li se trebali zabrinuti zbog reklama virusa RevContent? Više
Rujan 08, 2017

Virus online.io

Kakva je to aplikacija Online.io? Tijekom surfanja internetom, ne morate se iznenaditi ako naletite na brojne aplikacije kao što je virus online.io .Više
Rujan 05, 2017

Virus “Error #268D3”

Kako identificirati virus “Error #268D3”? Ako se računalo zarazi virusom “Error #268D3”, korisniku će se početi prikazivati pop-up poruke tijekom surfanja internetom, a doživjet će i preusmjeravanja na Microsoftsupportdesk.com ili neke druge odmetnute web stranice.Više

Podaci ažurirani: 2016-05-09

Pročitajte na drugim jezicima

Softver
Usporedi
Lajkaj nas na Facebook-u